Σαν να μην έφταναν όλα όσα βιώνουμε με την ηλεκτρονική Οδύσσεια της Κεντροαριστρεράς, η πολύπαθη χώρα μας ενεπλάκη και σε μια πρώτης τάξεως και παγκόσμιας εμβέλειας ψηφιακή περιπέτεια. Λίγοι πρόσεξαν ότι στη Χαλκιδική, η οποία έχει μετεξελιχθεί σε όαση ευκατάστατων Ρώσων που συνδυάζουν τις καπιταλιστικές βουτιές στις παραλίες με τις ευλαβικές προσευχές στο γειτονικό Αγιον Όρος, συνελήφθη στις 25 Ιουλίου ο Αλεξάντερ Βίνικ, ένας από τους πιο ικανούς χάκερ στον κόσμο, τουλάχιστον σύμφωνα με τους αμερικανούς διώκτες του.
Ο Βίνικ είχε φτάσει στη Χαλκιδική με τη σύζυγο και τα δυο μικρά παιδιά τους και απολάμβανε το ελληνικό καλοκαίρι σε μια παραλία όταν τον συνέλαβαν έλληνες και αμερικανοί μυστικοί πράκτορες και αστυνομικοί με T-shirt και βερμούδες. Οι έμπειροι μυστικοί, μεταμφιεσμένοι ως λουόμενοι ανέβηκαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε η οικογένεια Βίνικ, κατάσχεσαν τα laptop, τα tablet και τα κινητά του και του απήγγειλαν κατηγορίες.
Στις 26 Ιουλίου μια μακροσκελής ανακοίνωση από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ περιείχε την επεξήγηση σε μια σειρά από σοβαρά αδικήματα. Ο Βίνικ κατηγορείται ότι υπήρξε το κεντρικό πρόσωπο σε μια παγκόσμια επιχείρηση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μέσα από την κυκλική μετατροπή δολαρίων ύποπτης προέλευσης σε άυλα bitcoins (πρόκειται για ψηφιακό νόμιμα που δεν υπάρχει σε φυσική μορφή και τις συναλλαγές του οποίου τις διαχειρίζονται εθελοντές περίπου με τον ίδιο αποκεντρωμένο τρόπο που άλλοι εθελοντές διαχειρίζονται τη wikipedia). Στη συνέχεια μετέτρεπαν τα bitcoin και πάλι σε δολάρια, πιο καθαρά και πιο κολλαριστά. Ως διαχειριστής του συγκεκριμένου δραστήριου ανταλλακτηρίου του bitcoin BTC-e ο Βίνικ αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι «ξέπλυνε» συνολικά 4 δισ. δολάρια τα τελευταία έξι χρόνια. Επιβαρύνεται επίσης με το «χακάρισμα» του ιαπωνικού ανταλλακτηρίου bitcoin Mt. Gox που οδήγησε στην εξαέρωση από τις ψηφιακές του αποθήκες bitcoins αντίστοιχης αξίας 400 εκατ. δολαρίων. Το Mt. Gox κατέρρευσε και έκλεισε και οι πελάτες του έχασαν τα bitcoin τους τα οποία, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, κατέληξαν στο χωνευτήρι του BTC-e μέσα από κάποιες μυστικές καταπακτές του ψηφιακού matrix που απλώνεται στη βάση του πραγματικού κόσμου μας.
Για όλους αυτούς τους λόγους οι ΗΠΑ ζήτησαν την έκδοση του Βίνικ και το ίδιο ζήτησαν λίγο καιρό αργότερα και οι Ρώσοι (με αφορμή την ασήμαντη κατηγορία ότι ο χάκερ είχε εμπλακεί σε αδικήματα ύψους 11.000 δολαρίων στη Μόσχα). Και όλα αυτά είναι μόνο όσα επισήμως ανακοινώνονται. Σύμφωνα με ελληνα ειδικό του παράλληλου ηλεκτρονικού κόσμου, το ξέπλυμα χρήματος συνδέεται ευθέως με τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων δολιοφθοράς στο Διαδίκτυο.
Κατά συνέπεια, πολλοί προεξοφλούν ότι το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι έντονο γιατί ο Βίνικ κατείχε κεντρικό ρόλο στο ενιαίο αφανές δίκτυο που έδρασε αφενός για να πλήξει το κύρος της Χίλαρι Κλίντον μέσα από διαρροές και φήμες για τα email της όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών και αφετέρου για να παρασύρει επαμφοτερίζοντα τμήματα του αμερικανικού εκλογικού σώματος να ψηφίσουν Τραμπ κατευθύνοντας επάνω τους στοχευμένα fake news (όπως ότι η Χίλαρι συμμετείχε σε συμμορία παιδόφιλων που είχαν ως κρησφύγετο μια… πιτσαρία). Κάπως έτσι εξηγείται το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον, αλλά και το αντίστοιχο ρωσικό για τον Βίνικ. Οι αμερικανοί τον θέλουν στις ΗΠΑ για να μάθουν όσα γίνεται περισσότερα για την υποτιθέμενη ρωσική επιχείρηση και οι Ρώσοι προφανώς θέλουν να τον προστατεύσουν και να τον επαναφέρουν σε ρωσικό έδαφος.
