Την περασμένη χρονιά οι πάροχοι internet στη Βρετανία δημιούργησαν ένα ειδικό οικογενειακό πακέτο σύνδεσης που, by default, δεν επιτρέπει την πρόσβαση των χρηστών σε σελίδες x-rated, όπου x-rated σελίδες με πορνογραφικό υλικό (το λες και sex-rated, αν αγαπάς τα λογοπαίγνια).
Θα μου πεις, τώρα το θυμηθήκαν;
Όχι, τα x-rated πονοκεφάλιαζαν από την απαρχή του internet γονείς, τηλεψυχολόγους και ηθικολόγους, απλώς την τελευταία διετία, που -λίγο τα social media, λίγο τα smart phones, λίγο τα tablets, λίγο το sexting- τα πράγματα αγρίεψαν και τα παιδιά είναι πλέον τρομακτικά εξοικειωμένα με την τεχνολογία, άρχισαν ακόμα και οι πιο κουλ γονείς να χάνουν το χρώμα τους στην ιδέα του τι βλέπει/ακούει/μαθαίνει/αναμεταδίδει, το καμάρι τους «εκεί έξω».
Κάποιοι σκληροπυρηνικοί, μεταξύ τους κι ο βρετανός πρωθυπουργός David Cameron, το πάνε ακόμα παραπέρα και ισχυρίζονται πως η αύξηση της παραβατικότητας των ανηλίκων συνδέεται ευθέως με τις παρτούζες και τα λοιπά κολάσιμα που κυκλοφορούν, αέρα-πατέρα, στο internet και παλεύουν να πείσουν τους έφηβους πως αν βλέπουν τέτοια (υπερ)θεάματα θα μπει ο διάολος μέσα τους και ποιος ξέρει τι θα τους αναγκάσει να κάνουν…-να μιλήσουν σε άπταιστη αραμαϊκή; να ξεράσουν πράσινο εμετό;
Ας ξεπεράσουμε όμως το θέμα ότι «σοβαροί και μορφωμένοι» άνθρωποι πλασάρουν το σεξ ως αφετηρία για την κόλαση… ο πραγματικός, πρακτικός κίνδυνος για αυτά τα παιδιά δεν είναι η πιθανότητα να τα καταλάβει ο διάολος αλλά το άγχος, ο φόβος, το κόμπλεξ ή και η απάθεια για ό,τι αφορά το σεξ. Ο εγκέφαλος στην εφηβεία, επεξεργάζεται τα ερεθίσματα με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν των ενηλίκων κι αυτός ο διαφορετικός τρόπος ισχύει και για το όποιο πορνογραφικό υλικό. Ένας έφηβος, λοιπόν, είναι αρκετά πιθανό να θεωρήσει ότι το σεξ που βλέπει στο pc του, με την ένδειξη μάλιστα teen porn, young porn, κ.ο.κ, είναι σεξ βγαλμένο από τη ζωή ή σεξ, όπως τέλος πάντων «θα πρέπει να είναι», με αγόρια μάγκες, ακούραστα κι αχόρταγα, και κορίτσια πρόθυμα να τα κάνουν όλα, ακόμα κι όταν φωνάζουν όχι.
Και κάπως έτσι μία από τις πλέον φυσικές και αυτονόητες λειτουργίες μπουρδουκλώνεται από τις λάθος εντυπώσεις και τα υπερμεγέθη πρότυπα. Το να θεωρεί ένας έφηβος φυσιολογική την εικόνα ανθρώπων που κάνουν σεξ είναι άλλο πράγμα από το να θεωρεί κουλ το σεξ μεταξύ 6 αντρών και 3 γυναικών που μόλις γνωρίστηκαν στην παραλία, πίνοντας και καπνίζοντας. Όχι γιατί είναι αμαρτία και κακό και ανήθικο -στο σεξ μεταξύ ενηλίκων επιτρέπονται τα πάντα αν και οι 2 (ή οι 22) που συμμετέχουν, συμφωνούν – αλλά γιατί το πιτσιρίκι των 12 και των 13 δεν έχει ιδέα πώς λειτουργεί το σώμα του (ένα μεγάλο χειροκρότημα στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα), τι θέλει να κάνει με αυτό και πολύ περισσότερο τι δεν θέλει. Εδώ υπάρχουν ενήλικες που ακόμα το ψάχνουν…
Οι περισσότεροι ειδικοί καταλήγουν ότι το θέμα με την πρόσβαση των παιδιών σε πορνογραφικό υλικό -που στην εποχή του intrnet είναι από ελαφρώς έως απίθανα hardcore- δεν είναι η ηθική πλευρά του «πώς και με ποιον και σε τι στάση είναι σωστό να κάνεις σεξ», αλλά πόσο επιδραστικό μπορεί να είναι όσον αφορά την εικόνα που αποκτούν για το σώμα τους, τον χειρισμό της σεξουαλικότητάς τους, καθώς και στη γενικότερη συμπεριφορά τους, τόσο ως προς το άλλο φύλο όσο και ως προς το δικό τους.
