Το 2007 είναι μια χρονιά που η Ηλεία δεν θέλει να θυμάται. Μια απ’ τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές άφησε πίσω της χιλιάδες καμένα στρέμματα και 49 νεκρούς. Ένα «ολοκαύτωμα» όπως γράφουν οι τίτλοι, χρησιμοποιώντας καθ’ υπερβολή έναν όρο που έχει καθιερωθεί για άλλου είδους, μεγαλύτερες ανθρώπινες τραγωδίες.
Η χρήση του ωστόσο εδώ δείχνει το μέγεθος του πόνου και της οδύνης που προκλήθηκε απ’ το συγκεκριμένο γεγονός τότε. Όντως, ήταν φοβερό. Φορείς και συγγενείς των θυμάτων πραγματοποιούν κάθε χρόνο εκδηλώσεις μνήμης στα θύματα της πυρκαγιάς, με μνημόσυνα και τρισάγια. Φέτος όμως, που κλείνουν 10 χρόνια, ο πολιτιστικός σύλλογος Μακίστου, ο οποίος ανήκει σε χωριό που είχε επίσης θύματα και καταστροφές, πρότεινε να γίνει και μια συναυλία με τον Θέμη Αδαμαντίδη, που θα ερμήνευε τον «Επιτάφιο» του Μίκη Θεοδωράκη.
Ο σύλλογος απευθύνθηκε στον δήμο Ζαχάρως και στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ώστε να συνδιοργανώσουν την εκδήλωση, αλλά τόσο οι συγγενείς των θυμάτων όσο και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Γιώργος Γεωργιόπουλος, έβαλαν φρένο. Οι μεν μίλησαν για «απαράδεκτη μουσικοτραγουδιστική εκδήλωση», ο δε αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «δεν μπορεί να ακουστεί μπουζούκι, ούτε αυτός ο τραγουδιστής σε αυτό τον χώρο», και το ξέκοψε απολύτως και σαφώς.
Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός, οι μνήμες του οποίου είναι ακόμα νωπές. Δεν είναι αυτονόητο ότι οι άνθρωποι που έχασαν σύζυγο, γονιό, παιδί, θα έχουν όρεξη να τιμήσουν τους νεκρούς τους με μουσικές, ακόμα κι αν πρόκειται για μουσικές Θεοδωράκη. Και όπως φαίνεται, δεν θέλουν. Είναι κατανοητό. Απ’ την άλλη όμως, δεν μπορείς να πεις ότι είναι και εντελώς παράταιρο, σε μια εκδήλωση μνήμης, να συμπεριλάβει κανείς συναυλία όπου θα παιχτεί ο «Επιτάφιος» του Μίκη. Γιατί όχι; Θα μπορούσε να συμβεί, θα ταίριαζε με την περίσταση και δεν θα προσέβαλε κανέναν.
Ακόμα πιο άστοχο είναι το επιχείρημα του αντιπεριφερειάρχη, ότι δεν μπορεί να ακουστεί μπουζούκι σε αυτό το χώρο. Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό του. Το μόνο που συμπεραίνω είναι ότι ο κ. Γεωργιόπουλος έχει μπερδέψει το μπουζούκι με τα μπουζούκια. Μήπως νομίζει ότι όπου παίζει μπουζούκι, πέφτουν πανέρια με γαρδένιες και χορεύουν με δωδεκάποντα στα τραπέζια;
Πόσο άδικη άποψη γι’ αυτό το όργανο, αλήθεια. Ναι, συνοδεύει και το ξέκωλο στην πίστα της Ιεράς Οδού, αλλά συνοδεύει και τη Μαρία Φαραντούρη στο Ηρώδειο. Έχει ντύσει με τους ήχους του την επιφανειακή καψούρα ενός κάγκουρα, αλλά έχει ντύσει και τον βαθύ πόνο μιας μάνας που έχασε το παιδί της, μιας γυναίκας που περιμένει τον άντρα της να γυρίσει απ’ τα ξένα κι ενός μπατίρη που βλέπει τη ζωή του να βυθίζεται μέσα στη λάσπη μιας φτωχογειτονιάς. Μπουζούκι ακούς και στα τραγούδια του Φοίβου, μπουζούκι ακούς και στα τραγούδια του Ζαμπέτα, του Χατζηδάκι, του Θεοδωράκη.
Μπουζούκι από Θεοδωράκη λοιπόν πρότειναν κάποιοι, τον Επιτάφιο, όχι μπουζούκι από Πάολα. Ούτε πρότειναν και την Πάολα στην τελική, τον Θέμη Αδαμαντίδη πρότειναν. Μια καλή λαϊκή φωνή (απ’ τις καλύτερες που έχει γνωρίσει η σύγχρονη ελληνική δισκογραφία, όπως έχει δηλώσει και ο Στέλιος Καζαντζίδης), ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, αξιοπρεπής, που έχει συνεργαστεί με αξιόλογους καλλιτέχνες κι έχει τραγουδήσει αξιόλογα τραγούδια στη μακρόχρονη καριέρα του. Έχει περάσει κι από πίστες, βεβαίως, αλλά δεν τις έχει αφήσει να τον ισοπεδώσουν.
Γιατί λοιπόν δεν μπορεί να τραγουδήσει ο Αδαμαντίδης τον Επιτάφιο σε μια εκδήλωση μνήμης; Κάπως στενόμυαλο δεν είναι κι αυτό το επιχείρημα; Αλλωστε και ο Μπιθικώτσης, από τα μπουζούκια πήγαινε το πρωί και ηχογραφούσε Θεοδωράκη…
ΥΓ. Φέτος το καλοκαίρι, ο Θέμης Αδαμαντίδης τραγούδησε με τη Λένα Αλκαίου και τον Δημήτρη Κανέλλο, υπό την διεύθυνση του Νίκου Κούρου, τραγούδια του Στ. Κουγιουμτζή, του Μ. Πλέσσα, του Γ. Σπανού, του Στ. Ξαρχάκου, του Μ. Θεοδωράκη, του Μ. Τόκα, του Μ. Λοΐζου και του Άκη Πάνου. Στο Θέατρο Βράχων έγινε η συναυλία. Αμέ.