Καινοτομία χαμηλής τεχνολογίας. Ο όρος που χρησιμοποίησε σήμερα ο πρώην Υπουργός και νυν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μία παρέμβασή του στον 4ο Κύκλο, με θέμα «Η επανάσταση του αυτονόητου – Πεδία ανάπτυξης», της 2ης ημέρας του Συνεδρίου «Η Ελλάδα Μετά» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Για να εξηγήσει αυτόν τον όρο, ο κ. Βενιζέλος μας περιέγραψε γιατί ο καστανάς της Ρώμης, είναι καλύτερος, δηλαδή πολύ πιο αποδοτικός, από τον καστανά της Αθήνας;
Ο Ιταλός, είπε, βράζει πρώτα τα καστανά του και μετά, προβρασμένα, τα ψήνει στη φουφού – κάτι που τα κάνει πολύ πιο μαλακά και νόστιμα. Και δεύτερον, μαζί με την χάρτινη σακουλίτσα στην οποία τα τοποθετεί, έχει προσαρτήσει και μια άλλη, μικρότερη, ώστε να μπορεί ο πελάτης να βάλει τη φλούδα των κάστανων μέσα. Αυτό, αν το καλοσκεφθείτε, κατέληξε ο Βενιζέλος, είναι πράγματι μεγαλειώδες και απλό. «Αυτό είναι καινοτομία χαμηλής τεχνολογίας», που συμπληρώνει εκείνες της υψηλής, και που αξίζει στην Ελλάδα να καλλιεργήσουμε. Μην έρθει ο καστανάς της Ρώμης και μας πάρει και τη λίγη πελατεία που μας έμεινε.
Τυποποίηση υψηλής ανοησίας. Να ασχολείσαι για τρίτη μέρα με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, που έχει συγχύσει την πολιτική με το bullying, και τον αν. υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, που ακόμα πασχίζει να αποδείξει ότι ως πρωτοπαλίκαρο αξίζει να καταξιωθεί ως πολιτικός.
Αυτό, λέγεται «αντιπαραγωγικό πεδίο ανάπτυξης», λέω εγώ. Το ξεσκαρτάρισμα των αχρείαστων ειδήσεων, ήταν κάποτε μία πολύ εποικοδομητική άσκηση για το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Αυτό, εννοείται, που δεν αυτοεγκλωβίζεται στην ανόητη υποχρέωση να τα δημοσιεύει όλα. Τώρα, η διαδικτυακή απεραντοσύνη, ως προς το ακατάσχετό της δεν μπορεί να ελεγχθεί. Και καλώς, λέω εγώ. Πρέπει όμως να ελεγχθούμε εμείς. Από τον εαυτό μας. Διότι, εκτός των άλλων, περιπτώσεις όπως τις δύο προαναφερόμενες, βλάπτουν σοβαρά και την υγεία μας.