Είναι η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας με ενάμισι εκατομμύριο ψηφοφόρους και εκλέγει 44 βουλευτές. Την έχουν ονομάσει περιφέρεια-τέρας και εκκολαπτήριο διαφθοράς και διαπλοκής. Το βέβαιο είναι ότι όσοι εκλέγονται εκεί δεν έχουν το βαθμό αντιπροσώπευσης των ψηφοφόρων τους που έχουν οι βουλευτές στις άλλες περιφέρειες. Και πώς να τον έχουν, όταν ένας βουλευτής της Β’ Αθηνών(πρέπει να) εκπροσωπεί ταυτόχρονα την Κηφισιά και την Εκάλη, την Γλυφάδα και την Αργυρούπολη, το Περιστέρι και το Χαϊδάρι;
Στο παρελθόν έγιναν απόπειρες να σπάσει η περιφέρεια όπου εκλέγονται «βαρόνοι» και «δελφίνοι». Η πρώτη το 2003 με τον εκλογικό «νόμο Σκανδαλίδη», αλλά τη ματαίωσαν αντιδράσεις μέσα από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Νέα απόπειρα το 2010 από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση είχε την ίδια τύχη.
Το 2016 η συζήτηση επανήλθε, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε πρόταση συνολικής αλλαγής του εκλογικού νόμου. Το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι συμφώνησαν στην κατάτμηση της Β’ Αθηνών, αλλά η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ την απέρριψε, διότι δεν έγινε αποδεκτή και η ψήφιση της απλής αναλογικής.
Σήμερα το θέμα επανέρχεται και είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν προϋποθέσεις να επιτευχθεί η κατάτμηση. Συμφωνούν κατ΄αρχήν τρία κόμματα: ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής. Όμως, η ΝΔ, για να ψηφίσει την κατάτμηση, ζητεί να ψηφιστεί, ταυτόχρονα και η παροχή ψήφους στους απόδημους Ελληνες, κάτι που δεν δέχεται η κυβέρνηση. Και το Κίνημα Αλλαγής προσθέτει άλλη μια αλλαγή, τη μείωση του σημερινού μπόνους, που δίνει ο εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα. Ομως, αυτό δεν το δέχεται η ΝΔ, φοβούμενη ότι θα της στερήσει την αυτοδυναμία. Ετσι, το θέμα περιπλέκεται.
Για να ισχύσει οποιαδήποτε αλλαγή στον εκλογικό νόμο από τις επόμενες εκλογές, πρέπει να ψηφιστεί από 200 βουλευτές. Η μόνη αλλαγή που μπορεί να ψηφιστεί είναι η κατάτμηση της Β΄ Αθηνών, στην οποία συμφωνούν κυβέρνηση, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Αν η ΝΔ δεν επιμείνει στο αίτημα για την ψήφο των αποδήμων, η κατάτμηση θα γίνει τώρα. Αν επιμείνει, θα δείξει ότι δεν θέλει την κατάτμηση, ίσως επειδή θα μειώσει την επιρροή ορισμένων «βαρόνων» της που εκλέγονται εκεί, όπως είχε συμβεί και παλιότερα με τους αντίστοιχους του ΠΑΣΟΚ.
Ο όρος να ψηφιστεί και η ψήφος στους αποδήμους είναι προσχηματικός. Διότι, όπως λέει ο πρώην (δικός της) υπουργός Στέφανος Μάνος, αν γινόταν δεκτή η πρόταση της ΝΔ, θα ψήφιζαν λίγοι απόδημοι σε κεντρικές πόλεις (πρεσβείες και προξενεία) και χιλιάδες άλλοι δεν θα ψήφιζαν. Αν πρότεινε και ηλεκτρονική ψηφοφορία, θα ήταν αλλιώς. Ιδού η ανάρτησή του:
Συνοψίζουμε: ευρεία αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν μπορεί να γίνει, δεν υπάρχουν 200 ψήφοι. Ομως, το «σπάσιμο» της Β’ Αθηνών είναι εφικτό, εφόσον το υποστηρίζουν τρία κόμματα, μεταξύ τους και τα δύο μεγαλύτερα. Δεν θα επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα, θα το κάνει περισσότερο αντιπροσωπευτικό και ίσως επηρεάσει την ποιότητα του προσωπικού που αυτή η περιφέρεια στέλνει στη Βουλή.