Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατά την ανάληψη των καθηκόντων του. Με την Εκκλησία να τα έχει καλά και όλα τα άλλα... | Menelaos Myrillas / SOOC
Απόψεις

Ο «ρωμαλέος» Κώστας Γαβρόγλου

Είναι τέτοια η εμμονή του υπουργού Παιδείας με το αριστερό τοτέμ του ασύλου που πλέον κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς τους φοιτητές ότι δεν είναι αρκετά σκληροί για να αντιμετωπίζουν τα έκνομα φαινόμενα όπως αυτά που κατήγγειλαν 471 από αυτούς στο ΑΠΘ
Αλέκος Παπαναστασίου

Τετρακόσιοι εβδομήντα ένας φοιτητές είναι πολύς κόσμος. Και όχι ανώνυμοι, καμουφλαρισμένοι στο πλήθος και τη βουή των αμφιθεάτρων, αλλά 471 νέοι με ονοματεπώνυμο. Με την υπογραφή τους κατήγγειλαν τα αίσχη που συμβαίνουν στους χώρους του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: ναρκωτικά, κλοπές, πορνεία, βία, η «Ζούγκλα του μαυροπίνακα» είναι νηπιαγωγείο μπροστά στα όσα ζουν. Η απάντηση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου; Φταίνε οι ίδιοι. «Ενα ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα θα έδινε τη λύση», είπε ο αρμόδιος υπουργός. Προφανώς στο Πρόγραμμα Σπουδών που λαμβάνουν οι φοιτητές του ΑΠΘ υπάρχει και μάθημα για σύλληψη εμπόρων ναρκωτικών ·απλώς δεν το ξέρανε.

Οχι η απάντηση του υπουργού Παιδείας δεν θυμίζει την Μαρία Αντουανέτα με το παντεσπάνι, αν και ώρες-ώρες οι υπουργοί αυτής της κυβέρνησης έχουν κάτι από Λουί ΙΣτ’. Η απάντηση του κ. Γαβρούγλου μοιάζει πιο πολύ με αυτό το φρικτό σχόλιο με το οποίο συχνά συνοδεύουν κάποιοι τις περιπτώσεις βιασμών. «Δεν έπρεπε να φορά μίνι, προκαλούσε». Δεν πρέπει να φωνάζεις που πουλάνε πλέον τα ναρκωτικά στο κυλικείο, εσύ φταις που στα 18 σου δεν είσαι αρκετά σκληρός για να τα βάλεις με τους διακινητές. Ασε που κάνεις και κακό στην εικόνα του πανεπιστημίου που βγαίνεις και κάνεις καταγγελίες. Ναι, το είπε και αυτό ο υπουργός.

Ο κ. Γαβρόγλου θεωρείται από τους σοβαρούς της κυβέρνησης. Ομως επιδεικνύει τέτοια εμμονή με τον αποκλεισμό της αστυνομίας από τους χώρους των πανεπιστημίων, εις το όνομα του αριστερού τοτέμ του ασύλου, που απαρνιέται με άνεση ακόμα και την κοινή λογική. Φτάνει στο σημείο να κατηγορήσει εμμέσως τους ίδιους τους φοιτητές, παιδιά 18 και 19 ετών, για τα όσα φρικώδη συμβαίνουν στο ΑΠΘ, το οποίο τυπικά τελεί υπό την εποπτεία του.

Επρεπε να υπάρχει «ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα» λέει ο υπουργός και ξεμπερδεύει από τις ευθύνες του. Να κάνει τι δηλαδή το ρωμαλέο κίνημα; Να κυνηγάνε οι φοιτητές τα πρεζάκια; Να πουλάνε προστασία στους χώρους του ΑΠΘ; Εκτός και αν είναι ένας τρόπος να προετοιμάσεις τους αρχιτέκτονες που με τέτοια ανεργία στον κλάδο θα είναι έτοιμοι για μεροκάματο σε εταιρείες σεκιούριτι.

Υπάρχει βέβαια το εύκολο καταφύγιο: αυτοί που τα καταγγέλλουν παίζουν το παιχνίδι του Κυριάκου και θέλουν να επιστρέψει το «παλιό». Το βρήκαμε τώρα. Ο,τι κακό συμβαίνει στη χώρα δεν πρέπει να το αναφέρεις γιατί παίζεις το παιχνίδι του Μητσοτάκη. Δεν θα αργήσει η στιγμή που θα τηλεφωνάς για παράβαση της ώρας κοινής ησυχίας και αυτομάτως θα καταγγέλλεσαι ως νοσταλγός του παλιού πολιτικού συστήματος.

Αλλά είναι και προκλητικό. Ο υπουργός Παιδείας που απαιτεί από τους φοιτητές να γίνουν ρωμαλέοι και κυνηγοί διακινητών ναρκωτικών, αποδέχεται και τις τρεις απόψεις της Εκκλησίας για τα προγράμματα του μαθήματος των Θρησκευτικών, χωρίς να δείξει την παραμικρή διάθεση να περιφρουρήσει -ρωμαλέα ή όχι- τα δικαιώματα της εξουσίας που του εμπιστεύτηκαν οι πολίτες. Ο Ιερώνυμος δεν αστειεύεται. Και είναι και αυτός που είχε κατηγορήσει τον προκάτοχο του κ. Γαβρόγλου ως Λουδοβίκο…