Protagon A περίοδος

Τα Κόκκινα Παπούτσια

Τον Μάιο του 2009 στο Φεστιβάλ των Καννών, το Ίδρυμα Μάρτιν Σκορσέζε και τα Αρχεία Κιν/φου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια παρουσίασαν την ταινία πλήρως αποκατεστημένη, με εξαιρετική υποδοχή.

Πάνος Κοκκίδης

Photo: British Film Institute

Πρόκειται για μια επανέκδοση της ιστορικής ταινίας που ξεκίνησε την καριέρα της το 1948. Ο Μάρτιν Σκορτσέζε ( που όλο και κάτι λέει αυτό το όνομα για όλους μας) έχει πει για την ταινία: “Η σύλληψη των Πάουελ και Πρεσμπέργκερ για τη διασκευή στα Κόκκινα Παπούτσια είναι ανεπανάληπτη. Είναι η πιο όμορφη τεχνικολόρ ταινία που γυρίστηκε ποτέ! Εν πάση περιπτώσει και τα μισά απ αυτά τα λόγια να είναι αλήθεια αξίζει τον κόπο.

“Στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν με το σκληρό ηθικό δίδαγμα, τα κόκκινα παπούτσια που θέλει να φορέσει ένα κορίτσι θα το οδηγήσουν στην καταστροφή καθώς θα το υποχρεώσουν να χορέψει μέχρι τελικής πτώσεως. Το κορίτσι ζει μια πιο σύνθετη εκδοχή της ιστορίας τόσο στη σκηνή και στη ζωή: χορεύοντας για έναν διεθνώς επιτυχημένο θίασο το ομώνυμο μπαλέτο “Τα Κόκκινα Παπούτσια” θα της φέρει δόξα και αγάπη, αλλά και πίεση να υποστεί τις απαιτήσεις του αυστηρού ιμπρεσάριου προκειμένου να ζήσει το όνειρό της.

Λέγεται ότι πηγή έμπνευσης για αυτό το φιλμ ήταν η σχέση του διάσημου ιμπρεσάριου της εποχής Σεργκέι Νταγκίλεφ, ιδρυτή των Ρωσικών Μπαλέτων και μέντορα του Νιζίνσκι, με τη βρετανίδα μπαλαρίνα Νταϊάνα Γκουντ. Οι Πάουελ & Πρεσμπέργκερ είχαν επιλέξει να χρησιμοποιήσουν επαγγελματίες χορευτές με υποκριτικές ικανότητες, αντί για ηθοποιούς που θα μπορούσαν να χορέψουν λίγο, ώστε να δώσουν μια ρεαλιστική αίσθηση στην ταινία. Οι βασικοί χορευτές αλλά και υπόλοιποι που πλαισιώνουν, προέρχονταν από διάσημους θιάσους, όπως το Royal Ballet.

Για την δεκαπεντάλεπτη περίπου σκηνή του “Μπαλέτου των Κόκκινων Παπουτσιών” χρειάστηκαν γυρίσματα έξι εβδομάδων, 53 χορευτές και ο ζωγράφος Χάιν Χέκροθ, που δούλεψε στην ταινία ως καλλιτεχνικός διευθυντής για πρώτη φορά, σχεδίασε 120 πίνακες για να χρησιμοποιηθούν ως σκηνικά. Ο Χάιν Χέκροθ μαζί με τον Άρθουρ Λόσον μάλιστα κέρδισαν το Όσκαρ για την καλλιτεχνική διεύθυνση της ταινίας.

Τα Κόκκινα Παπούτσια ήταν μία από τις πρώτες ταινίες που αντιμετώπισαν σοβαρά τον κλασικό χορό. Ακόμα και οι κριτικοί μπαλέτου την αντιμετώπισαν πολύ θετικά. Μάλιστα ο Τζιν Κέλι προκειμένου να πείσει τους παραγωγούς της MGM να συμπεριλάβει μια σκηνή μπαλέτου στο φιλμ “Ένας Αμερικάνος στο Παρίσι”, τούς έφερε να δουν τα Κόκκινα Παπούτσια.

Τον Μάιο του 2009 στο Φεστιβάλ των Καννών, το Ίδρυμα Μάρτιν Σκορσέζε και τα Αρχεία Κιν/φου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια παρουσίασαν την ταινία πλήρως αποκατεστημένη, με εξαιρετική υποδοχή. Αυτή η αποκατεστημένη εκδοχή θα προβληθεί στους Ελληνικούς κινηματογράφους.

Η ταινία προβάλλεται στους από 22 Ιουλίου. Δείτε το trailer εδώ.