Ο Βίνικ όμως βρίσκεται στην Ελλάδα και έχει την τύχη να είναι επικεφαλής της υπερασπιστικής του ομάδας τίποτα λιγότερο από τον ίδιο τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο. Την περασμένη Παρασκευή, στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης όπου συζητήθηκε το αμερικανικό αίτημα, ο κορυφαίος έλληνας ποινικολόγος υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ δεν απέστειλαν ουσιαστικές αποδείξεις που να τεκμηριώνουν ότι ο κατηγορούμενος τέλεσε τα αδικήματα. Τόνισε επίσης, όπως έλεγε αργότερα στους συνομιλητές του, ότι το αμερικανικό και το ελληνικό δίκαιο τιμωρούν διαφορετικά τα αδικήματα αυτά, επομένως δεν μπορεί να υποστηριχθεί νομικά η έκδοση. Το δικαστήριο διέκοψε και επιφυλάχθηκε να ανακοινώσει την απόφασή του την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου. Τελικώς αποφάνθηκε υπέρ της έκδοσης. Η πλευρά Βίνικ άσκησε έφεση και το αίτημα θα συζητηθεί εκ νέου, λογικά εντός δεκαπενθημέρου, στον Aρειο Πάγο.
Εάν ο Aρειος Πάγος αποφασίσει κατά της εκδόσεως στις ΗΠΑ, η απόφαση θα είναι αμετάκλητη. Ταυτόχρονα θα έχει συζητηθεί το ρωσικό αίτημα το οποίο ο κατηγορούμενος έχει δηλώσει ότι δεν θα προσβάλει και άρα θα εκδοθεί στη Ρωσία. Εάν όμως ο Aρειος Πάγος αποφασίσει υπέρ της εκδόσεως στις ΗΠΑ τότε και πάλι η έκδοση δεν θα μπορέσει να προχωρήσει χωρίς την έγκριση και την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή.
Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Κοντονής θα θυμηθεί τις κομμουνιστικές ευαισθησίες του και θα αποδειχθεί εχθρικός κατά της κοιτίδας του ιμπεριαλισμού. Μάλλον επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό θα τον απαλλάξει από την ευθύνη ο Πρωθυπουργός. Η υπόθεση Βίνικ, αν δεν ξεκαθαριστεί στον Aρειο Πάγο με μια απροσδόκητη απόρριψη του αμερικανικού αιτήματος, θα προσγειωθεί πολύ σύντομα στο γραφείο του Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα έχουν συζητήσει το θέμα με έλληνες αξιωματούχους, αν και πηγές του Μεγάρου Μαξίμου δήλωναν μέχρι πρόσφατα άγνοια ακόμα και στις εμπιστευτικές συζητήσεις τους…
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι εν όψει της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στο Λευκό Οίκο, ο Πρωθυπουργός, όσο κι αν έχει άριστες πολιτικές σχέσεις με τη Μόσχα, θα φροντίσει για την έκδοση του Βίνικ στις ΗΠΑ. Οι καχύποπτοι πάντως επιμένουν πως, αν ευσταθούν οι φήμες ότι ο Βίνικ είναι πρόσωπο-κλειδί στη συνωμσία κατά των ΗΠΑ με στόχο την εκλογή Τραμπ που ερευνά τώρα το Κογκρέσο, τότε είναι μάλλον πιθανό το «σύστημα Τραμπ» (αν υποθέσουμε ότι υπάρχει σοβαρό σύστημα Τραμπ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά και την ψύχρανση των σχέσεων Τραμπ-Τίλερσον) να επιθυμεί να εκδοθεί ο ύποπτος στη Ρωσία και να χαθούν τα ίχνη του. Γιατί άραγε ο Τίλερσον φέρεται να αποκάλεσε πρόσφατα τον Τραμπ «βλάκα» (moron);
Οι τύχες της ανθρωπότητας βρίσκονται λοιπόν για μια ακόμα φορά σε ελληνικά χέρια. Οπως κάθε ελληνική κυβέρνηση, έτσι και η τωρινή θα αναγκαστεί να πάρει ιστορικές αποφάσεις με σοβαρές διεθνείς προεκτάσεις. Τουλάχιστον όμως, αφού τον έχουμε στην Ελλάδα τον Βίνικ είναι κρίμα να μην τον αξιοποιήσουμε. Με τη γνώση και την εμπειρία που διαθέτει είναι ίσως ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που θα μπορούσε να λύσει τον Γόρδιο Δεσμό της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στην Κεντροαριστερά. Μήπως θα έπρεπε να τον επισκεφθεί για μια γνωμάτευση η «Επιτροπή Αλιβιζάτου»;