Θάνατος στους άπιστους συζύγους

Με απασχολεί πολύ το γεγονός ότι μία ομάδα ανθρώπων αποφασίζει, με αφορμή την περιφρούρηση του γάμου και των ερωτικών σχέσεων, να καταπατήσει κάθε έννοια προσωπικής ελευθερίας και να εκθέσει με φοβερά χυδαίο τρόπο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Μαρία Πετρίδη

Χρειάστηκαν μόλις 2 λεπτά για να πέσουν οι σελίδες που δημοσίευαν ονόματα μελών της online υπηρεσίας γνωριμιών για παντρεμένους, Αshley Μadison. Ονόματα που πριν από ένα μήνα ομάδα χάκερς έκλεψε και ανέβασε σε πριβέ γωνιά του διαδικτύου (dark web) προσκαλώντας δυνατούς λύτες να τη διαδώσουν. Κι αυτοί τη διέδωσαν. Ποιος δεν θέλει να τιμωρήσει τους αμαρτωλούς; Κι έγινε χαμός. Γιατί την απιστία πολλοί αγάπησαν, τους άπιστους συζύγους κανείς.

Αν το όνομα Ashley Madison δεν σας λέει τίποτα, τότε μάλλον κάτι κάνετε σωστά (ή εντελώς λάθος…). Σε 37 εκατομμύρια ανθρώπους από 46 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, λέει πολλά. Όπως, ας πούμε: «Η ζωή είναι μικρή. Κάνε μία απιστία» (και θα δεις για πότε γίνεται μικρότερη…). Και για όποιον δεν κατάλαβε -ή κάνει πως δεν κατάλαβε- το AshleyMadison.com προσφέρει σε παντρεμένους/δεσμευμένους τη δυνατότητα να ζήσουν τα ρομάντζα τους, να κάνουν τις ξεπέτες τους, εχέμυθα, διακριτικά, πολιτισμένα και με ασφάλεια. Βραβευμένη ασφάλεια: trusted security award και SSL Secure Site. 14 χρόνια τώρα. Ώσπου εμφανίστηκαν οι χάκερς The Impact Team και έθεσαν στην ιδιοκτήτρια εταιρία ALM το εξής τελεσίγραφο:«Ή κλείνετε την ανήθικη μπίζνα σας ή ξερνάμε στο ίντερνετ τα στοιχεία των μελών του AshleyMadison.com Και των 37 εκατομμυρίων». Και φυσικά όλοι ξέρουμε ποια κουρτίνα διάλεξε η εταιρεία, που θεώρησε τον εκβιασμό αβάσιμο. Είπαμε, κοτζάμ SSL Secure Site. Αμ δε. 

Μέσα σε λίγες ώρες τα πρώτα δύο χιλιάδες ονόματα έγιναν βούκινο στο διαδίκτυο. Άντρες και γυναίκες έπεσαν με τα μούτρα στους υπολογιστές τους για να τσεκάρουν κατά πόσο ο γάμος τους είχε μαγαριστεί. Media και social media γέμισαν με οικογενειακά δράματα, ενώ οι χάκερς με κυνικά ποστ τους έριξαν την ευθύνη στην εταιρεία που στάθηκε ανίκανη να προστατέψει τους χρήστες: «Κάποιοι θα έχετε μία δύσκολη μέρα, άλλα τέτοια καθάρματα που είστε σας αξίζει… Η ALM είναι υπεύθυνη γι’ αυτό που σας συνέβη, μηνύστε την για τη ζημιά που σας προκάλεσε. Και μετά προχωρήστε παρακάτω. Το πάθημα πρέπει να σας γίνει μάθημα. Μετανοήστε κι επανορθώστε».

Πραγματικά, δεν με απασχολεί αν οι άπιστοι σύζυγοι θα «βάλουν» μυαλό. Ούτε αν η εταιρεία θα χάσει κάποια εκατομμύρια σε αποζημιώσεις προς τα εκτεθειμένα μέλη ή τον άμαχο πληθυσμό, τους άσχετους, δηλαδή, ανθρώπους που φέρονται ως μέλη, ενώ δεν είναι. Με απασχολεί όμως πολύ το γεγονός ότι μία ομάδα ανθρώπων αποφασίζει με αφορμή την περιφρούρηση του γάμου και των ερωτικών σχέσεων να καταπατήσει κάθε έννοια προσωπικής ελευθερίας και να εκθέσει με φοβερά χυδαίο και τρομοκρατικό τρόπο τα πιο ευαίσθητα από τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως είναι η σεξουαλική δράση. Και αντί όλες αυτές τις μέρες να σφυροκοπά στο μυαλό μας το θέμα αυτής της παραβίασης, μας απασχολούν οι άπιστοι σύζυγοι και οι «βρομιές τους» που, thank God, ξεσκεπάστηκαν. Γιατί δεν υπάρχουν καλύτερα πειραματόζωα από αυτά που κανείς δεν θα θελήσει να προστατεύσει. Πόσοι θα βγαίνανε στους δρόμους αν οι φαρμακοβιομηχανίες δοκίμαζαν τα φάρμακά τους σε κατσαρίδες κι όχι σε ζουμπουρλίδικα κουνελάκια; 

Μια βόλτα στη σελίδα του AshleyMadison.com στο facebook θα σας πείσει. Τα σχόλια ικανοποίησης από το ξέβρασμα των «πτωμάτων» είναι σχεδόν τρομακτικά. Τα θύματα της παραβίασης είναι θύτες, όποτε σιγά μην μας απασχολήσουν τα δικαιώματά τους. Πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των συζύγων τους και τώρα προδίδεται η εμπιστοσύνη τους στο διαδίκτυο. Touché! Ναι, είναι τόσο απλό. Οι άπιστοι σύζυγοι πρέπει να πεθάνουν, κι αν γι’ αυτό χρειαστεί να ξηλωθούν προσωπικά δεδομένα και ζωές ολόκληρες, δεν βαριέσαι… Ας πρόσεχαν.