Απόψεις

Η Δημοκρατία και το κοινό μας χρέος

Η υπεράσπιση της ουσίας και της ποιότητας της Δημοκρατίας είναι κοινή υποχρέωση. Δεν νοείται και δεν δικαιολογείται καμία σιωπή, καμία ανοχή. Ολη η κοινωνία, όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση εγρήγορσης.
Γιώργος Κουμουτσάκος

Καθώς οξύνονται τα προβλήματα για όλους τους πολίτες, την οικονομία και τα εθνικά μας θέματα, η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη συγκροτούν καταφεύγουν, ολοένα και πιο συχνά, σε αντιδημοκρατικές πρακτικές. Πανικόβλητοι μπροστά στα αδιέξοδα που οι ίδιοι δημιούργησαν, έντρομοι μπροστά στη συρρίκνωση της κοινωνικής αποδοχής τους,  αλλά και ανίκανοι να δώσουν λύσεις, κατρακυλούν στο έσχατο λάθος. Με επαναλαμβανόμενες πράξεις και δηλώσεις, προσβάλλουν βάναυσα το Σύνταγμα και τη Δημοκρατία. Υπονομεύουν τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, υποβαθμίζουν τους δημοκρατικούς θεσμούς, αμφισβητούν τη συνταγματική και δημοκρατική τάξη και αποκαλύπτουν καλπάζουσα αυταρχικότητα.

Είναι, πρώτ’ από όλα, πασιφανές και αυταπόδεικτο ότι η κυβέρνηση συστηματικά και απροσχημάτιστα υποβαθμίζει τη Βουλή. Με πρωτόγνωρες σε αριθμό και συχνότητα Πράξεις Νομοθετικού Περιερχομένου, με αλλεπάλληλες έκτακτες και συνοπτικές διαδικασίες νομοθέτησης, αλλά και με συστηματική υποβάθμιση του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός υπήρξε ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση έφερε στη Βουλή και ψήφισε τα δυο τελευταία νομοσχέδια, με τα επώδυνα μέτρα των 5,4 δις ευρώ. Χιλιάδες σελίδες σε λίγες ώρες. Και ατελείωτες τροπολογίες που έρχονταν ως την τελευταία στιγμή. Και τροπολογίες που έρχονταν τρεις μέρες αργότερα για να αλλάξουν ρυθμίσεις που μόλις είχαν ψηφίσει.

Προκλητικό και εξόχως αποκαλυπτικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι, με προφανή κυβερνητική ευθύνη, δεν έχει έλθει ακόμη για συζήτηση στη Βουλή, το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία να διερευνήσει τα δραματικά γεγονότα του 2015, που – με πρωταγωνιστές τους κυρίους Τσίπρα και Βαρουφάκη – οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών, τα capital controls, τον κίνδυνο εξόδου από το ευρώ και το τρίτο, αχρείαστο και επώδυνο, Μνημόνιο. Δεν μπορεί, άλλωστε, να λησμονείται το γεγονός ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για Εξεταστική Επιτροπή κατατέθηκε (στις 30 Μαρτίου) πριν από την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια των κομμάτων. Και όμως. Ενώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήδη συζητήθηκε και η Εξεταστική ήδη άρχισε να λειτουργεί, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας κρατιέται ακόμη στο συρτάρι.

Απόδειξη ασέβειας στο Σύνταγμα συνιστούν και οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου για δημοψήφισμα που να αφορά στη συνταγματική αναθεώρηση. Λες και ξέχασαν ότι ο τελευταίος που έκανε κάτι τέτοιο ήταν ο δικτάτορας Παπαδόπουλος

Ελλειμμα σεβασμού στο Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής προκύπτει, όμως, και από τη συστηματική άρνηση των υπουργών να ανταποκριθούν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Υποβαθμίζουν συνειδητά τον ελεγκτικό ρόλο της Βουλής,  ακυρώνουν ουσιαστικά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και περιφρονούν τη δημοκρατική λογοδοσία.

Πέρα, όμως, από τη σκόπιμη υποβάθμιση του κοινοβουλίου, κυβερνητικά στελέχη πρωταγωνιστούν σε πολλά άλλα και πολύ σοβαρά φαινόμενα, που πλήττουν τη συνταγματική και δημοκρατική τάξη. Παρεμβαίνουν  – όπως ήδη έχει καταγγείλει η Νέα Δημοκρατία – στη λειτουργία της Δικαιοσύνης, υποσκάπτουν Ανεξάρτητες Αρχές και παραγκωνίζουν δημοκρατικούς θεσμούς.

Ταυτόχρονα, καταφεύγουν σε πράξεις και δηλώσεις, που ευτελίζουν το Σύνταγμα. Χαρακτηριστικές είναι οι αλλεπάλληλες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας – και όχι μόνον – ότι η κυβέρνηση παίρνει, όπως στην περίπτωση του ΦΠΑ στα νησιά, «αντισυνταγματικές αποφάσεις». Οχι μόνο νομοθετούν αντισυνταγματικά, αλλά και διατυμπανίζουν την αντισυνταγματικότητα των νομοθετημάτων τους. Δημιουργούν έτσι, σκόπιμα, κλίμα εθισμού και ανοχής της κοινωνίας σε συνταγματικές παραβιάσεις. Και όλα αυτά, ούτε τυχαία είναι, ούτε μεμονωμένα. Διαπράττονται, άλλωστε, από πολλούς και διαπράττονται κατ’ επανάληψη.

Απόδειξη ασέβειας στο Σύνταγμα συνιστούν και οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου για δημοψήφισμα που να αφορά στη συνταγματική αναθεώρηση. Λες και ξέχασαν ότι ο τελευταίος που έκανε κάτι τέτοιο ήταν ο δικτάτορας Παπαδόπουλος. Λες και δεν ξέρουν ότι το Σύνταγμα (με τα άρθρα  44 και 110) δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Φαίνεται, μάλιστα, πως παρά την αναδίπλωση, που επιχειρήθηκε αρχικά, επιμένουν σε σχέδια αποπροσανατολισμού, διχασμού και νέου λαϊκισμού.

Πρωτόγνωρες υπήρξαν και οι δηλώσεις του υπουργού Παιδείας που τοποθετούν τις όποιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα όρια της συνταγματικής ανοχής. Κι’ αυτό, γιατί συγκρούονται, όχι με ένα, αλλά με δύο άρθρα του Συντάγματος. Με το άρθρο 5, που ορίζει ότι «καθένας έχει δικαίωμα να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή». Αλλά και – κυρίως μάλιστα – με το άρθρο 11, που θεμελιώνει αδιάσειστα το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι». Το δικαίωμα, δηλαδή, των πολιτών στη διαμαρτυρία, τη συγκέντρωση, τη διαδήλωση, τη διαφορετική άποψη.

Εξόχως αντιδημοκρατικές υπήρξαν και οι δηλώσεις κυβερνητικού βουλευτή, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να χτυπήσει – μέσω της εφορίας – όλους τους Ελληνες που ψήφισαν «ναι» στο δημοψήφισμα. Δηλώσεις που συγκρούονται με θεμελιώδεις, συνταγματικά κατοχυρωμένες, δημοκρατικές αρχές, όπως η ισότητα των Ελλήνων. Δηλώσεις που στόχευαν ολόκληρη την Αντιπολίτευση, με μοναδική εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή, που τάχθηκε τόσο υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος, όσο και υπέρ του «όχι».

Πέρα από αυτά, υπήρξαν, το τελευταίο διάστημα, δηλώσεις και πρακτικές πολλών άλλων – Υπουργών, Ευρωβουλευτών, αλλά και Γενικών Γραμματέων Υπουργείων – που εκπέμπουν απειλές, αυταρχισμό και αντιδημοκρατική νοοτροπία. Δηλώσεις εκφοβισμού, πόλωσης και διχασμού, που αποκαλύπτουν καλπάζουσα αυθαιρεσία, αυταρχισμό και αντισυνταγματική συμπεριφορά.

Μπροστά σ’ όλα αυτά, είναι προφανές πως δεν νοείται και δεν δικαιολογείται καμία σιωπή, καμία ανοχή. Ολη η κοινωνία, όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις έχουν υποχρέωση εγρήγορσης. Η υπεράσπιση της ουσίας και της ποιότητας της Δημοκρατίας είναι κοινή υποχρέωση.


* Ο Γ. Κουμουτσάκος είναι βουλευτής Β’ Αθηνών και εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.