Ψάχνοντας στο διαδίκτυο αξεσουάρ για running και προπονητικά tips, δεν ξέρω πώς, αλλά έπεσα πάνω στην περίπτωση της Κέιλα Μοντγκόμερι, για την οποία δεν είχα ακούσει ποτέ τίποτα στο παρελθόν.
Το κορίτσι αυτό ζει στην Αμερική στο Winston-Salem το οποίο, επίσης, δεν έχω ακουστά. Σε αυτήν τη μικρή πόλη, στη μέση του πουθενά, στην πολιτεία της Βόρειας Καρολίνα, η Κέιλα που αγαπούσε τον αθλητισμό, έκανε κάθε μέρα προπόνηση στο soccer. Μέχρι που το 2009 τραυματίστηκε και τότε ανακάλυψε ότι εκτός από τη μυική κάκωση, έπασχε και από μια πολύ επιθετική μορφή διάχυτης εγκεφαλομυελίτιδας ή αλλιώς ΜS (Multiple Sclerosis). Πρόκειται για την ασθένεια που οι περισσότεροι γνωρίζουμε ως σκλήρυνση κατά πλάκας.
Για μια περίοδο, μετά τη διάγνωσή της, δεν μπορούσε να κουνηθεί. Δεν ένιωθε τίποτα από τη μέση και κάτω. Χρειάστηκε να περάσουν περίπου οχτώ μήνες, με φαρμακευτική αγωγή και επίπονες θεραπείες, ώσπου να ξαναβρεί σταδιακά την αίσθηση των ποδιών της. Το 2010 αποφάσισε να μην αφήσει τη διάγνωσή της να την περιορίσει και άρχισε να προπονείται σιγά-σιγά στο τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων. Φυσικά απελπιστικά αργά.
Η Κέιλα, όμως, ήθελε να τρέξει πολύ γρήγορα. Ήθελε να πετάξει. Ακόμη κι όταν γνωρίζει πως η στορία αρχίζει εκεί που ο αγώνας τελειώνει. Διότι η κοπέλα, κάθε φορά που φτάνει στο τέρμα, σωριάζεται στο έδαφος και καταλήγει στην αγκαλιά του προπονητή της Patrick Cromwell. Αρκετές φορές νιώθει τα πόδια της να μουδιάζουν και τις δυνάμεις της να την εγκαταλείπουν και κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αλλά σηκώνεται ξανά. Γιατί ξέρει να πέφτει. Αρνείται να εγκαταλείψει ακόμη κι όταν φωνάζει «Βοήθησέ με… Πού πήγαν τα πόδια μου; Σε παρακαλώ… βοήθησέ με». Και λάμπει όταν ανεβαίνει στο βάθρο των νικητών, σαν να μην έχει περάσει καμιά δυσκολία, κανένα μαρτύριο. Η Κέιλα τρέχει για να δείξει πόσο πολύτιμη είναι η κίνηση στα πόδια της, που για άλλους θεωρείται δεδομένη. Προσωπικός καλύτερος χρόνος της, στα 5χλμ, είναι τα 17:42. Και σκοπεύει να καταρρίψει τα 17:36, ρεκόρ του σχολείου Μount Tabor, από το 2001. Πιάσε την. Αν μπορείς.