Ναι, ναι, συμφωνώ και επαυξάνω. Να αλλάξει ριζικά ο αντιπυρικός σχεδιασμός της χώρας. Παραλλήλως όμως ρωτώ και αφελώς: δηλαδή; Επίσης συμφωνώ να χώσει ο Μητσοτάκης το μαχαίρι βαθιά μέσα στην παχυλή και αναίσθητη κρατική σάρκα και να το πιέσει μέχρι να φθάσει στο κόκκαλο, όπου κατοικοεδρεύει το πρόβλημα. Επαυξάνω, πλην πάλι ξαναρωτώ: δηλαδή; Δεν αντιλέγω διόλου επίσης, να υπάρξει επιτέλους μια διαχείριση του δασικού κεφαλαίου της χώρας, που θα αποδώσει και προληπτικά και κατασταλτικά. Πολύ καλή ιδέα κι αυτή, αλλά συγνώμη. Τι ακριβώς θέλετε να πείτε; Δηλαδή, τι προτείνετε να κάνουμε;
Δεν ξέρω αν εγώ είμαι ο βλαξ ή αν εκείνοι που έχουν τις λύσεις στην κωλότσεπη τα λένε μπερδεμένα, πάντως ανάθεμα αν καταλαβαίνω τι θέλουν να πουν με τις περίτεχνες και βαθυστόχαστες φράσεις τους περί της δασικής και αντιπυρικής πολιτικής. Όταν λέτε «να αλλάξει ο αντιπυρικός σχεδιασμός» τι εννοείτε; Τι να αλλάξει δηλαδή; Να πάρουμε περισσότερα αεροπλάνα μήπως; Περισσότερα πυροσβεστικά αυτοκίνητα; Να διπλασιάσουμε τους πυροσβέστες ίσως; Να μονιμοποιηθούν οι έκτακτοι; Να πάρουν μπόνους για διορισμό στο ελληνικό Δημόσιο οι εθελοντές που βοηθούν στις κατασβέσεις; Τα ακούω όλα αυτά ως λίαν συμπαθητικά, αλλά μην ισχυριστείτε ότι αποτελούν και καμιά καινοτομία στον αντιπυρικό σχεδιασμό της χώρας.
Εντάξει, να σταματήσει κι αυτό το μπαλάκι, οι δήμοι να τα ρίχνουν στο κράτος και το κράτος να κατακεραυνώνει τους δήμους και τις περιφέρειες. Οι δήμαρχοι να λένε «η κυβέρνηση δεν μας δίνει λεφτά για να καθαρίσουμε τα περιαστικά δάση» και η κυβέρνηση να λέει «τους δίνω χρήμα κι αυτοί αντί να καθαρίσουν κανένα οικόπεδο ή άλσος, το κάνουν ρουσφετολογικές προσλήψεις και προεκλογικές γιορτούλες τοπικών συλλόγων». Δεν θέλω να πικράνω κανέναν τους, αλλά και οι δύο έχουν δίκιο. Τα 25 εκατομμύρια είναι ποσό της πλάκας για πανελλήνια πρόληψη τέτοιου μεγέθους, αλλά και οι τοπικοί αρχοντίσκοι δεν ξοδεύουν ούτε τα μισά απ’ αυτά που παίρνουν για την δουλειά που τα παίρνουν. Μετά αλληλοκατηγορούνται πάνω στις φλόγες, αλλά κατά τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο που είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές, θα είναι κώλος και βρακί οι υπουργοί κι οι βουλευτές με τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες. Τι τα θέτε…;
Αμ η περιβόητη «διαχείριση του δασικού μας κεφαλαίου» που αν την πετύχουμε θα είναι το Άλφα και το Ωμέγα της πρόληψης των πυρκαγιών; Αφήστε τις γενικολογίες και πείτε μας ποιος να κάνει διαχείριση; Η Δασική Υπηρεσία; Να προσλάβουμε δηλαδή δυο-τρεις χιλιάδες δασικούς; Για να κάνουν τι ακριβώς; Να αφήνουν κανέναν να μπει στο δάσος να πάρει ξύλα (άρα και να το καθαρίσει από την καύσιμη ύλη) ή να στέκονται φύλακες-φρουροί μην και ιδιωτικοποιηθεί ο δασικός μας πλούτος δια της τεθλασμένης; Αμ σ’ αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντήσουν πρώτα, όσοι λένε τα βαρύγδουπα περί «διαχείρισης του δασικού μας κεφαλαίου». Θα κρατά το κράτος την καύσιμη ύλη μέσα στο δάσος μέχρι κάποια στιγμή να γίνει μπουρλότο (όπως γίνεται σήμερα) ή (με τον έλεγχο της Δασικής) θα επιτρέψουν σε ιδιώτες να καθαρίζουν τα δάση για να ‘χουν παραλλήλως και πρώτη ύλη στην ξυλοβιομηχανία, που σήμερα την εισάγουν από τα Βαλκάνια (όπου γίνεται διαχείριση δασών). Δύσκολα ερωτήματα; Όχι τόσο δύσκολα, όσο να αδειάζεις ένα νησί από τους τουρίστες του μέσα σε μια ώρα.
Και μην μπαίνετε στην διαμάχη Δασικής και Πυροσβεστικής. Δεν θα βγάλετε άκρη. Σαν παιδάκια κάνουν για το ποιος θα έχει τον έλεγχο, άρα και την εξουσία, τα οφίτσια και τους πόρους…