Ας ξεκινήσουμε από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Πώς αποτιμάτε το αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία;
Οι εκλογές του πρώτου γύρου, ήταν για να αναδείξουν διοικήσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση. Η άποψή μου είναι, ότι τα κόμματα δεν έχουν δουλειά στις εκλογές αυτές, αφού ο κόσμος ψηφίζει πρόσωπα. Οπότε, κανένα κόμμα δεν μπορεί ούτε να πανηγυρίζει, ούτε να βγάζει οριστικά πολιτικά συμπεράσματα μέσα από τις εκλογές αυτές. Το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας να μη δώσει χρίσματα, έκανε την αρχή στην αλλαγή πολιτικής κουλτούρας και νοοτροπίας.
Δυστυχώς, παρότι πλέον κανείς δε μπορεί να επικαλεστεί άγνοια για τη δράση της Χρυσής Αυγής, στην Αττική συγκέντρωσε ποσοστά ρεκόρ. Πώς το ερμηνεύετε αυτό;
Για τη διόγκωση της Χρυσής Αυγής, φταίει όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος με τον τρόπο που λειτούργησε τις τελευταίες δεκαετίες. Φταίει η Αριστερά που έδειξε ανοχή σε ακροαριστερές εξτρεμιστικές οργανώσεις και άκρατο λαϊκισμό. Φταίει όμως και ο δικός μας χώρος, της κεντροδεξιάς, αφού ιδεολογικά φοβόμασταν εδώ και χρόνια να μιλήσουμε για καθετί εθνικό – όχι εθνικιστικό. Επειδή ρωτάτε για την Αττική, ρόλο έπαιξε η έλλειψη σχεδιασμού και επίλυσης προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Εξαιτίας αυτού αλλά και της κρίσης που ακολούθησε, ο κόσμος έχασε την εμπιστοσύνη του στο πολιτικό σύστημα. Σε ένα πολιτικό σύστημα που από τη μια υπόσχονταν πολλά που δεν τα έκανε πράξη, ενώ από την άλλη έδειχνε ατιμωρησία, την ώρα που κάποιοι με τη συμπεριφορά τους προκαλούσαν το κοινό αίσθημα. Τίποτα από αυτά βέβαια, δεν είναι δικαιολογία για όσους ψηφίζουν Χρυσή Αυγή,αφού πλέον ξέρουν την δράση τους. Όπως, δεν υπάρχει και δικαιολογία για όσους πέρασαν στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και προκειμένου να κερδίσουν τις εκλογές αυτές, απλώνουν χέρι φιλίας στη Χρυσή Αυγή. Κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια για την δράση της Χρυσής Αυγής όπως και το πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να επικαλεστεί άγνοια για τα λάθη που έκανε στο παρελθόν.
Πώς θεωρείτε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή, από τη στιγμή που αποδεικνύεται μέρα με τη μέρα ότι δεν είναι παροδικό φαινόμενο;
Επειδή πολλοί λένε ότι θα έπρεπε να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή, εγώ θα πω καθαρά ότι κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος. Η δράση των μελών της Χρυσής Αυγής ελέγχεται από τη δικαιοσύνη και όσοι διέπραξαν εγκλήματα θα τιμωρηθούν. Πλέον μιλάμε για μια ποινική υπόθεση που έχει πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης η οποία θα πάρει τις αποφάσεις της. Δουλειά των πολιτικών λοιπόν δεν είναι να υποδεικνύουν στη δικαιοσύνη τι θα έπρεπε ή δεν θα έπρεπε να κάνει, ώστε να πανηγυρίσουν ή να ρίξουν λάσπη, ανάλογα με το αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τις αποφάσεις της. Δουλειά των πολιτικών είναι να αντιμετωπίσουν τη Χρυσή Αυγή σε πολιτικό επίπεδο, με πολιτικά επιχειρήματα, προτάσεις και λύσεις στα προβλήματα του κόσμου. Για παράδειγμα, γνωρίζουμε ότι η Χρυσή Αυγή έχει μπει στα σχολεία, διαμορφώνοντας τις συνειδήσεις των νέων σε μια ηλικία πολύ κρίσιμη. Θα πρέπει να προστατέψουμε τους μαθητές, διδάσκοντας μαθήματα πολιτικής αγωγής, ώστε να καταλάβουν τη σημασία και την αξία που έχουν στη ζωή μας θεσμοί όπως η Δημοκρατία και ο Κοινοβουλευτισμός. Θα πρέπει ακόμα, το πολιτικό προσωπικό της χώρας να ανακτήσει τη χαμένη αξιοπιστία του, απαντώντας στον λαϊκισμό και την ισοπέδωση των άκρων με λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Μόνο έτσι θα μπει ένα τέλος στην ασυδοσία, τόσο στον πολιτικό βίο όσο και στην κοινωνική ζωή του τόπου.
