Τα ανθρώπινα όργανα είναι 78. Eχουν ενιαία δομή, με αρχή και τέλος και φυσικά αυτό που τα κάνει «όργανα» είναι η διακριτή λειτουργία τους. Ο εντυπωσιασμός της ανακάλυψης ενός «νέου οργάνου» –το οποίο ενδέχεται να διαδραματίζει ρόλο στη μετάσταση του καρκίνου– δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία δραματική εκλαΐκευση. Είναι από τις λέξεις που πιέζονται οι επιστήμονες να ξεστομίσουν, προκειμένου συμπεριληφθούν στους τίτλους των ΜΜΕ.
Το «interstitium» (ίσως «διαμέσιο», κανείς δεν γνωρίζει), δεν είναι το πρώτο όργανο που ανακάλυψαν οι ειδικοί τα τελευταία δύο χρόνια. Tο μεσεντέριο είχε γίνει διάσημο πριν από περίπου δύο χρόνια, καθώς είχε χαρακτηριστεί το 79ο όργανο. Βέβαια δεν είναι τίποτα άλλο, από έναν ιστό που κρατά σταθερό το λεπτό έντερο στο τοίχωμα της κοιλιάς και το διατηρεί στο συγκεκριμένο σχήμα. Οργανο όμως ούτε ήταν, ούτε έγινε, ούτε χαρακτηρίστηκε επίσημα ποτέ. Οργανα είναι οι νεφροί, οι καρδιά, το ήπαρ, ο εγκέφαλος.
Στην αρχή η είδηση για το interstitium ανέφερε ότι πρόκειται για ένα πηκτό υγρό που ρέει μέσα σε κανάλια που υπάρχουν παντού στο σώμα. Και όλα αυτά άγνωστα μέχρι σήμερα, σχηματίζουν ένα νέο όργανο που θα φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου. Και το όργανο συμπληρώνεται με διάφορα κανάλια που βρίσκονται κάτω από το δέρμα, ανάμεσα στα αγγεία κ.λπ.
Ακόμη και σοβαρά μέσα ενημέρωσης, όπως το περιοδικό New Scientist και τη βρετανική εφημερίδα The Indepentent –για να μην αναφέρουμε τα ελληνικά που έσπευσαν να αναπαράγουν σχετικό τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ– σχολίασαν μεταξύ άλλων ότι το «νέο όργανο» περιέχει «περίπου το ένα πέμπτο του συνολικού όγκου των υγρών του ανθρωπίνου σώματος». Oταν λοιπόν το 70% του σώματός μας αποτελείται από υγρά, ένας άνθρωπος 100 κιλών θα πρέπει να διαθέτει 14 κιλά από το άγνωστο μέχρι σήμερα όργανο, το οποίο κανένας ποτέ δεν κατάφερε να δει. Και έγινε ορατό με τη βοήθεια ενός συνεστιακού ενδομικροσκοπίου λέιζερ, το οποίο μικροσκοπεί ζωντανούς ιστούς.
Επίσης, οι ειδικοί εκτιμούν ότι είναι πιθανό το όργανο να εμπλέκεται και στην πρόκληση άλλων προβλήματα υγείας, όπως τα οιδήματα, οι ηπατοπάθειες και οι φλεγμονώδεις διαταραχές.
Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχουν κάνει μία σπουδαία ανακάλυψη, οι ειδικοί άφησαν την επιστήμη τους και καβάλησαν το καλάμι της δημοσιότητας. Με απαξίωση προς τους ανθρώπους που περιμένουν την οποιαδήποτε σοβαρή θεραπεία και προς τους συναδέλφους τους που για ακόμη μία φορά διάβασαν ασυναρτησίες γιγαντιαίου μεγέθους.