Από τότε που ήλθε στο φως η πολύχρονη ιστορία σεξουαλικών παρενοχλήσεων που υπέστησαν διάσημες και μή ηθοποιοί από τον Χάρβεϊ Γουάινσταϊν, παραγωγό, εν γένει παράγοντα του θεάματος, υποστηρικτή της προεκλογικής εκστρατείας του 2016 της Χίλαρι Κλίντον κλπ έχουν ειπωθεί πολλά κι έχουν γραφεί περισσότερα.
Προσωπικές (ή δι’ εκπροσώπων) εξομολογήσεις και καταγγελίες γνωστών αστέρων κατακλύζουν τα ΜΜΕ, χωρίς να λείπουν και κάποιοι που φανερά -προς στιγμήν- πήραν το μέρος του, όπως η Ντόνα Καράν. Στη συνέχεια, ωστόσο, επανήλθε για να διευκρινίσει την αρχική θέση της εκφράζοντας και λύπη για αυτή.
Προξενεί έκπληξη, πώς μια γυναίκα, έμπειρη επιχειρηματίας διεθνούς γυναικείας μόδας ουσιαστικά κατηγορεί τα θύματα του Γουάινσταϊν ότι «πήγαιναν γυρεύοντας» ή «τα ήθελαν». Υιοθετεί, δηλαδή, τη χυδαία άποψη που οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο αποκρούουν, αντιτείνοντας πως τα ρούχα που προτιμούν και ο τρόπος που ντύνονται δεν σημαίνει προφανώς πως είναι και διαθέσιμοι στόχοι σεξουαλικής παρενόχλησης.
Ενα γνωστό σύνθημα αποτυπώνει αυτήν ακριβώς τη θέση: «Ιt’s a dress, not a yes», που εύλογα στηρίζουν και οι άνδρες ιδίως σε περιοχές του πλανήτη που οι βιασμοί γυναικών είναι καθημερινή υπόθεση (π.χ. Ινδία).
Οι ειδικοί λένε, ότι η συνηθέστερη στάση για γυναίκες κάθε ηλικίας που γίνονται αντικείμενο γενετήσιας παρενόχλησης και τις οικογένειές τους είναι να σιωπούν. Δεν είναι, όμως, η μόνη σιωπή.
Ο Κουέντιν Ταραντίνο παραδέχεται πως γνώριζε αρκετά για αυτή την υπόθεση και θα μπορούσε να κάνει περισσότερα από το να βοηθάει στο κουκούλωμα. Θα είναι ασφαλώς και άλλοι που γνώριζαν και έμειναν άπρακτοι. Είναι εύκολο κανείς να τους αναγνωρίσει, προεχόντως από τον θόρυβο που προκαλεί η… πτώση τους από τα σύννεφα.