Ο Γιάννης Ραγκούσης ζητά οι ψηφοφόροι να κρίνουν το με ποιον θα συνεργαστεί ο νέος φορέας. Να πάρουν μια απόφαση τώρα για μια υπόθεση που μπορεί να συμβεί μετά από δύο χρόνια! | Menelaos Myrillas / SOOC
Απόψεις

Τι νόημα έχουν οι «κάλπες» του Ραγκούση;

Ο πρώην υπουργός προτείνει να στηθεί στις εκλογές για την Κεντροαριστερά και άλλη κάλπη ώστε η βάση να αποφασίσει για τις μετεκλογικές συνεργασίες. Αλλά πώς μια απόφαση τον Νοέμβριο του 2017 θα δεσμεύει έναν αρχηγό για μια συνθήκη ύστερα από μήνες ή και χρόνια;
Μιχάλης Μιχαήλ

Ο Γιάννης Ραγκούσης έστειλε λοιπόν επιστολή (εδώ) σε όλους τους συνυποψηφίους του προκειμένου να ζητήσει, όπως αναφέρει, «τη σύμφωνη γνώμη σας ώστε στις 5 Νοεμβρίου, παράλληλα με την εκλογή Προέδρου, να διεξαχθεί ψηφοφορία και για δύο κατά τη γνώμη μου πολιτικά ζητήματα στρατηγικής σημασίας. Τα θέματα αυτά», σημειώνει ο πρώην υπουργός, «είναι:
– η παροχή ή όχι ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ή του κ. Τσίπρα.
– η θεσμοθέτηση ή όχι της ανανέωσης, με την καθιέρωση ανώτατου ορίου θητειών για τον βουλευτή τα 12 χρόνια και τον υπουργό τα 8 χρόνια».

Το δεύτερο είναι γνωστό. Το πρώτο όμως… Ο Γιάννης Ραγκούσης αναφέρει στην επιστολή του ότι πρέπει αμέσως μετά την καταληκτική προθεσμία για την επικύρωση των υποψηφιοτήτων, να ξεκινήσουμε την πραγματοποίηση ενός συστηματικού διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων σε κάθε περιφέρεια. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μόνον αυτός ο διάλογος θα οδηγήσει στην πολιτικοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης του ενιαίου φορέα μας, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να μάθουν και να κρίνουν όποιες πολιτικές απόψεις και σχέδιο έχουμε για τη λύση των προβλημάτων τους καθώς και για την οργάνωση και λειτουργία του φορέα μας».

Ο πρώην υπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία του υπό σύσταση νέου κομματικού φορέα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς , προχώρησε σε αυτή την κίνηση πεπεισμένος ότι στα συγκεκριμένα ζητήματα -με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη ΝΔ, δηλαδή, ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας- πρέπει να αποφασίσει η βάση της παράταξης που θα προσέλθει στις κάλπες της 5ης Νοεμβρίου για την εκλογή αρχηγού. Να στηθούν δηλαδή τρεις κάλπες, όσο και αν αυτό περιπλέκει μια ήδη περίπλοκη τεχνικά διαδικασία.

Η πρωτοβουλία του κ. Ραγκούση εδράζεται σε δύο βασικούς λόγους.

Πρώτον γιατί, όπως λένε συνεργάτες του, και τα δύο ζητήματα έχουν καθοριστική σημασία για τον πολιτικό προσανατολισμό της παράταξης και την ανανέωση των προσώπων.

Δεύτερον και κυριότερο επειδή οι προσεγγίσεις των δέκα (10) υποψηφίων είναι εκ διαμέτρου αντίθετες και συχνά μοιάζουν αγεφύρωτες. Συνεπώς μόνο η απόφαση-δέσμευση των ψηφοφόρων –μελών και φίλων που λέγαμε κάποτε– θα προσδιορίσει με ακρίβεια την πολιτική γραμμή. Ειδάλλως θα ταλανίζει την ενότητα του μελλοντικού φορέα και θα είναι επιρρεπής σε εξωθεσμικές επιρροές.

Η πρώτη αντίδραση των συνυποψηφίων του κ. Ραγκούση ήταν αυτή της αδιαφορίας αν όχι της άμεσης άρνησης, μάλλον όχι αβάσιμα. Βασικό αντεπιχείρημα είναι ότι η διαδικασία που προτείνει ο κ. Ραγκούσης γίνεται εν κενώ και θα προκαταλάβει αποφάσεις που θα πρέπει να λάβει η παράταξη -αν θα πρέπει να τις λάβει- με μεγάλη χρονική απόσταση.

Είναι προφανές σε όλους ότι κατά την ώρα της αρχηγικής εκλογής, τον Νοέμβριο, θα είναι αδύνατο να προβλεφθούν, ή ακόμα περισσότερο να είναι γνωστοί, οι συσχετισμοί που θα προκύψουν από τις κάλπες των εθνικών εκλογών, ούτε βεβαίως η κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται τότε η χώρα. Πώς μια απόφαση της βάσης που θα καταγραφεί ημερολογιακά στις 5 Νοεμβρίου 2017 θα δεσμεύει έναν αρχηγό της παράταξης για μια συνθήκη μετά από έξι, 12 ή και 22 μήνες (αν η παρούσα κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία και οδηγηθούμε σε εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019); Και αυτό χωρίς να συνυπολογίζεται ο κίνδυνος μια δεσμευτική απόφαση να δυσχεραίνει τη διακυβέρνηση της χώρας μελλοντικά σε περίπτωση που είναι αναγκαία η συνεργασία του νέου φορέα με κάποιο άλλο κόμμα. Ή ο άλλος κίνδυνος να υπάρξει μια οριακή απόφαση υπέρ της συνεργασίας με ένα ή άλλο κόμμα, ή και κανένα και αυτομάτως να υπονομεύεται ο νέος αρχηγός.

Οσο για το θέμα της ανανέωσης των προσώπων, των θητειών βουλευτών και υπουργών δηλαδή, σημειώνουν οι αντίπαλοι του κ. Ραγκούση ότι μια απόφαση από την κάλπη θα προκαταλαμβάνει τις θέσεις του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα.

Αλλωστε, όπως εξηγούν από τα στρατόπεδα των συνυποψηφίων του κ. Ραγκούση, κατά την προεκλογική περίοδο και έως τις 5 Νοεμβρίου όλοι οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν ώστε όσοι προσέλθουν στις κάλπες να γνωρίζουν τι πρεσβεύει ο καθένας και να επιλέξουν. Το θέμα, ως εκ τούτου, είναι να μιλήσουν ανοικτά τι κόμμα θέλουν, τι πολιτική θα έχει, τι άποψη έχουν για την πορεία της χώρας.