Η δοκιμασία στην οποία έχει υποβάλλει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Καμμένος τις τελευταίες εβδομάδες είναι μία από τις παραμέτρους που θα διαμορφώσουν τις συνθήκες στην νέα πολιτική περίοδο.
Με την κυβέρνηση να έχει καταγράψει άλλη μία άτακτη υποχώρηση -υπό διαφορετικές προϋποθέσεις ο κ. Καμμένος θα αναφωνούσε: «στα τέσσερα!»… – το ιδιότυπο χιούμορ του υπουργού Αμυνας με τις σέξι γραβάτες δεν έκανε κανέναν να γελάσει.
Μετά ήλθαν οι αποκαλύψεις για τις επικοινωνίες με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γαννουσάκη και τις καταγγελίες για σκευωρία με στόχο τον Βαγγέλη Μαρινάκη, και όλοι πάγωσαν.
Στο Μέγαρο Μαξίμου λένε κάτι σαν «δεν έγινε και τίποτε, προς τι η αναστάτωση;», όμως δεν το βλέπουν έτσι όλοι.
Η συνεργασία με τον Καμμένο ενόχλησε πολλούς στον ΣΥΡΙΖΑ εξ αρχής, όμως η κατάληψη της εξουσίας και η παραμονή σε αυτήν τους έκανε να κάνουν πως δεν βλέπουν, δεν ακούν…
Επί της ουσίας ο Αλέξης Τσίπρας είναι εδώ και 30 μήνες πολιτικός όμηρος του Πάνου Καμμένου. Το ερώτημα είναι αν αυτή η ομηρία θα είναι παντοτινή.
Μετά και τα τελευταία που αποκαλύφθηκαν για τον υπουργό Αμυνας, τα οποία -σημειωτέον- δεν διαψεύστηκαν αλλά απλώς επιχειρήθηκε να δικαιολογηθούν, πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν να αισθάνονται άβολα.
Κουρουμπλής, Ξυδάκης, Φίλης, Βέττας, Μιχελογιαννάκης κ.ά., με διαφορετικές διαβαθμίσεις και από διαφορετικές σκοπιές είτε πήραν αποστάσεις από τον υπουργό Αμυνας, είτε τον επέκριναν, είτε δήλωσαν ότι δεν είναι και απαραίτητη η συνεργασία με αυτοσκοπό την παραμονή στην κυβέρνηση.
Το να σπάσει ο ιδιότυπος αυτός αριστεροδεξιός συνασπισμός από την μία στιγμή στην άλλη δεν είναι το πιθανότερο ενδεχόμενο στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ομως στην πολιτική υπάρχουν ατυχήματα και αυτά, ως γνωστόν, δεν μπορεί κανείς να τα προβλέψει.
Το βάθος της υπόθεσης με την επικοινωνία Καμμένου – Γιαννουσάκη είναι αυτήν την στιγμή άγνωστο, όπως και το ποια θα είναι η εξέλιξη μετά και την έρευνα που διεξάγεται.
Πραγματικότητα είναι πως οι πολιτικοί δεσμοί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μοιάζουν πλέον πολύ αδύναμοι. Το αν θα διαρραγούν ή όχι εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, ενδεχομένως και νομικές.
Πάντως, κατά μία εκδοχή ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι υπάρχουν «μαξιλάρια». Αλλωστε ο Βασίλης Λεβέντης ήταν ο μόνος που βγήκε από το Μέγαρο Μαξίμου με θετική διάθεση προς τον Πρωθυπουργό, μετά τις συναντήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς….
Πιθανή μία αλλαγή κυβερνητικού εταίρου; Ισως όχι, αλλά εκεί θα παίξουν ρόλο άλλα πράγματα. Για παράδειγμα: θα προτιμούσε ο Λεβέντης να πάει σε εκλογές και να εξαφανιστεί ή να στηρίξει μία κυβέρνηση για όσο διάστημα αυτή αντέξει;
Υποθετικά σενάρια. Προς το παρόν.