Οι υποψήφιοι μετά το debate. Οι ίδιοι το βρήκαν ενδιαφέρον; | Alexandros Michailidis / SOOC
Απόψεις

Και το επόμενο debate έτσι θα είναι;

Η επιτροπή Αλιβιζάτου και οι ίδιοι οι υποψήφιοι για τον νέο φορέα, θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε να αλλάξουν οι όροι διεξαγωγής της δεύτερης τηλεοπτικής αναμέτρησης. Το πρώτο debate το είδαν μόνο οι συνεργάτες των υποψηφίων...
Ανδρέας Στασινός

Οταν άρχισε η εμπορική μάχη του γιαουρτιού, οι παραγωγοί έριξαν στην αγορά τα προϊόντα με λίγα λιπαρά. Οσο πιο χαμηλά τα λιπαρά, τόσο πιο ελαφρύ το γιαουρτάκι. Τα ποσοστά, λοιπόν, του 2% είναι μια χαρά για γιαούρτι. Αν πρόκειται για τηλεοπτική εκπομπή, ίσως δεν υπάρχει λόγος να προβληθεί και άλλη. Και αν πρόκειται για πολιτικό debate, οι συμμετέχοντες πρέπει να ανησυχούν αν αυτό το ποσοστό αντιπροσωπεύει και το αντίκρυσμα τους στο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.

Το debate των υποψηφίων για τον νέο φορέα συγκέντρωσε απογοητευτικά ποσοστά τηλεθέασης. Βλέπεις τα νούμερα και λες ότι το είδαν μόνο οι συνεργάτες των υποψηφίων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που τους συνόδευαν στην ΕΡΤ. Μπορεί να το είδαν και οι συγγενείς των δημοσιογράφων που έφεραν εις πέρας τη βαρετή δουλειά. Μέχρι εκεί.

Αντιστοιχεί αυτό το ποσοστό στην ανταπόκριση της κοινωνίας; Δεν νομίζω. Είπαμε, μπορεί να υπάρχει ένα πρόβλημα συνομιλίας με τις ευρύτερες λαϊκές μάζες, αλλά τα πράγματα δεν είναι και τόσο τραγικά. Το ποσοστό αυτό είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο διεξάγεται η τηλεοπτική αναμέτρηση των υποψηφίων. Στην πραγματικότητα δεν είναι καν αναμέτρηση. Πρόκειται για παράλληλους μονολόγους που, μετά από λίγο, οδηγούν το δάχτυλο στη τηλεκοντρόλ. Και αυτό καλό είναι να το προσέξουν οι υποψήφιοι γιατί στην ΕΡΤ μάλλον δεν τους ενδιαφέρει.

Το θέμα θα πρέπει να απασχολήσει την επιτροπή Αλιβιζάτου. Αν πάνε και στο δεύτερο debate με αυτούς τους κανόνες, θα είναι σαν να πυροβολούν τα πόδια τους, ειδικά εκείνοι που, υποτίθεται, διεκδικούν τη θέση στο δεύτερο γύρο. Το debate πρέπει να έχει νεύρο, αμεσότητα και ταχύτητα. Ακόμα και αν δεν είναι εφικτό οι υποψήφιοι να κάνουν ζωντανό διάλογο, μπορεί να χορηγηθεί η δυνατότητα της υποβολής ερωτήσεων από τον έναν στον άλλον. Το έκαναν στο debate του Action 24 και έδωσαν ενδιαφέρον στην κουβέντα. Εντάξει, εκεί δεν ήταν όλοι οι υποψήφιοι. Ομως ακόμα και υπό τον περιορισμό της παρουσίας όλων, μπορεί η διαδικασία να «τρέξει» κάπως καλύτερα.

Αν δεν το αντιλαμβάνεται αυτό επιτροπή Αλιβιζάτου, υπάρχει λίγος χρόνος για να το αντιληφθούν οι υποψήφιοι.