Απόψεις

Οι μισές απαντήσεις είναι σιωπή

Ο κ. Βγενόπουλος δεν μπορεί να κάνει μισές καταγγελίες. Πρέπει να τα πει όλα και, κυρίως, να τα τεκμηριώσει. Και η κυρία Θάνου δεν μπορεί να επικαλείται έλλειψη ενημέρωσης και να δίνει γενικόλογες απαντήσεις σε τόσο βαριές καταγγελίες
Γιώργος Καρελιάς

Πρωτοφανή πράγματα συμβαίνουν στο δημόσιο βίο της χώρας. Επιφανής επιχειρηματίας κάνει δημοσίως απίστευτης βαρύτητας καταγγελίες εναντίον του κορυφαίου προσώπου της δικαστικής εξουσίας. Αυτό το πρόσωπο δίνει μια γενικόλογη απάντηση. Και όλα κυλούν σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ενώ θα έπρεπε να έχουν πέσει και τα τσιμέντα στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στον Αρειο Πάγο και στα γραφεία του επιχειρηματία.

Η υπόθεση είναι λίγο πολύ γνωστή εδώ και 24 ώρες. Ο επιχειρηματίας Ανδρέας Βγενόπουλος άφησε σαφέστατους υπαινιγμούς για «δωροληψία», «απόπειρα εκβίασης» και άλλα βαριά αδικήματα εναντίον της προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου. Αυτά, μάλιστα, περιλαμβάνονται σε μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε στην Εισαγγελία (λεπτομέρειες εδώ).

Ο κ. Βγενόπουλος δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία στη δημοσιότητα, λέγοντας ότι «σέβεται το τεκμήριο της αθωότητας». Ομως, ο ισχυρισμός αυτός είναι έωλος. Οταν κάνεις δημοσίως τόσο βαριές καταγγελίες για το κορυφαίο πρόσωπο της Δικαιοσύνης, δεν μπορείς να τις κάνεις λειψές. Ή δεν λες τίποτα πριν αποφανθεί ο εισαγγελέας ή τεκμηριώνεις τις καταγγελίες σου.

Δεν μπορεί να σέρνεται μια τέτοια υπόθεση. Η κυρία Θάνου εκπροσωπεί την τρίτη εξουσία της Πολιτείας. Δεν πρέπει να αφήνει να αιωρείται ούτε η παραμικρή υποψία  εις βάρος της

Χειρότερα είναι τα πράγματα για την καταγγελλόμενη. Η κυρία Θάνου απάντησε σαν πολιτικός, δηλαδή ότι τα καταγγελλόμενα «είναι ανυπόστατα, ψευδέστατα και συκοφαντικά». Και ότι θα απαντήσει μόλις ενημερωθεί.

Η απάντηση είναι, εκτός από λειψή και ατυχής. Η επίκληση της έλλειψης ενημέρωσης το ίδιο. Κι αν αυτό ίσχυε για χτες, δεν ισχύει πλέον. Είναι δυνατόν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου να μην έχει ενημερωθεί ακόμα από  την Εισαγγελία; Εχουν περάσει 24 και πλέον ώρες από τότε που έγιναν οι καταγγελίες, ποια είναι τα «ανυπόστατα, ψευδέστατα και συκοφαντικά», που της καταλογίζονται;

Βεβαίως ο καταγγέλλων επιχειρηματίας και η καταγγελλόμενη πρόεδρος του Αρείου Πάγου έχουν «προηγούμενα», με αφορμή την υπόθεση της εισαγγελέως Τσατάνη (εδώ). Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τα μισόλογα κανενός. Ο κ. Βγενόπουλος πρέπει να μιλήσει ανοιχτά και καθαρά και να παρουσιάσει τα στοιχεία που ισχυρίζεται ότι διαθέτει. Αλλά και η κυρία Θάνου δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από γενικόλογες δηλώσεις με το πρόσχημα της μη ενημέρωσης. Πρέπει να δώσει αμέσως πλήρη απάντηση, ώστε να αντικρούσει τους ισχυρισμούς του καταγγέλλοντος, πόσο μάλλον που τους θεωρεί συκοφαντικούς – και είναι, αν δεν αποδειχθούν.

Επιπλέον, ο υπουργός της Δικαιοσύνης δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα. Το γεγονός ότι στην υπόθεση εμπλέκεται και ο αναπληρωτής του δεν είναι δικαιολογία, ίσα –ίσα που αυτό  επιβάλλει την ταχύτερη διαλεύκανση της  υπόθεσης.

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά, τουλάχιστον της Μεταπολίτευσης, που γίνονται τόσο βαριές καταγγελίες για πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η υπόθεση πρέπει να διαλευκανθεί τάχιστα. Αν ο καταγγέλλων επιχειρηματίας διέπραξε συκοφαντία, να πληρώσει τα επίχειρα της πράξης του. Και η κυρία Θάνου να αποδοθεί λευκή. Επειδή, όμως, οι δικαστικές έρευνες συνήθως αργούν, η κυρία πρόεδρος έχει υποχρέωση να κάνει ό,τι (πρέπει να) κάνουν τα δημόσια πρόσωπα: απαντούν αμέσως και τεκμηριωμένα σε όσα τους καταλογίζονται.

Κάτι που έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Δεν μπορεί να σέρνεται μια τέτοια υπόθεση. Η κυρία Θάνου εκπροσωπεί την τρίτη εξουσία της Πολιτείας. Δεν πρέπει να αφήνει να αιωρείται ούτε η παραμικρή υποψία εις βάρος της.