Ο Πάνος Καμμένος στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Μπορεί άραγε να αποδείξει με στοιχεία όσα έγραψε στο Twitter. Και να βρεθεί δικαστής αποφασισμένος να του τα ζητήσει; | Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Απόψεις

Υπάρχει δικαστής να… ψεκάσει τον λασπότοπο;

Μάλλον ματαιοπονεί ο Σταύρος Θεοδωράκης με την αγωγή εναντίον του Πάνου Καμμένου. Διότι στην Ελλάδα ο βιότοπος των ψεκασμένων είναι πολύ ανθεκτικός και η λάσπη μένει ατιμώρητη
Γιώργος Καρελιάς

Σε μια χώρα (όχι των κάφρων αλλά) της Ευρώπης ένας υπουργός ανοίγει το λογαριασμό του στο Twitter  και γράφει ότι ο αρχηγός ενός κόμματος το ίδρυσε (το κόμμα) μαζί με εργολάβους και εκδότες, οι οποίοι είναι και χρηματοδότες του. Ο αρχηγός αυτός αντιδρά έντονα και προαναγγέλλει ότι θα σύρει τον υπουργό στα δικαστήρια (εδώ, περισσότερα).

Μόλις έμαθε την εξέλιξη αυτή ο Πρωθυπουργός αυτής της χώρας (όχι των κάφρων αλλά) της Ευρώπης κάλεσε τον υπουργό του και τον ρώτησε: «Εχεις στοιχεία γι’ αυτά που έγραψες; Αν έχεις, θέλω να τα δω. Αν δεν έχεις, από αυτή τη στιγμή παύσεις να είσαι υπουργός».

Η πρώτη παράγραφος αυτού του κειμένου περιέχει πραγματικά γεγονότα. Η δεύτερη είναι fake news. Διότι Πρωθυπουργός σ’ αυτή τη χώρα (της Ευρώπης) είναι ο Αλέξης Τσίπρας και υπουργός αυτού ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος τον τραβάει από το μανίκι. Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, να γίνει ο διάλογος που παραθέσαμε; Θα μπορούσε να έχει ήδη γίνει, αν η χώρα λεγόταν Ζουαζιλάνδη (ακόμα κι εκεί) και όχι Ελλάδα. Διότι στην Ελλάδα ο βιότοπος των ψεκασμένων είναι πολύ ανθετικός. Κι ακόμα ανθεκτικότερος ο λασπότοπός τους.

Γι’ αυτό μάλλον ματαιοπονεί ο αρχηγός που ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει αγωγή στα δικαστήρια κατά του υπουργού, που είπε όσα είπε. Γιατί ματαιοπονεί; Διότι δεν υπάρχει τρόπος η Δικαιοσύνη να καθαρίσει τον λασπότοπο. Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός αυτός έχει στο παρελθόν διαπράξει σοβαρότερο αδίκημα. Εχει παροτρύνει το πλήθος να λιντσάρει έναν δήμαρχο (εδώ).

Το αδίκημα διεπράχθη το 2013. Ο τραμπουκισμός του επιβραβεύτηκε. Προβιβάστηκε σε υπουργό και συγκυβερνήτη και βγάζει τη γλώσσα στο παρ’ ολίγον θύμα του. Τέσσερα χρόνια μετά δεν έχει διεξαχθεί η δίκη (εδώ).

Τι θα γίνει τώρα; Η αγωγή θα εκδικαστεί μετά από ένα, δύο, τρία, τέσσερα (ή όσα μπορείτε να φαντασθείτε) χρόνια. Κι επειδή ο εναγόμενος δεν μπορεί να αποδείξει με στοιχεία όσα έγραψε και η συκοφαντία είναι καραμπινάτη, θα καταδικαστεί. Οπως γίνεται συνήθως σε αυτές περιπτώσεις, η ποινή θα είναι λίγα χιλιάρικα, τα οποία θα πληρώσει χωρίς κανέναν κόπο.

Εκτός αν βρεθεί δικαστής αποφασισμένος να καθαρίσει τον λασπότοπο. Να τον… ψεκάσει, δηλαδή, με μια ποινή ενός εκατομμυρίου ευρώ (τόσα και περισσότερα πρέπει να ζητήσει ο συκοφαντούμενος) και τότε θα δούμε αν θα τολμήσει να ξανατιτιβίσει τόσο προκλητικά και ξεδιάντροπα.

Ομως, αυτά είναι πιθανότερο να συμβούν στην αφρικανική Ζουαζιλάνδη παρά στην ευρωπαϊκή Ελλάδα, στην οποία τέτοιοι λασπότοποι καλλιεργούνται ατιμώρητα.