Προσπαθώ εδώ και μέρες να τα βάλω όλα σε μια σειρά. Να δω δηλαδή ποιους υποψηφίους θα «μαυρίσω». Γιατί θα πρέπει να μαυρίσω το οβάλ κουτάκι δίπλα από τον υποψήφιο της προτίμησής μου. Αναφέρομαι βέβαια στις Αμερικανικές εκλογές του 2016 που σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Τζούλιαν Ασάνζ, αφορούν όλους τους πολίτες του πλανήτη.
Ο ίδιος είναι έγκλειστος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο καταζητούμενος από τη δικαιοσύνη της Σουηδίας για κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε καθόλου να αναλάβει πρωτοβουλία για την διαφάνεια των Αμερικανικών εκλογών και τη δημοκρατία, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται ο ίδιος. Μέσω των Wikileaks, στοχοποίησε την Χίλαρι Κλίντον, δημοσιεύοντας ακατέργαστο προϊόν υποκλοπής, τα περίφημα email της, που μέχρι χθες απασχολούσαν το FBI. «Καθαρή» η Χίλαρι, απεφάνθη το FBI, λοιπόν και εφόσον κόπιασε ο Ασάνζ να μας διαφωτίσει, οφείλουμε και εμείς να είμαστε έτοιμοι και σοβαροί πριν αποφασίσουμε που «να τη ρίξουμε». οφείλουμε εμείς που θέλουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο καταρτισμένοι πριν αποφασίσουμε, να κάνουμε μια ειλικρινή προσπάθεια να σκεφτούμε σοβαρά που “να τη ρίξουμε”.
Και δεν μιλάμε μόνο για τις προεδρικές εκλογές.
Μιλάμε για έξι διαφορετικές εκλογές που γίνονται ταυτόχρονα την ίδια ημέρα με ένα ψηφοδέλτιο. Δεν έχω υπ όψιν μου άλλο κράτος στον κόσμο, σίγουρα ούτε η Ελλάδα ούτε η Ελβετία που έχω ζήσει, όπου να δίνονται τόσες πολλές ευκαιρίες σε έναν πολίτη να εκλέξει αιρετούς σε πόστα που αφορούν δημοκρατικούς θεσμούς σε τόσα διαφορετικά επίπεδα οργάνωσης της πολιτείας. Για την εκλογική μου περιφέρεια, λοιπόν, στην πολιτεία της Νέας Υόρκης εκτός από Πρόεδρο, ψηφίζουμε για εκπρόσωπο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εκπρόσωπο στη Γερουσία, επιπλέον δύο αντιπροσώπους για τα αντίστοιχα κοινοβουλευτικά σώματα της πολιτείας της Νέας Υόρκης. Και τέλος, απ’ ότι μου λέει το ενημερωτικό site vote411.org όπου βάζεις τη διεύθυνση σου και σου δίνει ψηφοδέλτιο με όλες τις εκλογές και υποψηφίους για να ενημερωθείς, για εισαγγελέα της κομητείας μας. Υπάρχουν και άλλες εκλογές. Εχουμε εκλογές κάθε χρόνο πρακτικά, αλλά αυτές εδώ είναι που συμπίπτουν με τις πιο αλλοπρόσαλλες προεδρικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών, εξ αίτιας του πόσο αντί-δημοφιλείς είναι οι 2 υποψήφιοι.
Αισθάνομαι τυχερός. Θα ψηφίσω σπρώχνοντας το συμπληρωμένο δελτίο στον σκάνερ για να καταχωρήσει τις ψήφους μου. Δεν είμαι σίγουρος ποιους τύπους σκάνερ θα έχει το εκλογικό μου κέντρο το οποίο, όπως και στην Ελλάδα, θα στηθεί στο δημοτικό σχολείο της περιοχής μας. Υπάρχουν 2-3 τύποι μηχανημάτων που χρησιμοποιεί η πολιτεία για να διεξάγει εκλογές. Αλλά ξέρω σίγουρα πως δε θα είναι από αυτά που έκαναν την καμπάνια του Αλ Γκορ στις εκλογές του 2000 να ζητήσει ανακαταμέτρηση των ψήφων. Το σύστημα διεξαγωγής των εκλογών είναι στημένο με έναν αποκεντρωμένο τρόπο και κάθε Πολιτεία έχει τις ιδιαιτερότητες της. Αλλά οι πιθανότητες για γενικευμένη νοθεία, είναι χαμηλές σύμφωνα με τους ειδικούς . Είμαι σίγουρος βέβαια πως αυτό δε θα αποτρέψει τον Τραμπ από το να υποστηρίξει πως συνωμότησε η βαρύτητα η ίδια εναντίων του αν δεν του αρέσει το αποτέλεσμα. Κοντός ψαλμός αλληλούια λοιπόν. Σήμερα ψηφίζω για πρώτη φορά στις ΗΠΑ.
* Ο Μάνος Μακράκης είναι διαχειριστής έργων πληροφορικής για χρηματοοικονομικές εφαρμογές. Ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη