Σεπτέμβριος 2016 στη ΔΕΘ, όταν ο Νίκος Παππάς ακόμα χαμογελούσε πλατιά μαζί με τον Πάνο Καμμένο. Τώρα ο πάλαι ποτέ παντοδύναμος υπουργός δέχεται τα πυρά των συντρόφων του στον ΣΥΡΙΖΑ | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Απόψεις

Οι «σύντροφοι» που περιμένουν τον Παππά στη γωνία

Κάποιοι, όχι αμελητέοι, αρχίζουν σιγά σιγά να μετρούν τις αμαρτίες του πάλαι ποτέ εξ απορρήτων του Αλέξη Τσίπρα. Και η μεγαλύτερη από αυτές ίσως να είναι οι αγκαλιές με τον Πάνο Καμμένο
Αγγελος Κωβαίος

Ο Νίκος Παππάς είναι ως γνωστόν ένας από τους «δρακογενιάς βλαστούς»… Ο χαρακτηρισμός, από το λυρικό ευχετήριο του πατέρα του, Στέλιου, προς τον Αλέξη Τσίπρα τον Αύγουστο του 2016 θα τον συνοδεύει για πάντα. Εστω και αν κάποια στιγμή ακολουθήσει την μοίρα όλων εκείνων που έφτασαν πολύ κοντά στον Ηλιο και από «εξ απορρήτων» έγιναν έκπτωτοι του πολιτικού Παραδείσου που φαντασιώθηκαν.

Φαίνεται πως η στιγμή της πτώσης πλησιάζει για τον κ. Παππά.

Ο πάλαι ποτέ υπουργός Επικρατείας έχει ήδη στο παθητικό του δύο από τα μεγαλύτερα φιάσκα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και έχει πολλές εκκρεμότητες που οι σύντροφοι θα του χρεώσουν με τον δέοντα τρόπο, αυτόν της Αριστεράς, όταν έλθει η ώρα.

Το πρώτο ήταν αυτό με τις τηλεοπτικές άδειες. Η γνωστή έκβαση του διαγωνισμού και το χαστούκι του Συμβουλίου της Επικρατείας που ανέτρεψε ολόκληρο το στρατήγημα της κυβέρνησης φάνηκε να παγώνει το χαμόγελο του τότε υπουργού, ο οποίος δεν δίσταζε να προσέρχεται ακόμη και στον χώρο της αμφιλεγόμενης διαδικασίας-καζίνο όσο διεξαγόταν η δημοπρασία. Προφανώς για να δείξει ποιος κάνει κουμάντο.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, ως γνωστόν, ο κ. Παππάς έφυγε από τον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου με τον ανασχηματισμό. Ηταν μία κλασική «κλωτσιά προς τα πάνω», μία απονομή πομπώδους τίτλου και αρμοδιότητας (υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης), πλην όμως η πόρτα της Ηρώδου Αττικού 19 δεν ήταν πλέον ανοιχτή ανά πάσα ώρα και στιγμή. Και το τηλέφωνο άρχισε να μην χτυπάει τόσο συχνά.

Οι αγωνιώδεις διαρροές και οι διαβεβαιώσεις ήδη από το βράδυ του ανασχηματισμού του προηγούμενου Νοεμβρίου φανέρωναν την πραγματικότητα. Θα είχε, λέει, ο Παππάς γραφείο και στο Μέγαρο Μαξίμου. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχει πολλά διαθέσιμα η γνωστή βίλα. Αν ο Παππάς ήθελε γραφείο, μάλλον θα έπρεπε να ρωτήσει πότε υπάρχει κάτι διαθέσιμο…

Από τη νέα του θέση, ο υπουργός ανάλαβε να φέρει σε πέρας το δεύτερο «μεγάλο» σχέδιο: την πάταξη της διαπλοκής και την εξόντωση όσων θεωρούσε πρωτομάστορές της. Το εύκολο θύμα ήταν ο ΔΟΛ, ο μοναδικός όπως φάνηκε πόλος διαπλοκής στη χώρα, αφού μόνο γι’ αυτόν μιλούσαν και εξακολουθούν να μιλούν ο κ. Παππάς και ο κ. Τσίπρας.

Με τις πτωχευτικές διαδικασίες δρομολογημένες και αφότου είχαν προηγηθεί συναντήσεις του με τον Σταύρο Ψυχάρη που ουδέποτε διαψεύστηκαν, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ θριαμβολογούσε την προηγούμενη εβδομάδα. Αφότου το Πρωτοδικείο είχε εκδώσει μία πρώτη προσωρινή διαταγή για διακοπή της χρηματοδότησης του Οργανισμού και κλείσιμο των εφημερίδων του, έλεγε σε κομματική εκδήλωση κάτι σαν «ο αγώνας τώρα δικαιώνεται». Και λίγες ώρες αργότερα ο Πρωθυπουργός μιλούσε για «αμετάκλητη απόφαση». Ενός μονομελούς Πρωτοδικείου…

Η αμετάκλητη απόφαση όμως ανακλήθηκε. Και έτσι Τσίπρας και Παππάς βρέθηκαν και πάλι εκτεθειμένοι.

Το κομματικό κατεστημένο του ΣΥΡΙΖΑ (ναι, υπάρχει τέτοιο) έχει αρχίσει να πυροβολεί τον κ. Παππά. Αυτός ήταν στο στόχαστρο του Νίκου Φίλη το προηγούμενο Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή, όταν ο πρώην υπουργός Παιδείας και διευθυντής της «Αυγής» χαρακτήριζε «μπαρούφα» τα περί «αμετάκλητης απόφασης» και έλεγε ότι η συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο «δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση». Για όσους δεν θυμούνται, η συνεργασία αυτή είχε ξεκινήσει από μία δήθεν τυχαία συνάντηση Παππά – Καμμένου στη Βουλή.

Και οι μεταξύ τους αγκαλιές μετά τις εκλογικές νίκες του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μαχαιριές στην καρδιά για πολλούς από τους παλιούς του ΣΥΡΙΖΑ.  Ισως αυτή να είναι και η μεγαλύτερη πολιτική αμαρτία του κ. Παππά, για την οποία κάποιοι «σύντροφοι» τον περιμένουν στη γωνία…