Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κώστα Μπακογιάννη στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Στερεάς Ελλάδας | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Andrea Bonetti
Απόψεις

Είναι το μποϊκοτάζ αξιόπιστη αντιπολίτευση;

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν κανέναν λόγο να μιμηθούν τον ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας ακραίες μορφές αντιπολίτευσης. Αυτές δεν ωφελούν τον τόπο
Γιώργος Καρελιάς

Χθες (Πέμπτη) έγινε στη Λαμία το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Στερεάς Ελλάδας, παρουσία του Πρωθυπουργού και υπουργών, στο οποίο παρατηρήθηκε το εξής περίεργο γεγονός. Δεν προσήλθε κανένα στέλεχος της ΝΔ, αλλά ήταν παρών ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος μάλλον δεν ανήκει ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στο ΠΑΣΟΚ…

Η ΝΔ είχε «απαγορεύσει» προκαταβολικά στα στελέχη της να μετάσχουν στο συνέδριο, χαρακτηρίζοντάς το «κακόγουστη προπαγάνδα του Mεγάρου Μαξίμου». Η ανακοίνωση του κόμματος εδώ.

Είναι, αν δεν κάνουμε λάθος, η πρώτη φορά που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιβάλλει τέτοιου είδους εμπάργκο και μποϊκοτάρει μια εκδήλωση, η οποία γίνεται μεν με κυβερνητική πρωτοβουλία, αλλά αφορά τις Περιφέρειες της χώρας.

Ακόμα κι αν η ΝΔ έχει δίκιο σε ορισμένα από όσα προσάπτει στην κυβέρνηση και στον Αλέξη Τσίπρα, το ερώτημα που τίθεται είναι αν η αποχή και το μποϊκοτάζ είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος απάντησης. ‘Η αν, αντίθετα, είναι καλύτερα τα στελέχη της να μετέχουν στα συνέδρια αυτά, να επισημαίνουν τις κυβερνητικές ολιγωρίες, να καταγγέλλουν τις επιδιώξεις (προπαγάνδα κτλ) και να προβάλλουν τις εναλλακτικές πολιτικές του κόμματος, αν έχει.

Μήπως, δηλαδή, αντί της αποχής, τα στελέχη της ΝΔ πρέπει να κάνουν αυτό που έκανε ο Κώστας Μπακογιάννης: καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό στην Περιφέρειά του, αλλά δεν του χαρίστηκε. Περιέγραψε τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες (ανεργία, φτώχεια), του επισήμανε ότι πρέπει να σταματήσουν τα λόγια και να δοθούν λύσεις στα προβλήματα και τον κάλεσε να βγουν στους δρόμους μαζί, για να ακούσει από πρώτο χέρι αυτά που βιώνουν οι κάτοικοι. Φυσικά, ο κ. Τσίπρας έκανε ότι δεν το άκουσε.

Αυτή είναι η πιο σωστή και αποδοτική μέθοδος αντιπολίτευσης: μετέχω, μιλάω, σε φέρνω προ των ευθυνών σου. Αντίθετα, η αποχή και το μποϊκοτάζ είναι παρωχημένη μέθοδος των δεκαετιών του ΄70 και του ΄80, όταν η συνεχής καταγγελιολογία, σε βαθμό υπερβολής, αποσκοπούσε μόνο στην αποκόμιση κομματικών κερδών και δεν συνέβαλε στην επίλυση των προβλημάτων. Την εφάρμοσε και ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2012-2014, όταν είχε καταγγείλει τους πάντες και τα πάντα. Ηταν τότε που, αν έλεγες σε ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ήλιος βγαίνει από την Ανατολή, μπορεί να αντέτεινε ότι βγαίνει από τον Βορρά…

Η ΝΔ, που είναι κόμμα εξουσίας, αλλά και άλλα κόμματα , που μπορεί να χρειαστεί να μετάσχουν, δεν έχουν κανένα λόγο να υιοθετήσουν τέτοιες μεθόδους αντιπολίτευσης. Η ακραία πόλωση, ο φανατισμός και το «όχι σε όλα», που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολιτευτική του τακτική, έβλαψαν τον τόπο.

Ας μην τον μιμηθεί η σημερινή αντιπολίτευση. Ελπίζουμε, δηλαδή, αυτό το μποϊκοτάζ να είναι ένα στιγμιαίο λάθος της, που δεν θα επαναληφθεί. Διότι, σύμφωνα με μια ρήση που αποδίδεται στον Κομφούκιο, «το να μη διορθώνει κάποιος τα λάθη του είναι μεγάλο λάθος»…