Σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην Αθήνα, στις 4 Μαρτίου, 2016 | Theodore Manolopoulos / SOOC
Απόψεις

Λάθος φλερτ της ΝΔ στο Ποτάμι

Στη ΝΔ, ίσως από τον «ενθουσιασμό» της πρωτιάς των δημοσκοπήσεων, ίσως από «πρεμούρα» να φύγει το γρηγορότερο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, κάνουν επιπόλαιες, νομίζω, κινήσεις, όπως το άνοιγμα στο Ποτάμι
Μιχάλης Μιχαήλ

Στη ΝΔ φαίνεται να μη διαβάζουν σωστά τις πολιτικές εξελίξεις και τα σενάρια που αναπτύσσουν να είναι περισσότερο επιθυμητά και λιγότερο ρεαλιστικά. Ισως από τον «ενθουσιασμό» της πρωτιάς των δημοσκοπήσεων, ίσως από «πρεμούρα» να φύγει το γρηγορότερο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ίσως από το άγχος να κυβερνήσει, αν στηθούν σύντομα κάλπες, ωθούν την ηγεσία της να κάνει επιπόλαιες, νομίζω, κινήσεις, όπως το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι.

Ακόμη και ως αποτέλεσμα της φημολογούμενης απαίτησης του Κώστα Καραμανλή προς τον πρόεδρο της ΝΔ να εκληφθεί, δίνεται η εικόνα ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι αδύναμος να επιβληθεί στη καραμανλική πτέρυγα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει την πεποίθηση πως, παρά τις επιθυμίες του κ. Μητσοτάκη, λίγα πράγματα αλλάζουν στη νοοτροπία της δεξιάς παράταξης. Οπωσδήποτε όχι ο καραμανλισμός, από τον οποίον διακατέχεται.

Εξάλλου, η ενέργεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνιστά την κορύφωση μιας στρατηγικής βραχυπρόθεσμου προσανατολισμού, καθώς εδώ και μερικές εβδομάδες προηγήθηκαν σχόλια και αρθρογραφία, στον κυριακάτικο τύπο και στο διαδίκτυο, με ανάλογο περιεχόμενο.

Θυμίζει την ατυχή στάση της περιόδου 2010-2012, όταν ο Αντώνης Σαμαράς αρνήθηκε οποιαδήποτε συνεννόηση με την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι όταν ο Γιώργος Παπανδρέου έφτασε στο σημείο να αυτοδιαθέσει τη θέση του πρωθυπουργού, τον Ιούνιο του 2011. Την ίδια στάση κράτησε λίγους μήνες αργότερα, όταν δεν άφησε την κυβέρνηση Παπαδήμου να «καθαρίσει» το τοπίο, βάζοντας από τότε στέρεες βάσεις για την υπέρβαση των Μνημονίων. Η εξουσία, γαρ, πρωτίστως…

Η ΝΔ, με το άνοιγμά της στο Ποτάμι, δεν βλέπει λίγο μακρύτερα, δείχνοντας να σκέφτεται μικροπολιτικά. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, θα χρειαστεί συμμάχους. Ποιους;

Η συγκεκριμένη πρόταση, θαρρώ ότι δυσκολεύει το μέλλον της ΝΔ, εφόσον κληθεί να κυβερνήσει, είτε μέσω εκλογών είτε να στηρίξει ενδιάμεσο κυβερνητικό σχήμα, στην παρούσα Βουλή, μολονότι άπαντες το αποκλείουν, αλλά η δραματικότητα των εξελίξεων ενδέχεται να το επιβάλλει.

Ετσι η ΝΔ, με το άνοιγμά της στο Ποτάμι, δεν βλέπει λίγο μακρύτερα δείχνοντας να σκέφτεται μικροπολιτικά. Ούσα πρώτη, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, θα χρειαστεί συμμάχους. Ποιους; Ευελπιστεί μεν να προσεταιριστεί τη φιλελεύθερη πτέρυγα του Ποταμιού, μόνο που, ως φιλελεύθερη, έχει «αντικαραμανλική» διάθεση. Ασε που μπορεί να διασπαστεί κιόλας, καθώς άλλα στελέχη του κινούνται προς τη συνεργασία με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Γνωρίζοντας, επίσης, ο ψηφοφόρος ότι θα συνεργαστεί σε κυβερνητικό σχήμα με τη ΝΔ, θα την ψηφίσει κατευθείαν, με αποτέλεσμα το Ποτάμι να εξαφανιστεί.

Εκτός κι αν στόχος είναι να αποδυναμωθεί η συγκρότηση του τρίτου πολιτικού πόλου στον ευρύτερο χώρο του κέντρου, για τον οποίο η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι κι άλλες δυνάμεις θέλουν να πετύχουν με την ευόδωση των ενεργειών της Επιτροπής Διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.

Ταυτόχρονα αυτή η στρατηγική δίνει το περιθώριο στον ΣΥΡΙΖΑ να μετακινηθεί προς το χώρο της Κεντροαριστεράς, καλύπτοντας τις δεδομένες απώλειες που έχει προς τη ΛΑΕ και γενικότερα προς τ’ αριστερά του. Του δίνει, μ’ άλλα λόγια, την αβάντα να καθιερωθεί, έστω και ηττημένος, ως ο αντιδεξιός πόλος και έτσι επικρατήσει η λογική: το παν είναι η ΝΔ να πάρει τη ρεβάνς του Ιανουαρίου του 2015.

Είναι γεγονός ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίασε προσεκτικά το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνοντας ερμηνείες ότι αφήνει ανοιχτή την πόρτα της συνεργασίας, ενώ ενίσχυσε την επιφυλακτικότητα σε κύκλους του ΠΑΣΟΚ, κυρίως, για τη συμμετοχή του στην αναζήτηση κοινού πολιτικού πλαισίου των προοδευτικών δυνάμεων. Στο Ποτάμι δεν συμμερίζονται την ανησυχία αυτή και δηλώνουν ότι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Ολα θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο των προγραμματικών θέσεων και μεταρρυθμίσεων, στις οποίες θα καταλήξουν οι συμμετέχοντες στην εν λόγω επιτροπή. Εφόσον θα είναι τολμηρές, θίγουν τις παθογένειες και την κακή νοοτροπία του πολιτικού συστήματος και εξισορροπήσουν τη επιχειρηματικότητα με τη διασφάλιση του κοινωνικού κράτους, τότε η σχέση με τη ΝΔ θα είναι ισότιμη κι όχι συμπληρωματική. Ισως αυτό να μην το θέλουν στη Συγγρού…