Eυτυχής στον Λευκό Οίκο. Γιατί όχι; | SOOC/ΓτΠ/Andrea Bonetti
Απόψεις

Το γέλιο του Αλέξη Τσίπρα

Η ερώτηση του αμερικανού δημοσιογράφου για τις παλαιότερες δηλώσεις του Πρωθυπουργού περί Τραμπ, έβαλαν τον πολιτικό βίο του κ. Τσίπρα μέσα σε λίγα καρέ: ψεύδη, αντιφάσεις και στο τέλος ένα γέλιο
Κώστας Γιαννακίδης

Τα αμερικανικά μέσα δεν παραλαμβάνουν τα non paper του Μαξίμου και έτσι αυτό που συγκράτησαν από τη συνάντηση Τραμπ-Τσίπρα δεν ήταν τα λόγια του αμερικανού προέδρου για τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα.

Οι Αμερικανοί έπαιξαν κυρίως με το χαριτωμένο στιγμιότυπο της κοινής συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία ο δημοσιογράφος έβαλε τον Αλέξη Τσίπρα ενώπιον των δηλώσεων που είχε κάνει για τον «διαβολικό» Ντόναλντ Τραμπ.

Ο δικός μας συνελήφθη αμήχανος, αφού κάτι τέτοια δεν γίνονται στα μέρη μας. Αν έλληνας δημοσιογράφος δοκίμαζε να φέρει σε δύσκολη θέση ηγέτη που φιλοξενείται στο Μαξίμου, από το πρωί της επομένης δεν θα μπορούσε να περάσει ούτε έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο. Το αυτό ισχύει αν δοκιμάσεις να βάλεις τον σημερινό Τσίπρα δίπλα στον εαυτό του από την εποχή της αντιπολίτευσης. Στην καλύτερη περίπτωση θα εισπράξεις μία υποτιμητική απάντηση και τη γεύση που αφήνουν τα περσινά ξινά σταφύλια. Εδώ το θράσος δεν είναι, απλώς, πολιτική άποψη. Είναι και θέση που, άμα λάχει, τεκμηριώνεται με τσαμπουκά από τους Τζανακόπουλους. Στην Αμερική, όμως, είναι αλλιώς.

«Διαπίστωσα από τη συνάντησή μου με τον πρόεδρο ότι ο τρόπος που προσεγγίζει την πολιτική μπορεί μερικές φορές να μοιάζει διαβολικός αλλά γίνεται για το καλό». Μεταξύ μας, ήταν η καλύτερη δυνατή απάντηση που μπορούσε να δώσει μετά τα βλακώδη που δήλωσε κατά την προεκλογική περίοδο των ΗΠΑ -δεν είχε πει η Μέρκελ κουβέντα, αλλά βγήκε ο Τσίπρας και κελαηδούσε.

Ομως βλέποντας ξανά και ξανά το ίδιο στιγμιότυπο, έχεις τον πολιτικό βίο του Αλέξη Τσίπρα μέσα σε λίγα καρέ. Ενας πολιτικός που άλλα έλεγε και άλλα κάνει. Πριν από τρία χρόνια ισχυριζόταν ότι έχουμε ανθρωπιστική κρίση, αλλά τώρα θεωρεί ότι η χώρα είναι σε θέση να κάνει ψώνια στην Αμερική. Και πώς αντιδρά όταν τον φέρνεις μπροστά στην αντίφαση; Με γέλιο. Στην Αμερική ήταν αμήχανο γέλιο, από έναν άνθρωπο που προσπαθεί να δείξει ότι είναι άνετος και έχει μία πειστική απάντηση για να δώσει. Εδώ στην Ελλάδα, όμως, είναι θριαμβευτικό, σαρκαστικό, αύθαδες, βαθιά μέσα στα μούτρα σου.