Ο άντρας μιας φίλης, μου έλεγε πρόσφατα για τον 13άχρονο ανιψιό τους, ο οποίος, το περασμένο καλοκαίρι, προφανώς μετά από κάμποσες βόλτες σε τσοντοσάιτ, του εκμυστηρεύτηκε πανικόβλητος πως το πέος του είναι μάλλον χαλασμένο. Δεν θέλω ούτε να φανταστώ από τι δοκιμασίες το πέρασε.
Είχα διαβάσει παλιότερα ότι ένας έφηβος σκέφτεται το σεξ περισσότερες από 500 φορές τη μέρα, δηλαδή κατά μέσο όρο 43 φορές την ώρα. Χώρια αυτές που κοιμάται -και το ονειρεύεται.
Επομένως, το να απομονώσεις με σατράπικες διαδικασίες το παιδί σου από τα σεξουαλικού περιεχομένου site δεν θα βοηθήσει και πολύ ούτε για πολύ. Το σεξ θα οργιάζει στο μυαλό του, ενώ πάντα θα υπάρχει εκεί έξω ένας φίλος που θα έχει πρόσβαση στα πάντα. Αρκεί να δεις με τι άνεση ένα πιτσιρίκι 5 και 6 χρονών χειρίζεται τις touch οθόνες για να καταλάβεις ότι η τεχνολογία είναι το φυσικό περιβάλλον αυτής της γενιάς. Φυσικά και πρέπει να υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να δει στο pc του ένα παιδί, αλλά αυτά τα όρια θα λειτουργήσουν μόνο αν συνδυαστούν με την ενημέρωση γύρω από το σεξ, χωρίς ταμπού, αφορισμούς, κόλαση και παράδεισο.
Η γνώση είναι το μόνο όπλο που μπορείς να δώσει στο παιδί σου για να μπορέσει να χειριστεί αυτόν τον κίνδυνο. Σε αυτόν τον συλλογισμό καταλήγουν άλλωστε και ψυχολόγοι, όπως π.χ. η καθηγήτρια ψυχολογίας του Middlesex University, Miranda Horvath, και επιστημονική σύμβουλος στην έρευνα του BBC 3: «Porn: What’s The Harm?»: «Πρέπει να μιλάμε στα παιδιά μας για τις σχέσεις και το σεξ. Αν από την ηλικία των 5 και των 6 μάθουν την έννοια της ισότητας και του σεβασμού στις σχέσεις, τότε όποια στιγμή κι αν έρθουν σε επαφή με πορνογραφικό υλικό θα έχουν την ικανότητα να διακρίνουν την έλλειψη σεβασμού και συναισθήματος που κυριαρχεί σε αυτό».
Κι αν δεν προλάβατε να μιλήσετε στα παιδιά σας στα 6 και στα 8, μιλήστε του και τώρα στα 13 και στα 15 και στα 16… Ξεπεράστε την αμηχανία και βρείτε τις λέξεις –ρωτήστε και κάποιον ειδικό.
Ναι είναι τόσο απλό, αν γίνει σωστά.
- Η ηλικία στην οποία πρωτοέρχονται σε επαφή με την πορνογραφία οι έφηβοι, κατά μέσο όρο στο δυτικό κόσμο, έχει πέσει στα 11 χρόνια από τα 15, σε λιγότερο από μία δεκαετία.
- Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου της Κοπεγχάγης, στην οποία συμμετείχαν 4.600 Δανοί, ηλικίας 15-25 ετών, περίπου το 88% των ανδρών και το 45% των γυναικών είχαν παρακολουθήσει κάποιο τύπο πορνογραφικού υλικού μέσα στον τελευταίο χρόνο. Τα ευρήματα έδειξαν ότι η επαφή με το πορνό σχετιζόταν με σεξουαλικές συμπεριφορές, όπως είναι το ριψοκίνδυνο σεξ και το σεξ επί πληρωμή, από ελάχιστα έως οριακά, αποδεικνύοντας ότι το πορνό είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων, τουλάχιστον σε χώρες όπως η Δανία, όπου η σεξουαλική εκπαίδευση ξεκινά από το νηπιαγωγείο και θεωρείται υποδειγματική.