Γκράφιτι στα Εξάρχεια | photo: Ελένη Κατρακαλίδη
Απόψεις

Πώς μας βλέπουν οι έξω;

Πώς βλέπει το κοινωνικό και πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα ένας νέος Eλληνας που ζει και εργάζεται στο εξωτερικό με επιτυχία για πάνω από δέκα χρόνια;
Γιάννης Μαύρος

Ο Νίκος Πετραλείφης γεννήθηκε το 1979 και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων. Έφυγε από την Ελλάδα το 2003 για την Αγγλία, όπου έκανε το μεταπτυχιακό του και στη συνέχεια εργάστηκε για δέκα χρόνια. Τα τελευταία δύο χρόνια εργάζεται στη Νέα Υόρκη ως σύμβουλος επιχειρήσεων. Ταξιδεύει πολύ λόγω της δουλειάς του ενώ επισκέπτεται την Ελλάδα τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, συνήθως για κάποιες εβδομάδες το καλοκαίρι. Φέτος κατέγραψε τις εντυπώσεις από την διαμονή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, από όπου τις παραθέτω.* Οι παρατηρήσεις του δεν εκφέρονται από σκοπιά ουδέτερη, χρωματίζονται από την υποκειμενικότητα και τη φιλελεύθερη ιδεολογία του, ωστόσο προσωπικά τις θεωρώ μια έντιμη και πραγματιστική ματιά, με όλες τις αναπόφευκτες απλουστεύσεις και σχηματοποιήσεις. Χωρίς να συμφωνώ σε όλα, σημαντικό είναι πως διατηρούν το πλεονέκτημα της εξ αποστάσεως ματιάς: ό,τι ενδεχομένως χάνουν σε μικρογραφική ακρίβεια το αναπληρώνουν σε μακροσκοπική κατόπτευση και προοπτικότητα, την αίσθηση της μεγάλης εικόνας.

«Μετά από πολλές συνομιλίες μου με Ελληνες από διάφορα στρώματα της οικονομίας και γεωγραφικά τμήματα της χώρας κατά την διάρκεια των διακοπών διαπίστωσα τα εξής:

* Με επουσιώδεις γλωσσικές και εκφραστικές παρεμβάσεις