Η dream team των ιεραρχών στη διάρκεια του τρισάγιου στους βασιλικούς τάφους στο Τατόι | greekroyalfamily.gr
Απόψεις

Ενας Αρχιεπίσκοπος στο βασιλικό τρισάγιο

Δεδομένου ότι η Εκκλησία ανήκει σε όλους, δεν υπάρχει τίποτα παράξενο στο γεγονός ότι ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας τέλεσε τρισάγιο-υπερπαραγωγή στα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι. Μόνο συμβολισμοί. Στο κάτω-κάτω και η βυζαντινή σημαία έχει ένα δικέφαλο αετό με στέμμα
Νίκος Ζαχαριάδης

Η εικόνα ενός Αρχιεπισκόπου και τριών μητροπολιτών δίπλα σε ένα στέμμα είναι τόσο παλιά που κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει ασπρόμαυρη και να τοποθετηθεί στη δεκαετία του ’60 χωρίς να ξενίσει κανέναν. Και μάλλον εκεί, στη δεκαετία του ’60 παραπέμπει και η είδηση για το τρισάγιο στους τάφους του Παύλου και της Φρειδερίκης που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος στους βασιλικούς τάφους στο Τατόι, παρουσία του τέως βασιλικού ζεύγους, του γιού τους Παύλου και της  συζύγου του Μαρί Σαντάλ.

Εξάλλου η Εκκλησία δεν μπορεί να αποκλείσει κανέναν. Μπορεί να διαπραγματεύεται με τον Αλέξη Τσίπρα την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη και ταυτόχρονα να ανοίγει τη Μητρόπολη για να γίνει η τελετή για τη χρυσή επέτειο του γάμου του Κωνσταντίνου και της Άννας – Μαρίας. Τοποθετώντας μάλιστα τιμής ένεκεν και τις  vintage πολυθρόνες με το σκαλισμένο στέμμα και την ελληνική σημαία δίπλα του.

Ισως σε άλλες πιο ενεργές εποχές το τρισάγιο (σ.σ.: με την dream team των μητροπολιτών) που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος να είχε σχολιαστεί αρνητικά. Να είχε προκαλέσει ιερή αγανάκτηση για τον προνομιακό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η Εκκλησία μια οικογένεια που πλέον δεν έχει καμία θεσμική ιδιότητα. Για τον συμβολισμό και μόνο.

Ομως πλέον, πρόκειται για ρουτίνα. Ο τέως βασιλιάς και οι διάδοχοι παρίστανται σε εκδηλώσεις δίπλα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, απευθύνουν χαιρετισμούς, δίνουν συνεντεύξεις όπου λένε την άποψή τους για τη χώρα και ερωτώνται ευθέως αν σκοπεύουν να κάνουν κόμμα. Με άλλα λόγια ο τέως βασιλιάς έπαψε να είναι ένας ξεκάθαρος πολιτειακός παράγοντας που κάτι συμβολίζει. Και έγινε κάτι πολύ πιο επικίνδυνο: έγινε celebrity.

Σε μια ζαλισμένη χώρα που το ερώτημα «γιατί, οι άλλοι είναι καλύτεροι;» επαναλαμβάνεται σαν μάντρα, ένας σελέμπριτι σαν τον τέως βασιλιά, εύκολα γίνεται αποδεκτός. Εξάλλου και ο ίδιος έτσι επέστρεψε: βλέποντας ότι ο θεσμικός δρόμος είναι κλειστός, επέλεξε την εναλλακτική οδό του λάιφσταϊλ. Σοφή επιλογή. Οι βασιλικοί γάμοι και οι διακοπές αποτελούν ένα πρώτης τάξεως θέμα για τα περιοδικά των διασήμων. Σε άλλες χώρες τα συντηρούν κατ’ αποκλειστικότητα. Και στο κάτω-κάτω ποιος δεν ενδιαφέρεται να μάθει ότι η φιλάνθρωπος σύζυγος του διαδόχου ξέρει να κάνει π.χ. υπέροχο αυγολέμονο;

Γι’ αυτό και θεωρητικά δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στο γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τρισάγιο υπερπαραγωγή στους βασιλικούς τάφους. Τη δουλειά του έκανε και την έκανε με ζήλο. Με την ίδια λογική που αύριο μπορεί να τελέσει τους γάμους ενός άλλου σελέμπριτι – του νικητή του «Survivor» ας πούμε, που στο κάτω-κάτω για ένα διάστημα θα βρίσκεται πιο ψηλά στην κλίμακα διασημότητας από τον τέως βασιλιά.