«Δεν είμαστε ως κυβέρνηση υποχρεωμένοι να ανακοινώνουμε τα ταξίδια του Πρωθυπουργού» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αυτό δεν είναι σωστό. Μπορούν, αν θέλουν, να μην ανακοινώνουν τις ανεπίσημες ή ιδιωτικές συναντήσεις του Πρωθυπουργού. Όμως δεν έχουν το δικαίωμα να αποκρύπτουν το πού βρίσκεται ο Πρωθυπουργός, ειδικά όταν πρόκειται για άλλη χώρα.
Δεν υπάρχουν ούτε κρυφές, ούτε «διακριτικές» μετακινήσεις του Πρωθυπουργού. Αυτές μπορεί να τις απολαύσει όταν βρίσκεται σε διακοπές και, φυσικά, δεν χρησιμοποιεί το κρατικό αεροσκάφος. Ο Πρωθυπουργός μίας ευρωπαϊκής χώρας δεν δύναται να πραγματοποιήσει μυστικά ταξίδια για δουλειές ή για οτιδήποτε άλλο. Συνεπώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οφείλει να ανακαλέσει ή να ξανασκεφτεί αυτό που είπε.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τους επικεφαλής της L’ Oreal και του οίκου Ρότσιλντ. Εντάξει. Όμως δεν έχει εξηγήσει για ποιο λόγο οι συναντήσεις έμειναν μυστικές. Ετσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, είναι ευνόητο να υποθέσουμε ότι δεν θα μαθαίναμε απολύτως τίποτα αν δεν ετίθετο θέμα από τη Νέα Δημοκρατία.
Σύμφωνα με την κυβερνητική εκδοχή, ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τη L’ Oreal το ενδεχόμενο πραγματοποίησης επένδυσης στην Ελλάδα, ενώ με τον οίκο Ρότσιλντ θέματα που άπτονται της διαχείρισης του χρέους. Για άλλη μία φορά, ο κ. Τσίπρας αποδεικνύεται αντισυμβατικός. Συνήθως δεν πηγαίνουν οι πρωθυπουργοί στους ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, αλλά είναι οι επιχειρηματίες που επισκέπτονται τους πρωθυπουργούς. Μάλιστα αν οι συζητήσεις έχουν προχωρήσει τόσο πολύ, που να δικαιολογούν και επίσκεψη του ίδιου του Πρωθυπουργού στην έδρα του επενδυτή, φρόνιμο είναι να αποκτούν τη μεγαλύτερη δυνατή δημοσιότητα. Ειδικά στην περίπτωση της πατρίδας μας, που προσπαθεί να προσελκύσει επενδυτές, το προσωπικό ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού θα διαμόρφωνε ακόμα πιο ελκυστικούς όρους για εν δυνάμει επενδυτές. Στην περίπτωση της L’ Oreal το επικοινωνιακό αποτέλεσμα θα ήταν σαφώς πιο εμβληματικό, καθώς η εταιρεία έχει κλείσει εδώ και χρόνια το εργοστάσιό της στην Ελλάδα. Οπως και αν το δεις, πρόκειται για επιτυχία της κυβέρνησης να συζητά μία νέα επένδυση από την εν λόγω εταιρεία. Βέβαια όταν ένας πολιτικός συναντάται με τη L’ Oreal, μπορεί να ανησυχεί για τους αρνητικούς συνειρμούς που δύναται να προκαλέσει η εμπλοκή της εταιρείες σε παράνομες πολτικλες χρηματοδοτήσεις στη Γαλλία, κάτι που στοίχισε αρκετά στον Νικολά Σαρκοζί. Ομως ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει να φοβάται κάτι τέτοιο.
Ομοίως, από το να πηγαίνει ο κ. Τσίπρας στο Παρίσι για να συναντήσει τους εκπροσώπους του οίκου Ρότσιλντ, θα ήταν πιο φρόνιμο να έρθουν εκείνοι στην Ελλάδα. Αυτό θα ενοχλούσε, βέβαια, τον Πάνο Καμμένο που, κατά το παρελθόν, όταν έκανε μαχητική αντιπολίτευση, είχε καταγγείλει τον εν λόγω οίκο για μεθοδεύσεις με σκοπό την «καταλήστευση» της χώρας. Προφανώς δεν θα είναι έτσι ή, τέλος πάντων, ο Αλέξης Τσίπρας θα κατάφερε να αντιστρέψει τους όρους υπέρ της πατρίδας μας. Αλλά και πάλι, γιατί πήγε ο Πρωθυπουργός στα γραφεία των Ρότσιλντ; Τι μπορεί να πει μόνος του ο κ. Τσίπρας με τους τραπεζίτες. Να ήταν στη θέση του ο Λουκάς Παπαδήμος, θα ακουγόταν πιο λογικό. Τώρα, όμως; Οι τραπεζίτες όφειλαν να έρθουν εδώ, όπου ο Πρωθυπουργός θα είχε για παραστάτες στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Αν μη τι άλλο, οι δουλειές που αναλαμβάνουν αυτοί οι οίκοι ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ και καλόν είναι οι συζητήσεις αυτές να γίνονται παρουσία τεχνοκρατών.
Εν τέλει καλό είναι ο Πρωθυπουργός να μην έχει μυστικές και αυστηρά προσωπικές συναντήσεις με επιχειρηματίες και τραπεζίτες. Διότι τώρα, εντάξει, είναι Αριστερός, αμέμπτου ηθικής και φέρων το ηθικό πλεονέκτημα. Για φανταστείτε να επρόκειτο για κάποιον άλλο. Θα έβρισκαν πρόσφορο έδαφος να ανθίσουν τα κακόβουλα σχόλια και οι καχύποπτες ματιές.