Διεθνής ως Έλληνας. Οξύμωρη φράση; Αν τα σημεία της επαγγελματικής δράσης ενός καλλιτέχνη δεν περιορίζονται στην Αθήνα αλλά εκτείνονται στο Βερολίνο, τη Ρώμη, το Τόκυο, τη Μόσχα, το Πεκίνο ή τη Σεούλ, μάλλον περιγράφει με ακρίβεια την δημιουργική υπόσταση ενός πολυβραβευμένου Έλληνα δημιουργού στις τέσσερις γωνιές του κόσμου. Κυριολεκτικά.
Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος προέρχεται από τη θεατρική παράδοση του Μπερλίνερ Ανσάμπλ. Δάσκαλοί του ο Χάινερ Μύλλερ και η Ρούντμπεργκ Χάους, η ανανεώτρια της Ευρωπαϊκής όπερας. Το Protagon τον συνάντησε στην αθηναϊκή του βάση, το θέατρο Άττις. Μόλις είχε γυρίσει από τη Μόσχα, όπου παρουσίασε την «Ερημο» του Κάρλο Μίκελστέτερ, και τη Σεούλ, όπου στο πλαίσιο της 5ης Θεατρικής Ολυμπιάδας παρουσίασε τον «Αίαντα» του Σοφοκλή. Σε δύο βδομάδες, ταξιδεύει στο Εσσεν της Γερμανίας για να δώσει ένα σεμινάριο στην εκεί Ακαδημία Θεάτρου και ακολουθούν εργαστήρια και προετοιμασίες παραστάσεων στη Βαρσοβία και το Βρότσλαφ, στην ενότητα «Masters in Residence», όπου σκηνοθετούν, εκτός από τον Τερζόπουλο, οι Πήτερ Μπρουκ, Εουτζίνιο Μπάρμπα και Ανατόλι Βασίλιεφ. Στις δε 6 Δεκεμβρίου, γίνεται στο Κρατικό Μουσείο Τέχνης στη Θεσσαλονίκη η παρουσίαση του βιβλίου της Πηνελόπης Χατζηδημητρίου, «Από το προσωπικό στο παγκόσμιο», το οποίο αναφέρεται στο έργο και τη μέθοδο του Ελληνα θεατρανθρώπου. Κι όλα αυτά μόνο για τον μήνα Δεκέμβριο.
Δικαίως, λοιπόν, παραδέχεται πως «βρίσκομαι διαρκώς σε κατάσταση συναγερμού, αλάρμ», όπως είναι και ο τίτλος της νέας του παραγωγής, που κάνει σήμερα πρεμιέρα στο Αττις. Πρόκειται για μια σκηνική σύνθεση βασισμένη στην αλληλογραφία μεταξύ της βασίλισσας Ελισάβετ και της Μαρίας Στιούαρτ και στα σονέτα της Ελισάβετ. Ο Θ. Τερζόπουλος διασαφηνίζει πως «θέμα της παράστασης είναι η σύγκρουση των δυο γυναικών μέχρι θανάτου. Υπάρχει μια διαρκής επιθυμία συγχώνευσης, η οποία τις τρομάζει, γιατί σημαίνει και την κατάλυση των ορίων της ατομικότητάς τους, την κατάλυση του Εγώ. Πίσω από τον μεταξύ τους πόλεμο ελλοχεύει ένας ερωτισμός, ένας έρωτας απόλυτος, συγχωνευτικός που τις τρομάζει πολύ περισσότερο από το μίσος και τη βία. Αυτή η δυναμική, που παραμένει άρρητη μέχρι τέλους, τις οδηγεί στην κατάρρευση και την απόλυτη καταστροφή».
Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος, εκτός από τη σκηνοθεσία, υπογράφει και τη σκηνική εγκατάσταση καθώς και τους φωτισμούς μαζί με τον Κωνσταντίνο Μπεθάνη. Τα κοστούμια της παράστασης έχει σχεδιάσει η Λουκία και τη μουσική ο Παναγιώτης Βελιανίτης. Δραματουργικά συνεργάστηκε ο Κώστας Αρβανιτάκης και την εκτέλεση της σκηνικής εγκατάστασης ανέλαβε ο Χαράλαμπος Τερζόπουλος. Τους ρόλους ερμηνεύουν: ο Τάσος Δήμας (Αφηγητής), η Αγλαΐα Παππά (Μαρία Στιούαρτ) και η Σοφία Χιλλ (Ελισάβετ).
INFO: Θέατρο «Άττις»: Λεωνίδου 7, Μεταξουργείο, τηλ.: 210-5226260.
• «Alarme», πρεμιέρα: 19 Νοεμβρίου
• «Ιοκάστη», πρεμιέρα: 22 Νοεμβρίου
• «Μάουζερ», πρεμιέρα: 15 Ιανουαρίου