Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος κατά την αναγόρευσή του σε Επίτιμο Διδάκτορα Ηχου και Εικόνας |
Απόψεις

Ο Ιερώνυμος Επίτιμος Διδάκτορας Ηχου και Εικόνας. Γιατί;

Τι είδους σχέση έχει με την καλλιτεχνική δημιουργία, την ελεύθερη έκφραση και έρευνα ο Αρχιεπίσκοπος; Πώς έχει συμβάλει μέχρι τώρα η Εκκλησία στην ελεύθερη έκφραση και δη στην καλλιτεχνική;
Λίλα Σταμπούλογλου

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Τεχνών Ηχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου αναγορεύθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Γιατί; Πώς; Από πού κι ως πού; Η μόνη λογικοφανής απάντηση και δικαιολογία παράλληλα θα ήταν το «έλα μωρέ, ο πρώτος ή ο τελευταίος είναι που αναγορεύεται επίτιμος σε κάτι άσχετο σε σχέση με την πορεία του» ή « έχουν βραβευτεί τόσοι και τόσοι..».

Δεν ξέρω αν έχει μεγάλη σημασία αλλά αναρωτιέμαι, εγώ τουλάχιστον, με ποιο σκεπτικό έγινε η βράβευση, για ποιο λόγο. «Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στην ομιλία του ανάδειξε τους ιστορικούς δεσμούς της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Βοιωτίας με την Κέρκυρα» αναφέρει το ρεπορτάζ κι αναρωτιέμαι αν οι κάποιοι ιστορικοί δεσμοί μιας περιοχής με μιαν άλλη είναι ικανοί να ωθήσουν ένα πανεπιστήμιο να βραβεύει έναν ιερωμένο επειδή κατάγεται από εκεί. Το βρίσκω λίγο άκυρο.

Ο Σύλλογος πάντως των Φοιτητών του Τμήματος Ηχου και Εικόνας έχει άλλη άποψη. Γι’ αυτό κατήγγειλε την απόφαση της Πρυτανείας και του Τμήματος κι εξαπέλυσε βολές κατά του Πρύτανη ότι ξοδεύει άσκοπα πόρους αντί να ασχοληθεί με τα προβλήματα που έχουν φέρει σε δυσχερή θέση το πανεπιστήμιο. Σημειώνουν μάλιστα σε ανακοίνωσή τους, με εξαιρετική ευστοχία, εκτός των άλλων: «Ο κ. Ιερώνυμος τι είδους σχέση έχει με την καλλιτεχνική δημιουργία, την ελεύθερη έκφραση και έρευνα; Πώς έχει συμβάλλει μέχρι τώρα η Εκκλησία στην ελεύθερη έκφραση και δη στην καλλιτεχνική;» και παραθέτουν ακολούθως περιπτώσεις κατά τις οποίες η Εκκλησία έχει καταπατήσει την ελεύθερη έκφραση στην τέχνη τα τελευταία χρόνια.

Εν ολίγοις και οι φοιτητές αναφωνούν: «ο βασιλιάς είναι γυμνός», φωνάζοντας το αυτονόητο και το ευκόλως αντιληπτό, σε όλους όσους δε μασάνε σανό, ότι η βράβευση έγινε για ένα πουκάμισο αδειανό ή μάλλον για την αυταπάτη και τη ματαιοδοξία ενός πρύτανη. Αλλωστε το ξεφούρνισε αφελώς ο ίδιος ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Βασίλειος Χρυσικόπουλος, όταν προσφωνώντας τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας υπογράμμισε πως «η τιμή που απονέμεται στον Αρχιεπίσκοπο είναι συγχρόνως τιμή για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο». Αλήθεια; Και για ποιον ακριβώς λόγο αποτελεί τιμή; Επειδή ο Αρχιεπίσκοπος είναι ο Αρχιεπίσκοπος; Γιατί, αφού ο Ιερώνυμος δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο, ας αρχίσει τότε και το πανεπιστήμιο να βραβεύει έναν-έναν όλους τους μητροπολίτες, να περιμαζέψει τιμή, να χει να πορεύεται. Αλλωστε προφανώς η τιμή λειτουργεί προσθετικά, οπότε ας βραβεύσουν και τον Πατριάρχη που επίσης δεν έχει σχέση με την ηχοληψία αλλά έχει μεγάλη τιμή.

Και γκουγκλάροντας λίγο παραπάνω, ανακαλύπτω ότι τον Πατριάρχη τον έχουν ήδη τιμήσει στο εν λόγω πανεπιστήμιο πριν από δύο χρόνια. Πράγμα που αλλάζει τα δεδομένα και με κάνει να σκέφτομαι μήπως είναι κάποιου είδους παράδοση εκεί, να βραβεύουν στο άσχετο ιερωμένους, κάθε δύο χρόνια. Ισως έτσι είναι το φενγκ σούι στο Ιόνιο ρε αδερφέ. Ποιος ξέρει.

ΥΓ. Εκεί στο Ιόνιο; Αν τελειώσουν οι δικοί μας, υπάρχουν και τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, άλλα νεοπαγή Πατριαρχεία όπως επίσης και πλήθος Αυτοκέφαλων Αρχιεπισκοπών… Παπάδες υπάρχουν. Και παπατζήδες επίσης.