Πώς κρίνετε γενικώς τη συμμετοχή των υποψήφιων ΟΝΝΕΔΙΤΩΝ στις εκλογές;
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν για εμάς η καλύτερη ευκαιρία να αναδείξουμε νέους στην πολιτική, με ήθος, γνώσεις και όρεξη για δουλειά, ώστε να φέρουμε στην πράξη την ανανέωση στο πολιτικό σκηνικό. Τέτοια παραδείγματα είναι ο Έβρος, η Αιτωλοακαρνανία και η Εύβοια, όπως και σε πολλούς δήμους στην Αττική και την επαρχία, όπου νέοι με αυτά τα χαρακτηριστικά καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις σε σταυρούς και εκλέγονται. Αυτό που κρατάω εγώ όμως, είναι το πώς ψήφισε ο κόσμος. Τους ανθρώπους αυτούς η κοινωνία δεν τους στήριξε ούτε επειδή είναι νέοι, ούτε επειδή είναι μέλη της ΟΝΝΕΔ. Τους στήριξε επειδή έχουν φρέσκο αέρα, καινοτόμες ιδέες και φέρνουν μια διαφορετική πολιτική νοοτροπία πιο ανοιχτή. Πάνω σε αυτή τη λογική στηρίχθηκε και η καμπάνια της ΟΝΝΕΔ για τις εκλογές, όπου το σύνθημά μας είναι «Δεν Είμαι Νέος- Είμαι Ενεργός Πολίτης». Δεν ζητήσαμε στήριξη επειδή είμαστε απλώς νέοι στην ηλικία. Ζητήσαμε στήριξη γιατί είμαστε μια γενιά που ωρίμασε μέσα στην κρίση, είδαμε όσα τη δημιούργησαν και θέλουμε να αλλάξουμε όσα μας χαλάνε. Αλλαγή πολιτικής νοοτροπίας λοιπόν ζητάει ο κόσμος και ανανέωση του πολιτικού σκηνικού στην πράξη.
Πάντοτε κάποιο θεσμικό μέλος της ΟΝΝΕΔ εκπροσωπούσε τη νεολαία στο ευρωψηφοδέλτιο. Φέτος δεν μπήκε κανείς. Τι έγινε;
Δεν με νοιάζει τόσο να εκπροσωπεί ένας θεσμικός την ΟΝΝΕΔ στην Ευρωβουλή. Αυτό που κυρίως με ενδιαφέρει, είναι να εκπροσωπούνται στην Ευρωβουλή οι ιδέες μας. Οι ιδέες αυτές, μπορούν να εκφραστούν από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, σε ένα ψηφοδέλτιο που όπως και να έχει, συμμετέχουν δύο νέοι άνθρωποι, ο Γιώργος Κώτσηρας και ο Κώστας Κυρανάκης. Από την άλλη, θεωρώ πολύ σημαντική την υιοθέτηση του σταυρού προτίμησης στις Ευρωεκλογές, μια διαχρονική πρόταση της ΟