| CreativeProtagon
Απόψεις

Μπορεί το 2024 να είναι ένα νέο 2012;

Η σύμπτωση των δημοσκοπήσεων με το τελικό αποτέλεσμα της κάλπης είναι η πλέον κρίσιμη παράμετρος εν όψει της 9ης Ιουνίου. Μπορεί και να μην έχουμε δραματικές ανατροπές, όμως δεν θα πρέπει να αποκλειστούν κάποιες καταλυτικές εξελίξεις
Αγγελος Κωβαίος

Η προεκλογική περίοδος του 2024 έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Κατ’ αρχάς εξελίσσεται εν μέσω μίας πρωτοφανούς πλήξης και αδιαφορίας των πολιτών. Παρά ταύτα, όλα τα κόμματα, για τους δικούς του λόγους το καθένα, έχουν αναγάγει τις εκλογές της 9ης Ιουνίου σε ζήτημα ζωής και θανάτου.

Και υπό αυτήν την έννοια, έχουν κάνει κάτι πρωτοφανές. Ολοι ποντάρουν σε συγκεκριμένα ποσοστά, λες και παίζουν ρουλέτα. Ο ένας ποντάρει στο 33, ο άλλος παίζει το 17 και το 20, ο άλλος διαλέγει άλλοτε το 8, άλλοτε το 12 ή κοιτάει πού ποντάρουν οι υπόλοιποι για να κινηθεί αναλόγως. Υπάρχουν και εκείνοι πού παίζουν «μαύρο – κόκκινο» και όλοι μαζί περιμένουν να γυρίσει η ρουλέτα στις 9 του Ιουνίου.

Ολα αυτά εξελίσσονται σε ένα δημοσκοπικό περιβάλλον που μοιάζει ακίνητο. Ο νικητής των εκλογών δεν φαίνεται να αμφισβητείται, κάτι ανάλογο μοιάζει να συμβαίνει για τη δεύτερη και την τρίτη θέση και αν υπάρχουν κάποια στοιχήματα που θα άξιζε να δει κανείς, είναι τι θα γίνει με όσους βρίσκονται στο όριο του 3% ή και παραπάνω, που μάλλον θα απαιτηθεί για την εξασφάλιση μίας έδρας.

Μπορεί όλα αυτά να είναι μία εικονική πραγματικότητα και να δούμε άλλα στα πραγματικά αποτελέσματα το βράδυ των εκλογών;

Αν μιλήσει κανείς με δημοσκόπους και αναλυτές, θα διαπιστώσει ότι απόλυτες βεβαιότητες δεν υπάρχουν και οι περισσότεροι προτιμούν να κρατούν μία επιφύλαξη.

Ο πραγματικός λόγος για αυτό είναι η μεγάλη αναντιστοιχία ανάμεσα στα όσα αναδεικνύονται ως προτεραιότητες των κομμάτων και εκείνα που απασχολούν τους πολίτες.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι τελικά πόσοι θα πάνε στην κάλπη και με ποια διάθεση. Θα είναι περισσότεροι εκείνοι που θέλουν να επιβραβεύσουν ή εκείνοι που θέλουν να στείλουν μηνύματα διαμαρτυρίας και αποδοκιμασίας, ασχέτως του πώς αυτά θα εκληφθούν τελικά;

Με λίγα λόγια, το μέγεθος της αποχής και η σύνθεσή της είναι οι κρίσιμες παράμετροι αυτής της εξίσωσης, η οποία δεν θα βρει λύση παρά μόνο την Κυριακή των εκλογών.

Και εν αναμονή αυτών, κάποιοι επιμένουν ότι –υπό πολλούς και διαφορετικούς όρους στη σημερινή συγκυρία και με πολύ λιγότερο δράμα– το 2024 μπορεί να είναι για το πολιτικό σύστημα ένα νέο 2012.

Τότε όλες οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω και ακολούθησε η κατάρρευση. Τώρα δεν θα συμβεί το ίδιο, όμως μπορεί να δούμε και πράγματα που δεν αναμένουμε αυτή τη στιγμή.