Πέρα και πίσω από τα όσα λένε, υπαινίσσονται και υπονοούν οι πολιτικοί αρχηγοί στις πρόσφατες συνεντεύξεις τους, υπάρχουν κάποια στοιχεία, τα οποία αναλόγως των εκλογικών αποτελεσμάτων, θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Και αυτά τα στοιχεία είναι αριθμητικά.
Σε ό,τι αφορά τον Μητσοτάκη: Το κρίσιμο νούμερο είναι το 33% και κάτι στην πρώτη κάλπη. Γιατί; Επειδή με αυτό το ποσοστό εξασφαλίζει δύο πράματα.
Πρώτον, κάτι παραπάνω από 100 έδρες και, δεύτερον, μία δυναμική που του προσφέρει το δικαίωμα να ελπίζει βασίμως και να επιδιώξει την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη, διεκδικώντας ένα ποσοστό της τάξης του 37-38%.
Γιατί είναι σημαντικές οι 100 έδρες; Επειδή με αυτόν τον κοινοβουλευτικό συσχετισμό αποκλείει ένα – ακραίο, διεστραμμένο, αλλά ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος σε αυτή τη χώρα – σενάριο.
Το σενάριο αυτό προβλέπει ότι το ενδεχόμενο να συγκεντρώνουν τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής περισσότερες από 200 έδρες, μπορεί να οδηγήσει σε μία ανίερη συμμαχία με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ και τον σχηματισμό μίας κυβέρνησης… πολύ ειδικού σκοπού.
Ποιος μπορεί να είναι αυτός; Η νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου και η κατάργηση της ενισχυμένης αναλογικής, ώστε και οι δεύτερες εκλογές να γίνουν με απλή αναλογική. Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό και τι θα πρέπει να αποχαιρετίσουμε. Ακούγεται εξωπραγματικό; Μπορεί, αλλά ας το έχουμε υπόψη.
Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν μετακινήσεις ψηφοφόρων μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, η αριθμητική προτεραιότητα του Τσίπρα είναι… να μην πιάσει το 33% ο Μητσοτάκης. Δευτερευόντως, να πιάσει αυτός το 30% ώστε να μην έχει αριστερές μουρμούρες και γκρίνιες. Δευτερεύουσας σημασίας.
Σε ό,τι αφορά τον Ανδρουλάκη, τα κρίσιμα στοιχεία είναι τα εξής –και παίρνουμε ως υπόθεση εργασίας ένα θετικό για εκείνον σενάριο, βάσει του οποίου θα πάρει ένα ποσοστό πάνω από 10%. Κάποιο άλλο ενδεχόμενο θα είναι ούτως ή άλλως αρνητική γι’ αυτόν εξέλιξη, οπότε η συζήτηση θα είναι διαφορετική.
Με αυτό το διψήφιο ποσοστό το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει τουλάχιστον 30 βουλευτές. Ολοι τους θα είναι ευτυχείς, ευτυχέστατοι και θα επιθυμούν εναγωνίως να παραμείνουν στη Βουλή.
Θα γνωρίζουν όμως, ότι με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, ακόμη και αν το κόμμα έχει εξίσου καλή επίδοση στις δεύτερες εκλογές, οι έδρες του θα είναι λιγότερες, επειδή το μπόνους των 40 εδρών του πρώτου «τροφοδοτείται» σε σημαντικό βαθμό από το τρίτο κόμμα.
Συνεπώς, αν υπάρχει ένα κόμμα που δεν επιθυμεί δεύτερες εκλογές είναι με βεβαιότητα το ΠΑΣΟΚ και υπό αυτούς τους όρους, είναι και ο πιο αδύναμος κρίκος. Αυτό θα καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις διαθέσεις των βουλευτών του και τις αποφάσεις που θα πρέπει να λάβουν.
Η συνθήκη είναι αρκετά δύσκολη για να εμφανίζεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να θέτει όρους εκ των προτέρων. Και έχουμε ακόμη πολύ δρόμο ως τις εκλογές.