Σώθηκε (και με τις δύο έννοιες) η ρέντα του Αλέξη Τσίπρα; Ας δούμε κάθε εκδοχή ξεχωριστά.
Πρώτα η εκδοχή που λέει ότι η ισχυρή πιθανότητα ενεργοποίησης του προγράμματος του ΔΝΤ σημαίνει ότι σώθηκε η ρέντα του Τσίπρα με την έννοια ότι τελειώσανε τα lucky breaks.
Τα κουκιά είναι μετρημένα. Οι Ευρωπαίοι θα δώσουν κάτι για το χρέος, έως τέλος Απριλίου, κι αυτό το κάτι θα δοθεί για να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και να ενεργοποιήσει το δικό του μνημόνιο. Αυτό σημαίνει τέρμα οι εκπτώσεις και τα στραβά μάτια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τις προσλήψεις στο Δημόσιο, νέες πιέσεις για να εφαρμοστεί η περικοπή του αφορολόγητου από το 2019 και ενδεχομένως ένας νέος γύρος διαφωνιών με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις ελληνικές τράπεζες.
Σταύρωση λοιπόν μετά από την Ανάσταση; Υπάρχουν πολλοί αναλυτές που δεν το αποκλείουν. Οτι δηλαδή η κυβέρνηση θα μιλάει για ανάσταση της οικονομίας τον Απρίλιο γύρω από το Πάσχα, όπως έκανε ο Τσίπρας και πριν από δύο χρόνια, και ότι τον Μάιο όταν το ΔΝΤ θα καθίσει για πρώτη φορά επί ΣΥΡΙΖΑ ως ισότιμος εταίρος με τους υπόλοιπους του κουαρτέτου να διαπραγματευτεί για τις τράπεζες και το αφορολόγητο με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα ακολουθήσει η… σταύρωση.
Αυτή είναι η εκδοχή «στέρεψε η ρέντα του Αλέξη» για την καθαρή έξοδο. Διότι αν χρειαστούν λεφτά από τα υπόλοιπα του τρίτου μνημονίου για τις τράπεζες τότε πάμε σίγουρα για προληπτική γραμμή με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ στο σχήμα εποπτείας μετά τη λήξη του παρόντος προγράμματος τον Αύγουστο. Και μάλιστα για να υπάρξει συμμετοχή και του Ταμείου πρέπει να υπάρξει πρόσκληση με την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών όπως συνέβη και στο παρελθόν. Άρα διπλή ταπείνωση για την «αντιστασιακή» κυβέρνηση.
Υπάρχει όμως και το σενάριο που λέει ότι σώθηκε, δηλαδή διασώθηκε η ρέντα του Αλέξη. Δηλαδή ότι ο αναμενόμενος «καβγάς» με το ΔΝΤ στο Hilton τον Μάιο μπορεί να μετουσιωθεί σε θείο δώρο για την κυβέρνηση ώστε να ξαναβρεί τα «αντιστασιακά» της χαρακτηριστικά και να πάει σε εκλογές μέσα σε περιβάλλον ρήξης τον Ιούνιο. Καλό;
Το βέβαιο είναι ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα δοκιμάσει για πρώτη φορά τι σημαίνει αυτό που βίωσαν οι προκάτοχοί του στα δύο προηγούμενα μνημόνια δηλαδή να έχουν το ΔΝΤ ως ισότιμο μέλος του προγράμματος και να απαιτεί μέτρα. Αν δε το ΔΝΤ έχει και τη στήριξη της Γερμανίας, δηλαδή μην κοροϊδευόμαστε του Eurogroup, τότε τα πράγματα θα είναι σοβαρά.
Από την άλλη πλευρά, σοβαροί τραπεζίτες περνούν την εικόνα ότι τα stress tests των τραπεζών δεν θα οδηγήσουν σε προβλήματα και αυτό «δένει» με την πρόθεση των Ευρωπαίων να μην δώσουν άλλα λεφτά στην Ελλάδα για να μη χρειαστεί να τα «περάσουν» από τα κοινοβούλιά τους και για να μην αυξήσουν κι άλλο το χρέος που τώρα επιχειρούν να αναδιαρθρώσουν.