Ο Γιώργος Λιάγκας (και ο Θανάσης Πασσάς) στο «Late Night» που έκανε πρεμιέρα την Τρίτη στον ΑΝΤ1. Γιατί να το γυρίσει στην κωμωδία | ANT1/WebTV
Απόψεις

Οχι και ο Λιάγκας stand up comedy!

Απ' τη στιγμή που δημιουργείς ένα made in Greece νυχτερινό σόου με τον Λιάγκα (ή τον Αρναούτογλου, ή τον Κωστόπουλο) στην παρουσίαση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τους ξεφτιλίζεις, βάζοντάς τους σε έναν ρόλο στον οποίο δεν έχουν καμιά εμπειρία, ούτε μάλλον ταλέντο
Λίλα Σταμπούλογλου

Και ξεκίνησε που λέτε το late night του Ant και βγήκε ο Γιώργος Λιάγκας με το κοστούμι του, στο ωραίο του σκηνικό (στο οποίο ευτυχώς έβαλαν ταπετσαρία με την Αθήνα και όχι τη Νέα Υόρκη) και άρχισε να κάνει stand up comedy. Και βούιξε το Twitter απ’ το κράξιμο, δικαιολογημένα αυτή τη φορά μπορώ να πω. Καθότι ήταν μια πολύ κακή στιγμή της τηλεόρασης, να βλέπεις έναν άσχετο του είδους να προσπαθεί να κάνει στανταπικά αστεία. Τον λυπόταν η ψυχή σου.

Αχ, βαχ και ξανά αχ! Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τους το κάνουν αυτό στα ελληνικά late night και γιατί οι ίδιοι οι παρουσιαστές δέχονται να το υποστούν. Είναι τόσο απαραίτητο να ξεκινήσει το πρόγραμμα έτσι; Αν το θεωρείς απαραίτητο, βάλε για παρουσιαστή έναν κωμικό που ξέρει, όπως το κάνουν στο Αμέρικα. Απ’ τη στιγμή που δημιουργείς ένα made in Greece late night με τον Λιάγκα (και τον Αρναούτογλου και τον Κωστόπουλο) στην παρουσίαση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τους ξεφτιλίζεις, βάζοντάς τους σε έναν ρόλο στον οποίο δεν έχουν καμιά εμπειρία, ούτε μάλλον ταλέντο.

Κι αν επιμένουν οι ίδιοι οι παρουσιαστές να το δοκιμάσουν, να ξεκινήσουν δηλαδή όπως ο Τζίμι Φαλον και ο Τρέβορ Νόα, κακό του κεφαλιού τους. Είναι δυνατόν να μην εκτιμούν το πόσο ταπεινωτικό είναι για τους ίδιους ένα κακό τηλεοπτικό stand up comedy; Αυτό που καταλαβαίνω εγώ, είναι ότι τελικά δεν μπορούν να το εκτιμήσουν, επειδή θεωρούν ότι το να κάνεις stand up comedy είναι εύκολο. Σου λέει θα μου γράψουν μερικά αστεία και θα τα πω.

Αμ δε. Eλα να σου πω εγώ απ’ τη μικρή μου, ταπεινή επαφή με το θέμα (όχι στην τηλεόραση, στη σκηνή, με ένα μικρόφωνο κι έναν προβολέα πάνω σου) πόσο ζόρικο είναι να κάνεις τον άλλο να γελάσει. Και κυρίως, έλα να σου πούνε κάποιοι πολύ καλύτεροι και πιο έμπειροι από μένα, πόσο πολύ δυσκολεύτηκαν να πετύχουν σ’ αυτό το είδος για να θεωρούνται τώρα καλοί κωμικοί, που μπορούν πια, εγγυημένα, να σε κάνουν να γελάσεις.

Εκτός απ’ τον περφόρμερ, το δεύτερο δυνατό στοιχείο που έχει ένα stand up comedy είναι το κείμενο. Το καθορίζουν απ’ τη μια η δομή και τεχνική κι απ’ την άλλη το περιεχόμενο. Ούτε η τεχνική ήταν σωστή, αλλά ούτε το περιεχόμενο του κειμένου που έδωσαν στον Λιάγκα να πει. Ηταν αυτοαναφορικό σε σημείο αηδίας, βασικά μιλούσε για τον ίδιο, για το κανάλι του και για την τηλεόραση. Εδώ ο κόσμος καίγεται και το ζόρι του «στανταπικού» Λιάγκα ήταν να μας πει για τον εαυτό του, τον Αρναούτογλου στο «Nomads» και για το τι γίνεται στο γυαλί. Ειλικρινά, στα τέτοια μας.

Ας αφήσουν τον Λιάγκα να κάνει ένα σχολιασμό με τον τρόπο του, τον καυστικό και ολίγον προσβλητικό ενίοτε, πιο πετυχημένο θα είναι.

ΥΓ. Τελικά, τα στελέχη των καναλιών θα δοκιμάσουν τα πάντα στα ελληνικά late night, εκτός απ’ το να βάλουν κανονικούς κωμικούς στην παρουσίαση.