Στιγμιότυπο από διαδήλωση έξω από τη Βουλή, με αίτημα δουλειές. Εποχικό σύμπτωμα και οι διαδηλώσεις... | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Απόψεις

Η ανεργία ως γρίπη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέδωσε την κατάρρευση-ρεκόρ των θέσεων εργασίας τον Ιανουάριο σε «εποχικό φαινόμενο», κάτι σαν το κρυολόγημα ή τις γκέλες του Παναθηναϊκού. Ξέχασε να πει ότι κανείς Ιανουάριος δεν ήταν ποτέ τόσο κακός όσο αυτός
Πάνος Παπαδόπουλος

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ωραίος, με τριμαρισμένο μούσι, κουμπωμένο κοστούμι και προσεκτικά δεμένη γραβάτα, ένας ΣΥΡΙΖαίος για παντρειά, στάθηκε απέναντι στις κάμερες, αυτές άναψαν και έπειτα πήρε με αυτοπεποίθηση τον λόγο για να απαριθμήσει τα θετικά της συμφωνίας του Eurorgoup. Ηταν η ώρα του briefing της Τρίτης. Αφού απαρίθμησε τα θετικά, είπε: «Η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο δεν χαιρέτησε την χθεσινή συμφωνία, αλλά επιμένει σε μια παράδοξη γραμμή αμφισβήτησης των γεγονότων, σε μια παράδοξη αμφισβήτησης της ίδιας της πραγματικότητας». Μετά ήρθε η πραγματικότητα να τον συναντήσει.

Κάποιος πολιτικός συντάκτης τον ρώτησε για τα ποσοστά-ρεκόρ της ανεργίας τον Ιανουάριο. Μια κατάρρευση των θέσεων μισθωτής απασχόλησης κατά 30.000 μέσα σε έναν μήνα, η οποία πιστοποιήθηκε από το σύστημα «Εργάνη» και είναι η χειρότερη επίδοση για τον συγκεκριμένο μήνα από το 2001 που κρατούνται τέτοια στοιχεία. Το υπουργείο Εργασίας δημοσιοποίησε τα στοιχεία με καθυστέρηση και μόνο ύστερα από πιέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ως γνωστόν «αμφισβητεί την πραγματικότητα».

«Δεν θεωρούμε ότι είναι ανησυχητικό, είναι ένα εποχικό σύμπτωμα, το οποίο θα διορθωθεί και θα φανεί η διόρθωση στο ισοζύγιο του Φεβρουαρίου του 2017», είπε άνετος ο κ. Τζανακόπουλος, σπεύδοντας να σημειώσει ότι τη διετία του ΣΥΡΙΖΑ η ανεργία έπεσε κατά 4%.  Σωστό. Η ανεργία αποκλιμακώθηκε από 27% στο 23% όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η πραγματικότητα είναι αυτή, όπως βέβαια και το γεγονός ότι πολλοί απολύονται από κανονικές θέσεις για να βρουν τελικά άλλες με ελαστικές μορφές ημιαπασχόλησης και μισούς μισθούς -oι μισές προσλήψεις του Ιανουαρίου ήταν μερικής απασχόλησης. Αλλά για χάρη της συζήτησης ας το προσπεράσουμε.

Ο κ. Τζανακόπουλος μίλησε με αδιάσειστα στοιχεία για την ανεργία που σε πρώτη ανάγνωση τον δικαιώνουν. Εκτός από την «εποχικότητα» του φαινομένου να χάνονται 30.000 θέσεις μισθωτής εργασίας σε 30 ημέρες. Τον Ιανουάριο εποχικό φαινόμενο είναι οι Αλκυονίδες. Οι κοπές πίτας. Ο οίστρος των γατών. Οι γκέλες του Παναθηναϊκού. Η γρίπη. Αλλά όχι να χάνονται 1.000 θέσεις εργασίας την ημέρα.

Ο κ. Τζανακόπουλος επέλεξε να μην δει τους υπόλοιπους Ιανουάριους που έχει καταγράψει το σύστημα «Εργάνη» από το 2001. Επέλεξε να μην δει ότι ακόμα και στις κομβικές περιόδους της κρίσης όταν το ισοζύγιο των προσλήψεων με τις απολύσεις ήταν τρομακτικά ελλειμματικό υπήρξε μικρότερο από τον Ιανουάριο του 2017.

Ναι, τον πρώτο μήνα κάθε έτους και μετά την περίοδο των εορτών υπάρχει μια συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας που μεταφράζεται σε μείωση της απασχόλησης, αυτό ναι, είναι εποχικό σύμπτωμα. Αλλά δεν είναι κάθε Ιανουάριος ίδιος και μην μου πείτε ότι φταίει το πολύ κρύο για τους εφετινούς 30.000 λιγότερους.

Η πρώτη μεγάλη μείωση καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2009, πρώτη χρονιά που ο ιδιωτικός τομέας είδε την κρίση να έρχεται και επέδειξε τα πρώτα αντανακλαστικά. Επίσης μεγάλες μειώσεις είχαμε τον Ιανουάριο του 2012, στις πρώτες εβδομάδες της επεισοδιακής κυβέρνησης Παπαδήμου και τον Ιανουάριο του 2013, στους πρώτους μήνες της κυβέρνησης Σαμαρά. Αλλά ποτέ όσο τον Ιανουάριο του 2017, ύστερα από δύο χρόνια περήφανης διακυβέρνησης της Αριστεράς. Υπήρξε δε και ένας αστερίσκος: ο Ιανουάριος του 2014 έκλεισε με πλεόνασμα θέσεων εργασίας. Ισως βέβαια τότε να είχε κάνει ο Σαμαράς εμβόλια στο «Εργάνη» και να μην είχε προσβληθεί από τον εποχικό ιό που εντόπισε ο κ. Τζανακόπουλος. Αλλωστε είναι γνωστό ότι αυτές οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν χωρίς αξιοπρέπεια.

Αλλά, διάολε, όταν μιλάς για ανέργους και είσαι και Αριστερός, δεν μπορείς να μιλάς για εποχικό φαινόμενο. Ειδικά αν έχεις ζήσει από τα 22 σου στην εργασιακή ασφάλεια του κομματικού στελέχους.