Ιούλιος 2016, Αλεξανδρούπολη: Δύο από τους οκτώ οδηγούνται στον εισαγγελέα για παράνομη είσοδο στη χώρα. Τώρα κινδυνεύουν να σταλούν στην κρεατομηχανή του Ερντογάν | Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Απόψεις

Εχετε δεσμευτεί να εκδοθούν;

Τι θέλει να κάνει η κυβέρνηση με τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα; Κατανοητός ο φόβος της να μη γίνουμε καταφύγιο διωκόμενων φυγάδων από το καθεστώς Ερντογάν, αλλά αυτό είναι ένα από τα ρίσκα που οφείλει να αναλαμβάνει μια δημοκρατική χώρα
Θανάσης Σκόκος

Στις 16 Ιουλίου ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Νταβούσογλου έγραφε στα αγγλικά στον λογαριασμό του στο twitter: «Μίλησα τηλεφωνικά με τον υπουργό εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά. Είπε ότι οι 8 προδότες που διέφυγαν στην Ελλάδα θα επιστραφούν στην Τουρκία το συντομότερο δυνατόν».

Την τηλεφωνική επικοινωνία επιβεβαιώνει, σχεδόν ταυτόχρονα,το ελληνικό υπουργό Εξωτερικών και την κοινοποιεί ο Νίκος Κοτζιάς στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter.

Ο Ν. Κοτζιάς κοινοποιεί την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ΥΠΕΞ ως έμμεση απάντηση στα λεγόμενα του ομολόγου του. Σε αυτήν λοιπόν αναφέρεται:

«Ο κ. Κοτζιάς επανέλαβε στον Τούρκο ομόλογό του την άποψη της Ελληνικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία η απόπειρα ανατροπής της δημοκρατικά εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης συνιστά πραξικοπηματική και γι’ αυτό κολάσιμη ενέργεια. Σε σχέση με το αίτημα χορήγησης ασύλου, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι το θέμα θα εξεταστεί με βάση όσα προβλέπονται από τη σχετική ελληνική και διεθνή νομοθεσία και θα τηρηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Διεθνές Δίκαιο, ωστόσο λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη ότι οι συλληφθέντες κατηγορούνται στη χώρα τους για παραβίαση της συνταγματικής νομιμότητας και απόπειρα κατάλυσης της Δημοκρατίας».

Τώρα να μην κοροϊδευόμαστε. Η διπλωματική διατύπωση δεν μπορεί να αποτρέψει το συμπέρασμα ότι ο Νταβούσογλου δεν τουίταρε φαντασιώσεις του, αλλά την ουσία όσων ειπώθηκαν.
Και έτσι φθάνουμε στο σήμερα.

Μέσα σε δυο ημέρες, δύο διαφορετικές συνθέσεις δικαστικών συμβουλίων βγάζουν δυο αντίθετες αποφάσεις, μη έκδοσης και έκδοσης, παρά την σαφή και τεκμηριωμένη πρόταση απόρριψης της αίτησης έκδοσης της εισαγγελέως Ευσταθίας Καπαγιάννη, η οποία λέει το προφανές: «Εάν εκδοθούν, αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας -το θεωρώ σχεδόν βέβαιο- ότι θα βασανιστούν και θα υποστούν εξευτελιστική μεταχείριση».

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών κ. Λιώγας άσκησε έφεση στην ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών για τη μη έκδοση της πρώτης ομάδας των τριών στρατιωτικών. Επίσης έφεση κατά της απόφασης να εκδοθούν άσκησαν χθες και οι τρεις της δεύτερης ομάδας. Ετσι τώρα τον λόγο έχει ο Αρειος Πάγος που θα πρέπει να αποφασίσει τελεσίδικα (;) εντός 8 ημερών.

Είναι συνηθισμένο να λέμε και να ακούμε το γνωστό, «η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα αποφασίσει», αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό θα πρέπει κάθε φορά να επιβεβαιώνεται στην πράξη. Για μια ακόμη φορά, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να δείξει ότι παραμένει ανεπηρέαστη από κυβερνητικές δεσμεύσεις και σκοπιμότητες, κρίνοντας και μόνον, εάν αυτοί οι οκτώ πολιτικοί φυγάδες μπορούν ή όχι, να έχουν μια δίκαιη δίκη και εάν κινδυνεύσει η ζωή τους πριν καν φθάσουν σε αυτήν.

Μπορεί να είναι κατανοητός ο φόβος της κυβέρνησης να μη γίνει η χώρα καταφύγιο διωκόμενων φυγάδων από το καθεστώς Ερντογάν, λόγω των επιπτώσεων που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στις διμερείς σχέσεις. Ομως, πώς να το κάνουμε, αυτό είναι ένα από τα ρίσκα που οφείλει να αναλαμβάνει μια δημοκρατική χώρα, η οποία λειτουργεί με βάση τους θεσμούς της και το Δίκαιο.

Αλλωστε, δεν είναι αντιφατικό και δείγμα ανερμάτιστης πολιτικής, να είσαι πρόθυμος να στείλεις πολιτικούς πρόσφυγες στη κρεατομηχανή του Ερντογάν για να τον εξευμενίσεις και την προηγούμενη ημέρα να στήνεις επικίνδυνη παράσταση εθνικιστικής «λεβεντιάς» στη Ρω, ξεπλένοντας χρυσαυγίτες; Οπως γράφουν και οι λεγόμενοι «53+» του ΣΥΡΙΖΑ, «οι ψευτολεονταρισμοί και οι παράτες δεν μπορούν να αποτελούν τον ενδεδειγμένο τρόπο άσκησης εξωτερικής πολιτικής και άμυνας. Στην κρίσιμη συγκυρία που βρισκόμαστε, με τον Ερντογάν να διαμορφώνει τους όρους και τις προϋποθέσεις ενός κράτους έκτακτης ανάγκης και να εκθέτει την ευρύτερη περιοχή σε αποσταθεροποίηση, τέτοιες ενέργειες μπορούν να αποβούν και επικίνδυνες».