Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ακύρωσε όλα τα σενάρια που έκαναν λόγο για αλλαγή του εκλογικού νόμου | SOOC/Konstantinos Tsakalidis
Απόψεις

Εκλογές με ανοιχτά χαρτιά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης - για ακόμη μία φορά - ξεκαθάρισε τις προθέσεις του όσον αφορά στις κάλπες και προκάλεσε - με έμμεσο τρόπο - και άλλους να κάνουν το ίδιο. Ειδικότερα, τον Νίκο Ανδρουλάκη...
Γιώργος Μπαλγκάς

«Εγώ δεν είμαι κωλοτούμπας. Εχω πει ότι κανόνες του παιχνιδιού είναι σταθεροί και δεν νοείται να αλλάξουν λίγους μήνες πριν από τις εκλογές. Θα πορευτούμε στις εκλογές με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο». Πιο κατηγορηματικό τρόπο να διαψεύσει οριστικά τα σενάρια που έχουν φουντώσει τις τελευταίες ημέρες, δεν μπορούσε να βρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο νόμος αυτός δίνει bonus με πιο κλιμακωτό τρόπο και θέτει τον πήχη στο 37% με 38%. Θα ήταν ανεύθυνο να πω ότι αλλάζω τον νόμο και κατεβάζω τον πήχη. Προτιμώ να πείθω τους πολίτες γιατί στις μεθεπόμενες εκλογές πρέπει να πετύχει μια ισχυρή κυβέρνηση μέσα από αυτοδύναμη ΝΔ», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός. Υπογράμμισε έτσι με αυτά τα λόγια τον θεσμικό τρόπο με τον οποίο επιλέγει να πολιτεύεται, μακριά από οπορτουνιστικές μεθόδους και «σημαίες ευκαιρίας». Επιπλέον, η λέξη «κωλοτούμπας» που χρησιμοποίησε αποτελεί σαφή υπαινιγμό με συγκεκριμένο στόχο…

Αναφερόμενος, δε, στην επόμενη ημέρα των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε (και μάλιστα δύο φορές) το μη αποκλειόμενο θεωρητικώς ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης Τσίπρα, Ανδρουλάκη, Κουτσούμπα και Βαρουφάκη με τις εκλογές της απλής αναλογικής, κάτι που όπως είπε «πρέπει να το γνωρίζουν οι πολίτες». Χαρακτήρισε, μάλιστα, «πολιτική τερατογένεση» μια κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα και ζήτησε η κάλπη να στείλει μήνυμα, ώστε στις δεύτερες εκλογές (οι οποίες, όπως υποστήριξε, προκύπτουν «από τα απλά μαθηματικά») η ΝΔ να κερδίσει την αυτοδυναμία.

Σε άμεση συνάφεια με τα παραπάνω είναι και οι απαντήσεις που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν σχετικά με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ. Παραδέχθηκε ότι «δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται ένας πολιτικός αρχηγός», σημειώνοντας, ωστόσο, ότι επί της αρχής κανείς δεν πρέπει να εξαιρείται καθώς και ότι την εποχή που έγινε η επισύνδεση ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήταν μόνο ευρωβουλευτής και υποψήφιος διεκδικητής της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη. «Η παρακολούθηση ήταν και νόμιμη και τεκμηριωμένη όμως απαιτούσε περισσότερη πολιτική ευαισθησία», είπε χαρακτηριστικά και κληθείς να τοποθετηθεί για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, έκτοτε, εξέφρασε την άποψη ότι η υπόθεση αυτή έδωσε στον κ. Ανδρουλάκη την αφορμή που ήθελε για να κόψει κάθε γέφυρα συνεννόησης με τη Νέα Δημοκρατία, όπως ο ίδιος είχε εξ αρχής αποφασίσει. «Αυτό το σφάλμα που έγινε ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ. Ανδρουλάκη» σχολίασε και ενδεικτικά πρόσθεσε ότι ο ίδιος επεδίωξε δύο φορές να συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά εκείνος «δεν ανταποκρίθηκε». Αλλωστε το είπε και ξεκάθαρα: «Ο κ. Ανδρουλάκης είναι εξαιρετικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ».

Το συμπέρασμα όλων αυτών των τοποθετήσεων: Εκλογές στο τέλος της τετραετίας, με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Από εκεί και πέρα, το ενδεχόμενο πολιτικής αβεβαιότητας για την επόμενη μέρα, είναι υπαρκτό. Και θα συνεχίσει να είναι για όσο διάστημα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για τις προθέσεις τους ή κρύβονται πίσω από γενικές και αόριστες αναφορές για «προοδευτική διακυβέρνηση». Με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη χώρα και την Οικονομία της σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον και τον πόλεμο στην Ουκρανία να επηρεάζει καθοριστικά τις τιμές ενέργειας και αγαθών.

Ρωσικές απόπειρες παρέμβασης

Ενα άλλο σημείο που ξεχώρισε από τη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού, ήταν η αναφορά του στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη από τον Φεβρουάριο, στην Ουκρανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, «δίπλα στον αμυνόμενο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς σχετικά με όσα είπε πρόσφατα για ρωσικές απόπειρες παρέμβασης στα εσωτερικά ευρωπαϊκών χωρών, ανέφερε ότι «έχουμε ήδη στοιχεία για παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν, το 2016, για τη διοχέτευση ποσών σε έλληνες δημοσιογράφους για τη δημιουργία ενός φιλορωσικού καναλιού». Παρότι δεν εμφάνισε κάποιο «ντοκουμέντο», όλοι κατάλαβαν για ποιον χτυπάει η καμπάνα…