"Χρειάζεται να ψυχαγωγούμαστε, να προσλαμβάνουμε ερεθίσματα, να κατανοούμε τον κόσμο γύρω μας. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να τον αλλάξουμε", είπε ο Δημήτρης Εϊπίδης, διευθυντής του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, θέλοντας κατα κάποιο τρόπο να απολογηθεί, αν και πραγματικά δεν το βρήκα τόσο απαραίτητο. Δηλαδή τι θα έπρεπε να καταργηθεί ένα απ τα αρχαιότερα ευρωπαϊκά Φεστιβάλ επειδή η χώρα χρωστάει της Μιχαλούς; Πιστεύω πως αυτοί οι "λόγοι" εντάσσονται στην συνηθισμένη γραφικότητα του συγκεκριμένου φεστιβαλ που δίνει και το χρώμα στην εκδήλωση.
Το πιο σοβαρό πράγμα που κατέθεσε ο κ. Εϊπίδης είναι η ανακοίνωση της ίδρυσης της Ταινιοθήκης της Θεσαλονίκης, κάτι που μου φάνηκε κομμάτι τραβηγμένο. "Η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης είπε είναι για εμάς ένα έργο ζωής που θα αναπτύξει και θα διευρύνει την κινηματογραφική Παιδεία στην πόλη, και παράλληλα θα αξιοποιήσει τον ζωντανό πυρήνα των θεατών που το Φεστιβάλ έχει δημιουργήσει." Τέλος πάντων, ας ελπίσουμε οτι σε λίγα χρόνια δεν θα θελήσει και η Δράμα να κάνει τη δική της ταινιοθήκη.
Το Φεστιβαλ λοιπόν ξεκίνησε με την πολύ καλή ταινία του ελληνοαμερικανού, σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν "Οι Απόγονοι". Μια εξαιρετική ταινία όπου βλέπουμε για πρώτη φορά τον Κλούνεϊ σε ρόλο ηθοποιού με την ευρωπαϊκή σημασία της λέξης. Εδώ δεν παίζει με ένα πιστόλι στο χέρι και την κλουνέϊκη γκομενο έκφραση του κι όλα τα σφάζω όλα τα πηδάω. Αυτό σίγουρα οφείλεται στην ικανότητα του πανέξυπνου Πέϊν όπου μετά τον Τζακ Νίκολσον … κατορθώνει να εξημερώσει και τον Κλούνεϊ.
Στο στόρυ ένας αδιάφορος σύζυγος και πατέρας δυο κοριτσιών,αναγκάζεται να επανεξετάσει το παρελθόν του και να δει το μέλλον με μια διαφορετική ματιά, από τη στιγμή που χάνει την σύζυγό του σε κάποιο ατύχημα. Το γεγονός αυτό οδηγεί στη δημιουργία μιας ουσιαστικής σχέσης του πατέρα με τις κόρες του. Ταυτόχρονα ανακαλύπτει τους οικογενειακούς δεσμούς.
Χωρίς να είναι κάτι το συγκλονιστικό ο Πέιν καταφέρνει να μιλήσει με απλά και όχι απλοϊκά λόγια για ένα σύγχρονο ανθρώπινο πρόβλημα και να δώσει την ευκαιρία στον Κλούνεϊ για ένα όσκαρ ηθοποιίας. Χωρίς πολλά χρήματα, σε άνθρώπινα μετρα και σταθμά έχουμε ένα αξιοπρεπέστατο φεστιβαλ κινηματογράφου και γι αυτό αξίζουν κάποια μπράβο σε όλους τους συμμετέχοντες.