Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες που δεν έχει επισκεφθεί η βασίλισσα Ελισάβετ. Το έκανε από πίκα, για την εκδίωξη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Ολοι οι βασιλικοί οίκοι της Ευρώπης συνδέονται με δεσμούς αίματος, αλλά ειδικά στην περίπτωσή μας επρόκειτο για την οικογένεια του συζύγου της.
Ο Φίλιππος, βέβαια, συνήθιζε να επισκέπτεται συχνά τη χώρα που τον γέννησε. Ποτέ επισήμως. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούσε τη θαλαμηγό τού Γιάννη Λάτση για ιδιωτικές επισκέψεις στο Αγιον Ορος, αν και ο ίδιος, όπως είναι γνωστό, απαρνήθηκε το δόγμα προκειμένου να νυμφευθεί την Ελισάβετ. Η σχέση αυτή, με τον Αθω και την Ορθοδοξία, κληροδοτήθηκε και στον γιο του. Ο Κάρολος είναι συχνός επισκέπτης της Αθωνικής Πολιτείας, ενώ έχει υποστηρίξει, οικονομικά, τις εργασίες συντήρησης της Μονής Χιλανδαρίου. Ωστόσο προσπαθεί να κρατήσει την επαφή του με την Ορθοδοξία σε διακριτικά και αυστηρώς προσωπικά επίπεδα. Αν μη τι άλλο, ως διάδοχος της μητέρας του θα είναι ο επικεφαλής της Αγγλικανικής Εκκλησίας, εκτός και αν, όπως ακούγεται σε ορισμένους κύκλους, αποποιηθεί τον θρόνο υπέρ του Ουίλιαμ, του γιου του. Οι κινήσεις του δεν προδιαθέτουν για κάτι τέτοιο: ανέλαβε τη διαχείριση του παλατιού, καθώς και την προεδρία της Κοινοπολιτείας. Θεσμικά, συγκεντρώνει επάνω του σημαντικούς τίτλους και ουσιαστικά αξιώματα.
Για ποιον λόγο έρχεται τώρα στην Ελλάδα; Ρώτησα τον Χρήστο Ζαμπούνη, τον άνθρωπο που γνωρίζει τα βασιλικά όσο κανένας άλλος. «Η επίσκεψη του Καρόλου συμβολίζει εμβληματικά το κλείσιμο του κύκλου της δυσθυμίας που προκαλούσε στο Μπάκιγχαμ η εκδίωξη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Ασφαλώς πραγματοποιείται υπό την έγκριση της Ελισάβετ, αλλά αναδεικνύει και τη συναισθηματική σημασία που έχει η Ελλάδα για τον επόμενο βασιλιά της Αγγλίας». Ναι, προφανώς και έχει. Το Προεδρικό Μέγαρο χτίστηκε από τον προπάππου του. Ο πατέρας του γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Και η γιαγιά του, η πριγκίπισσα Αλίκη, ντύθηκε το ράσο της μοναχής στην Τήνο.
Σε πολιτικό επίπεδο, η επίσκεψη πρέπει να θεωρείται κομμάτι της καμπάνιας που κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο για να μας πείσει ότι το Brexit θα μας φέρει πιο κοντά. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που μάλλον πέρασε απαρατήρητο στην Ελλάδα. Το 1976 ο Κάρολος ίδρυσε έναν οργανισμό που ασχολείται κυρίως με την απασχόληση των νέων και την αντιμετώπιση της ανεργίας.Το Prince’s Trust International είναι ο διεθνής βραχίονας του οργανισμού. Ο Κάρολος ανέθεσε την προεδρία του στον Παύλο, του Κωνσταντίνου και της Αννας Μαρίας. Για ευνόητους λόγους, ο Παύλος ζήτησε οι εργασίες να ξεκινήσουν από την Ελλάδα. Στην πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας πραγματοποιήθηκε μία ευρεία συνάντηση ανάμεσα στον Παύλο και εκπροσώπους όλων των σημαντικών ιδρυμάτων της χώρας. Συνδέεται αυτή η πρωτοβουλία με ενδεχόμενες πολιτικές κινήσεις της ελληνικής βασιλικής οικογένειας; Το ερώτημα δεν είναι καν σοβαρό…
Ζήτησα από τον Χρήστο Ζαμπούνη να μου περιγράψει τι είδους άνθρωπος είναι ο Κάρολος. «Ενδιαφέρουσα προσωπικότητα που διακρίνεται από μία έντονη εσωτερικότητα. Με καλλιέργεια, εξαιρετική μόρφωση και χιούμορ. Ενας άνθρωπος που, για τις απαιτήσεις του θρόνου, πέρασε μεγάλο κομμάτι της ζωής του δυστυχής, με μία γυναίκα που δεν αγάπησε ποτέ». Nαι, αυτή είναι μία αντίφαση που περιγράφει το κόστος για το χρυσό κλουβί του παλατιού. Να είσαι πλούσιος, ισχυρός, αλλά να μην σου επιτρέπουν να ζεις με τον άνθρωπο που αγαπάς.
Πώς αντιλαμβάνονται αυτοί οι άνθρωποι τις έννοιες της ευτυχίας και της δυστυχίας; Υποθέτω σε μεγέθυνση, όπως είναι τα πάντα στη ζωή τους. Περισσότερο όμως αισθάνομαι ότι εκπέμπουν θλίψη, δείχνουν βαθιά καταθλιπτικοί. Αλλωστε οι δύο σεζόν του «The Crown» μας επιτρέπουν να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα…