Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου έγινε η επίσημη τελετή έναρξης των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων της Αθήνας. Στην ολιγόλεπτη ομιλία του, ο Γιώργος Καμίνης αντί να πει «Αθήνα μια πόλη, πραγματικά, του κόσμου» μπερδεύτηκε και είπε «Αθήνα μια πόλη πραγματικά, του…». Του πόνου; Ακούστηκε κάτι άλλο;
Βέβαια, αντιλαμβανόμενος τι ακούστηκε και τι είπε, ο δήμαρχος έσπευσε, αμέσως, να διορθώσει αυτό το λεκτικό ολίσθημα. Ομως, η κάμερα του airetos.gr είχε προλάβει να το καταγράψει.
Δείτε το εδώ.
Οπως είναι αναμενόμενο σε τέτοιες περιπτώσεις, το βίντεο έγινε αμέσως viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αυτό το σαρδάμ που έβγαλε πολύ γέλιο, αφού πολλοί σχολίασαν «γλώττα λανθάνουσα» και άλλοι τόσοι το χαρακτήρισαν «απίστευτο», «επικό», «ανέλπιστο» κ.λπ. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι και ο ίδιος ο Καμίνης θα γέλασε με αυτό που (δεν) είπε, αφού διαθέτει χιούμορ.
Ταυτόχρονα, υπήρχαν και κάποιοι που δεν έμειναν στην αστεία πλευρά του γεγονότος, αλλά άρχισαν να ψέγουν τον δήμαρχο ότι «δεν ξέρει να μιλάει», ότι «ανεβαίνει στο πόντιουμ και τα χάνει» και πως «δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει σαρδάμ».
Αλήθεια, πόσοι από εκείνους που εξακόντισαν φαρμακερά βέλη κατηγοριών έχουν μιλήσει, κάποια στιγμή της ζωής τους, μπροστά σε ένα μικρόφωνο; Οποιος το έχει κάνει -προσωπικά, από το 1989- γνωρίζει ότι δεν είναι καθόλου εύκολο. Ειδικά όταν δεν μιλάς σε ένα υποθετικό κοινό στο ραδιόφωνο, που δεν γνωρίζεις τις αντιδράσεις του, δεν ξέρεις καν πόσοι σε ακούν, αλλά απευθύνεσαι σε ένα πλήθος κόσμου όπου μπορείς να δεις κάθε μορφασμό, κάθε έκφραση αποδοκιμασίας και ενώ η βραδινή ψύχρα μουδιάζει το στόμα σου και δυσκολεύει την εκφορά του λόγου σου. Είναι η στιγμή που νιώθεις όλα τα βλέμματα καρφωμένα επάνω σου και ξέρεις ότι θα σε κρίνουν από το σακάκι που φοράς, μέχρι -εννοείται- αυτά που θα πεις. Αν έχεις μιλήσει, λοιπόν, σε ένα μικρόφωνο ξέρεις πόσο δύσκολο είναι όλο αυτό. Εάν δεν έχεις μιλήσει, είναι πολύ εύκολο να το επικρίνεις.
Σε μια άλλη περίπτωση, και δίχως να θέλω να υπερασπιστώ τον δήμαρχο, δεν το έχει ανάγκη, υποθέτω ότι κανείς δημότης της Αθήνας δεν τον ψήφισε στη συγκεκριμένη θέση για να λέει λόγια, αλλά για να κάνει πράξεις και να παρέχει έργο ουσιαστικό. Για αυτό, να κριθεί και, μάλιστα, ανελέητα. Αλλά να συσσωρεύει κατηγορίες επειδή κάνει σαρδάμ;
Σε μια τελευταία περίπτωση, πρέπει να θυμόμαστε -την πραγματικά κυνική διαπίστωση- ότι σαρδάμ, δυνητικά, κάνει μόνο όποιος μιλάει…