Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη. Τα όσα είπε στους πολιτικούς συντάκτες ήταν μνημείο αοριστιών, προχειρότητας και πονηρών υπονοουμένων. | Alexandros Michailidis / SOOC
Απόψεις

Oι πονηρές μπούρδες για το δημοψήφισμα…

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσφέρει άρτον και σχεδιάζει να προσφέρει «θεσμικό θέαμα». Συνδυασμός επιπολαιότητας και πονηριάς τα περί δημοψηφίσματος. Δεν μπορεί να γίνει, είναι επικίνδυνο, έχει πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας!
Γιώργος Καρελιάς

Η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει τον εκλογικό νόμο (εδώ το γιατί) και να αναθεωρήσει το Σύνταγμα. Το πρώτο θα γίνει τους επόμενους μήνες, έως το τέλος του έτους. Το δεύτερο (η αναθεώρηση) θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2017. Αυτά ανακοινώθηκαν επίσημα.

Ομως, πριν καλά-καλά γίνει η εξαγγελία, άρχισαν οι επιπολαιότητες. Πρωταγωνίστρια η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, ευλόγως αφού δεν γνωρίζει τα θέματα. Προφανώς, δεν ρώτησε τον κ. Κατρούγκαλο, στον οποίο ανατέθηκε το όλο εγχείρημα.

Ετσι, η ενημέρωση των δημοσιογράφων (εδώ) στο θέμα αυτό κατέληξε να είναι μνημείο αοριστιών, προχειρότητας και πονηρών υπονοουμένων.

Η κυρία Γεροβασίλη ρωτήθηκε αν η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει στην κρίση  των πολιτών «το περιεχόμενο των συνταγματικών αλλαγών ή του εκλογικού νόμου», με απλά λόγια αν σχεδιάζει δημοψήφισμα. Και απάντησε επί λέξει: «Δεν έχει συζητηθεί και αποφασιστεί, ωστόσο δεν αποκλείεται».

Το «δεν αποκλείεται» σημαίνει ότι «μπορεί και να γίνει».

ΕΡΩΤΗΜΑ: Μπορεί  να γίνει δημοψήφισμα για τον εκλογικό νόμο το προσεχές φθινόπωρο;  Και του χρόνου να γίνει άλλο δημοψήφισμα για τις αλλαγές στο Σύνταγμα; Με βάση την απάντησή της, «δεν αποκλείεται». Δηλαδή,  σε διάστημα  ενός χρόνου θα έχουμε δύο δημοψηφίσματα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ:  Προφανώς, μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί. Απλώς η κυρία Γεροβασίλη, μέσα στην άγνοιά της, έδωσε μια απάντηση του τύπου «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ». Δεν έχει αποφασιστεί, αλλά μπορεί να γίνει! Συνδυασμός άγνοιας και πονηριάς.

Ε, λοιπόν, ΔΕΝ μπορεί να γίνει δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Δεν χρειάζεται να είσαι συνταγματολόγος για να το καταλάβεις. Διότι το ισχύον Σύνταγμα καθορίζει επακριβώς τις δύο περιπτώσεις που μπορεί να γίνει δημοψήφισμα (άρθρο 44 παρ. 2). Και η αναθεώρησή του δεν εντάσσεται σε καμία.

Ο πρώτος που το εξήγησε ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος (εδώ). Όμως, επειδή ο Βενιζέλος είναι εχθρός του λαού, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι φίλος του, γι’ αυτό και θέλει να τον βάλει να (δημο)ψηφίσει για την αναθεώρηση, οι κυβερνητικοί παράγοντες καλά θα κάνουν να μάθουν τι λέει ένα πρόσωπο υπεράνω πάσης  υποψίας. Αυτός είναι ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος κάνει σκόνη την όποια πρόθεση των επιπόλαιων και πονηρών δημοψηφισματολόγων!

Ο κ. Κατρούγκαλος, που έχει αναλάβει το εγχείρημα και η κυρία Γεροβασίλη, που μιλάει χωρίς να γνωρίζει, ας διαβάσουν Παυλόπουλο (εδώ) , μπας και σταματήσουν να εκτοξεύουν μπούρδες.

Κι επειδή αυτά είναι μάλλον βαρετά για το μέσο πολίτη (και αναγνώστη), ας δώσουμε μια περαιτέρω εξήγηση γι’ αυτές τις μπούρδες.

Η κυβέρνηση, βλέποντας ότι την έχει πάρει η κάτω βόλτα, αναζητεί σωσίβια όπου και όπως μπορεί. Νομίζει ότι το φθινόπωρο οι Ελληνες θα ξεχάσουν τους φόρους, την ακρίβεια και την ανεργία, επειδή θα συζητείται ο εκλογικός νόμος. Και στη συνέχεια επειδή θα αρχίσει η συζήτηση για τις αναθεωρητέες διατάξεις του Συντάγματος. Ενδιαμέσως θα πετάνε κι  ένα πυροτέχνημα, σαν κι αυτό για το δημοψήφισμα (που δεν μπορεί να γίνει!), νομίζοντας ότι θα πιάσει ο αποπροσανατολισμός που θα επιχειρήσουν.

Δεν θα πιάσει. Διότι οι αποδέκτες γνωρίζουν πλέον πώς να προφυλαχθούν από τις «αυταπάτες», που είναι πλέον επιχείρηση συνειδητής παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού.