Περιοριστικά μέτρα αίρονται, το εμβολιαστικό πρόγραμμα για τον κορονοϊό έπιασε τον στόχο του (εδώ), τα φάρμακα για τη λοίμωξη Covid αποστέλλονται με κούριερ στο σπίτι, η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παίρνει συχνά – πυκνά αναβολή, το PLF για την είσοδο στη χώρα καταργήθηκε. Μηνύματα ισχυρά που σηματοδοτούν το τέλος της πανδημίας. Αυτό, βέβαια, είναι η μία ερμηνεία.
Διότι από την άλλη, αμέσως μετά το πρώτο εορταστικό τριήμερο του έτους, αυτό της Καθαρής Δευτέρας, ο ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων, από τα 13.000 που είχε πέσει την εβδομάδα πριν από τις Απόκριες, εκτινάχθηκε και πάλι στα 23.000. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν ελαφρώς, όχι όμως οι βαριά άρρωστοι και οι διασωληνωμένοι. Παράλληλα, ο επιδημιολογικός χάρτης της Ελλάδας είναι κατακόκκινος εδώ και περίπου τρεις μήνες, κάτι που δείχνει ξεκάθαρα κίνδυνο.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι κρατάμε στο μυαλό μας την αρχική εικόνα, δηλαδή τα μηνύματα για το τέλος της πανδημίας. Ωστόσο, υπάρχουν άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα ή μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι φοβούνται για τη ζωή τους και παραμένουν με το βλέμμα προσηλωμένο στους αριθμούς.
Τι από τα δύο ισχύει τελικά; Μήπως τελείωσε η πανδημία με 23.000 νέα κρούσματα την ημέρα και δεν μας το είπαν; Γιατί οι ειδικοί συζητούν, με 35.000 νέα κρούσματα την εβδομάδα σε μαθητές, να μειωθούν τα self tests;
«Η επικράτηση της μετάλλαξης Ομικρον έχει αλλάξει τελείως την επιδημιολογία της πανδημίας, τουλάχιστον όπως τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Κι αυτό διότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν καθρεφτίζει και τον αντίστοιχο αριθμό σε νοσηλείες και θανάτους που είχαμε μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν επικρατούσε η μετάλλαξη Δέλτα», εξηγεί στο Protagon ο Μπάμπης Καραθάνος, σύμβουλος του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και φαρμακοποιός.
Οπως συμπληρώνει, με την άφιξη της μετάλλαξης Ομικρον στη χώρα μας, μετά τα μέσα Δεκεμβρίου, είχαμε λάβει αρκετά αυστηρά προληπτικά μέτρα, καθώς δεν γνωρίζαμε τι θα μπορούσε να σημαίνει μια τόσο απότομη αύξηση στα ημερήσια κρούσματα. «Η πανδημία είναι κάτι που παρακολουθείς και προσπαθείς να ελέγξεις βήμα βήμα. Δεν υπάρχει ποτέ εφησυχασμός, ακόμη και αν αυτό βγαίνει προς τα έξω».
Πλέον, τα κρούσματα έχουν μειωθεί σε σχέση με τον Ιανουάριο, απλώς παραμένουν σταθερά σε υψηλό επίπεδο, λόγω της επικράτησης της υπερμεταδοτικής μετάλλαξης Ομικρον.
Το κλειδί, όμως, που ανοίγει σιγά σιγά τη χώρα είναι οι σκληροί δείκτες της πανδημίας. «Οι διασωληνωμένοι βαίνουν μειούμενοι αργά και σταθερά, και επίσης, παρά τον φαινομενικά μεγάλο αριθμό των κρουσμάτων, έχει βελτιωθεί η σχέση εισαγωγών και εξαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία. Επίσης, σταθερά μειώνεται και ο αριθμός των συνανθρώπων μας που χάνουν καθημερινά τη ζωή τους. Αυτοί οι δείκτες μας δείχνουν ότι με την επικράτηση της Ομικρον, μπορούμε να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά και να άρουμε μέτρα. Οχι όμως όλα…», διευκρινίζει ο ίδιος.
Οπως έχει πλέον αποδειχθεί, η μετάλλαξη Ομικρον ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί με την πανδημία του κορονοϊού, καθώς μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις προσβάλλει τους πνεύμονες των ασθενών και οδηγεί σε διασωλήνωση.
Μάλιστα, οι ειδικοί είναι τόσο αισιόδοξοι, που εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι εάν αν δεν έχουμε άλλη μετάλλαξη μέσα στο καλοκαίρι, το φθινόπωρο αναμένεται να καταργηθούν πλήρως όλα τα μέτρα και από τη χώρα μας.
«Σε αυτό το πλαίσιο, βέβαια, έχουν βοηθήσει σημαντικά και τα εμβόλια, οι ενισχυτικές δόσεις και τα φάρμακα που έχουν έρθει στη χώρα μας από την MSD (Merck στις ΗΠΑ) και την Pfizer, καθώς υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα οι οποίοι θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους ακόμη και από την ήπια για τους περισσότερους μετάλλαξη Δέλτα».
Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 7.000 δόσεις του φαρμάκου της MSD σε ασθενείς που παρέμεναν σε καραντίνα στο σπίτι τους και πριν από μερικές ημέρες ξεκίνησε και η διανομή των αντιικών της Pfizer.
«Οπως βλέπουμε από τα αποτελέσματα της παρακολούθησης των ασθενών, τα χάπια έχουν βοηθήσει πάρα πολύ. Τώρα έχουν ξεκινήσει να χορηγούνται και τα αντιικά της Pfizer, τα οποία φαίνεται να είναι πολύ αποτελεσματικά. Και έχουμε εξασφαλίσει ικανή ποσότητα για να αποφύγουμε τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία το επόμενο διάστημα», διαβεβαιώνει ο κ. Καραθάνος.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο διάστημα αναμένεται να αρθούν κι άλλα μέτρα. Δύο από αυτά: να ελαττωθεί ο αριθμός των self tests στα οποία υποβάλλονται κάθε εβδομάδα μαθητές και εκπαιδευτικοί και, οι εμβολιασμένοι με ενισχυτική δόση να έχουν το δικαίωμα να μη φορούν μάσκα σε εσωτερικούς χώρους.
Τα μέτρα που δεν πρόκειται να αρθούν, μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Σεπτεμβρίου, είναι τα δύο τεστ την εβδομάδα που κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι και η απαίτηση του τεστ για την παραμονή τους σε εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης. Αυτό σημαίνει ότι και οι τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα μας για τις καλοκαιρινές διακοπές τους, αν δεν έχουν λάβει ενισχυτική δόση, θα πρέπει κάθε δύο ημέρες να υποβάλλονται σε rapid test.
Και μπορεί τελικά να επικρατεί μια αίσθηση αισιοδοξίας για το τέλος της πανδημίας, όμως σύμφωνα με καλά πληροφορημένη κυβερνητική πηγή, έχουν ωριμάσει πλέον οι σκέψεις για να απομακρυνθούν από το δημόσιο σύστημα υγείας οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή και να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις το επόμενο διάστημα προς αντικατάστασή τους.
Πάντως, παρ’ όλο που η πανδημία μετρίασε την έντασή της και τα κρούσματα δεν απειλούν πλέον σοβαρά τη δημόσια υγεία, οι ειδικοί επαγρυπνούν και είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να αξιολογήσουν καταστάσεις και να επιβάλουν ή να άρουν περιοριστικά και προστατευτικά μέτρα.