Στο επίκεντρο του πάντα συγκροτημένου λόγου του Νίκου Φίλη ήταν το «Παραιτηθείτε» και όχι η συγκέντρωση... | ΙΝΤΙΜΕΝEWS /ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Απόψεις

Ξαναδιαβάζοντας τον Φίλη 

Το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και το «θετικό αποτύπωμα της Αριστεράς» στην Ιστορία. Ο χρόνος θα δείξει αν πρόκειται για ιστορική νομοτέλεια ή για απλό πολιτικό βολονταρισμό. Μέχρι τότε πολλά καλσόν, όλων των αποχρώσεων, θα έχουν σκιστεί...
Μάκης Ανδρονόπουλος

Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης όταν είπε ότι οι «Παραιτηθείτε» κινούνται «στα όρια της συνταγματικής ανοχής», προφανώς δεν νοιαζόταν για το αν θα πετύχει η συγκέντρωση της Τετάρτης, ούτε του πέρασε από το μυαλό να την αποθαρρύνει. Στο επίκεντρο του πάντα συγκροτημένου λόγου του ήταν το «Παραιτηθείτε» και όχι η συγκέντρωση.

Μια προσεκτικότερη ανάγνωση των δηλώσεών του σε συνδυασμό με την ευρύτερη ρητορική που αναπτύσσεται από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και κυρίως του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, μπορεί να μας βοηθήσει στην κατανόηση του βαθύτερου νοήματος του πολιτικού σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ είναι σκόπιμο να ανοίξουμε μια μικρή παρένθεση και να πούμε ότι στα χρόνια της κρίσης κατέστη σαφές στο πανελλήνιο ότι οι κυβερνήσεις, όχι μόνο οι Μνημονιακές, αλλά και αυτές της προηγουμένης δεκαετίας κινήθηκαν συχνά εκτός Συντάγματος, η δικαιοσύνη παρήγαγε μια μεροληπτική νομολογία και η χαλαρότητα της εφαρμογής του νόμου γενικά ήταν έντονη. Δεν είναι τυχαίο που μια από τις σημαντικές πολιτικές ατάκες του Αλέξη Τσίπρα στην αρχή της πρωθυπουργίας του ήταν «θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα»…

Υπό αυτό το πρίσμα, η δήλωση Φίλη πως οι «Παραιτηθείτε» κινούνται «στα όρια της συνταγματικής ανοχής» μπορεί να διαβαστεί ως εξής: μπορείτε κύριοι να διαμαρτύρεστε για τους φόρους, τον ΕΝΦΙΑ και το «κούρεμα» των συντάξεων, αλλά δεν μπορείτε εννέα μήνες μετά τις εκλογές που ανέδειξαν πάλι -και μετά το Μνημόνιο- τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση να ζητάτε να παραιτηθεί η κυβέρνηση που επέδειξε μάλιστα ισχυρή αντοχή στη Βουλή λίαν προσφάτως. Διότι η απαίτησή σας είναι εκτός κοινοβουλευτικής τάξης, προσβάλει το δημοκρατικό κεκτημένο και μπορεί ενίοτε να εκληφθεί ως παρακίνηση σε εκτροπή. Θα μπορούσε μάλιστα το εν λόγω σκεπτικό να επεκταθεί ως εξής: Εμείς του ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαστε σαν κι εσάς που εφαρμόζατε το νόμο κατά το δοκούν, θα τον εφαρμόσουμε σε κάθε περίσταση.

Εντός του Ιουλίου, θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, ώστε να γίνουν οι εκλογές το φθινόπωρο ή τον χειμώνα του 2017 και έτσι να προκύψει αναθεωρητική Βουλή με ορίζοντα το 2021

Αν πράγματι αυτή είναι η ουσία της δήλωσης Φίλη, ο προβληματισμός ουκ ολίγων για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την δημιουργία «καθεστώτος» δεν ευσταθεί, αφού απλώς πρόκειται για εφαρμογή του νόμου, στην οποία δυστυχώς δεν είμαστε συνηθισμένοι.

Βέβαια, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε «ακρότητες», όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της Βουλής με αφορμή την συμπεριφορά των Χρυσαυγιτών εντός του Κοινοβουλίου: «Δεν είναι εύκολο να πάμε τους πάντες σε μια κουλτούρα δημοκρατίας. Δεν μπορεί να γίνει με μαστίγιο. Δυστυχώς δεν αφορά μόνο βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα και μια καθολική πορεία στο όνομα της ατάκας και του στημένου για να μεταδοθεί από κανάλια, ραδιόφωνα και εφημερίδες και αφορά πολλούς και όχι μόνο τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Λαμβάνουμε μέτρα, ώστε να μην υπάρξουν εικόνες με βίαιη προσαρμογή».

Το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ έχει ένα κεντρικό στόχο: «να υπάρξει θετικό αποτύπωμα της Αριστεράς» στην Ιστορία και αυτό δρομολογείται δια του Συντάγματος. Για τα μεγάλα και καυτά θέματα, όπως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας και η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, θα κληθεί να πάρει την ευθύνη με γνωμοδοτικού τύπου δημοψηφίσματα το εκλογικό σώμα. Οι διαδικασίες αυτές εμπλοκής του λαού συνιστούν «μετασχηματισμό της κοινωνίας» που το παλιό πολιτικό σύστημα την είχε καθηλώσει στον καναπέ…

Γι΄ αυτό, εντός του Ιουλίου, θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, ώστε να γίνουν οι εκλογές το φθινόπωρο ή τον χειμώνα του 2017 και έτσι να προκύψει αναθεωρητική Βουλή με ορίζοντα το 2021 (200 χρόνια από τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας). Εκεί, στην συμβολική αυτή φάση της μεταμνημονιακής περιόδου θα επιχειρηθεί να υπάρξει έντονο το «αποτύπωμα της Αριστεράς». Ο χρόνος θα δείξει αν πρόκειται για ιστορική νομοτέλεια ή για απλό πολιτικό βολονταρισμό. Πάντως, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης το έχει ξεκαθαρίσει: «το πρόγραμμά μας θα ξεδιπλωθεί σε βάθος δεκαετίας»…  Μέχρι τότε πολλά καλσόν, όλων των αποχρώσεων, θα έχουν σκιστεί.