Κάποια στιγμή ο κινηματογραφικός Φόρεστ Γκαμπ έγινε πλούσιος. Σε αυτό έπαιξε ρόλο η τοποθέτηση χρημάτων σε μία εταιρεία που είχε για λογότυπο ένα δαγκωμένο μήλο –στον Φόρεστ είχε φανεί παράξενο κάτι τέτοιο. Οποιος αγόρασε μετοχές της Apple στην ανατολή της δεκαετίας του ’80 σήμερα είναι πάμπλουτος. Μπορεί να κάνει τα πάντα. Εκτός από το να αναλάβει αιρετό αξίωμα στην Ελλάδα.
Η αιτιολογική έκθεση για την τροπολογία το εξηγεί με σαφήνεια: «όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα και ηγούνται της χώρας και των ΟΤΑ, οφείλουν να απέχουν από την όποια επιχειρηματική και επενδυτική τους δραστηριότητα εκτός Ελλάδας προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της πάταξης της διαφθοράς». Μπορούσαν να προσθέσουν και αποχή από το σεξ εκτός Ελλάδας –ποτέ δεν ξέρεις πώς και πόσο μπορούν να διαφθείρουν οι ξένες παστρικές έναν υπηρέτη του ελληνικού λαού.
Δεν γνωρίζω αν τα funds στα οποία έχουν επενδύσει ο Γιώργος Σταθάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θεωρούνται εταιρικά σχήματα, αλλά όπως και να έχει, ασκούν επενδυτική δραστηριότητα στο εξωτερικό. Λογικά, λοιπόν, θα πρέπει να ξεφορτωθούν χαρτιά. Και επειδή δεν είναι κορόιδα για να επαναπατρίσουν κεφάλαια, θα ψωνίσουν κανένα ξένο ομόλογο, λέγοντας ότι κάνουν διεθνιστικό κρατισμό. Φυσικά πρόβλημα θα έχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είναι λες και τον φωτογραφίζει η τροπολογία: σύμφωνα με τη δήλωση «πόθεν έσχες», κατέχει μετοχές της Samsung. Συνεπώς, όπως θα διαπιστώσει το τρολ, ως μέτοχος της Samsung μπορεί να κάνει παιχνίδι στην Ελλάδα. Να γίνει πρωθυπουργός και να γεμίσει τη χώρα με οθόνες και κινητά. Γελοιότητες.
Είνα απορίας άξιο για ποιο λόγο αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία και δεν έμεινε να υπερασπιστεί τη λογική και τη νομιμότητα. Προφανώς επειδή θα της έλεγαν ότι κόπτεται για τις μετοχές του Κυριάκου στο εξωτερικό. Ε, και;
Ορθώς η Νέα Δημοκρατία μίλησε για την αντισυνταγματικότητα του νόμου που, αργά η γρήγορα, θα καταπέσει ενώπιον της ελληνικής ή της ευρωπαϊκής Δικαιοσύνης. Ωστόσο, όπως εμμέσως υπαινίχθηκε και ο πρωθυπουργός, όποιος προσφύγει εναντίον του νόμου θα υπόκειται σε ηθικό έλεγχο. Είναι, δηλαδή, να απορείς πώς η λογική, η νομιμότητα και το σύνταγμα της χώρας συνθλίβονται ανάμεσα στον πολιτικό καιροσκοπισμό και στο λαϊκισμό. Και όμως: όλοι τους πλην ΝΔ (αποχώρησε) και Ενωσης Κεντρώων (ψήφισε παρών) σύρθηκαν πίσω από τον παραλογισμό. Μάσησαν στον τσαμπουκά, λύγισαν μπροστά στο λαϊκισμό. Ψήφισαν την τροπολογία. Γιατί το έκαναν; Προφανώς για να μη δεχθούν τη μομφή της συγκάλυψης «όσων κρύβουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό». Κατά τα λοιπά ο Θεοδωράκης και η Φώφη αντιπροσωπεύουν το μέτωπο της λογικής. Για ποιο λόγο αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία και δεν έμεινε να υπερασπιστεί τη λογική και τη νομιμότητα; Προφανώς επειδή θα της έλεγαν ότι κόπτεται για τις μετοχές του Κυριάκου (και άλλων) στο εξωτερικό. Ε, και; Και τώρα τα ίδια ακούει και χειρότερα. Καιροσκοπικά το αντιμετώπισαν και αυτοί, κρύφτηκαν.
Στην ουσία, βέβαια, η τροπολογία δεν εξυπηρετεί απολύτως τίποτα ως προς τη διαφάνεια στον οικονομικό βίο των πολιτικών μας. Κανένας δεν θα δηλώσει ή θα κλείσει την offshore που έχει. Οffshore κάνεις για να κρυφτείς, όχι για να βάζεις εξωτικά ονόματα στη δήλωση «πόθεν έσχες». Επίσης όσοι έχουν μετοχές σε ξένες εταιρίες, ίσως μπουν στον πειρασμό να τις μεταβιβάσουν σε offshore. Ασε που αν έχουν εν διαστάσει σύζυγο με μετοχές στο εξωτερικό θα πρέπει είτε να την πείσουν να πουλήσει, είτε να επιταχύνουν τις διαδικασίες του διαζυγίου. Ναι, είναι αστείο. Και το ψήφισαν.
Ο Παρασκευόπουλος πρόσθεσε «βελτίωση» σύμφωνα με την οποία η δημοσίευση της σκανδαλώδους τροπολογίας στο ΦΕΚ δεν ξεπλένει όποιους (ή όποιον, μπορεί να είναι και ένας για τον οποίο έγινε το ρουσφέτι) πιαστούν με γίδα Λουξεμβούργου στην πλάτη. Και για αυτό υπάρχει αντίλογος αφού, όπως ειπώθηκε στη συζήτηση, σημασία δεν έχει τι νομοθετεί η Βουλή, αλλά ποια ερμηνεία θα δώσουν τα δικαστήρια. Αλλά μέχρι τότε υπάρχει χρόνος. Σε τυχοδιωκτικούς καιρούς μέσα σε λίγες μέρες αλλάζουν εποχές.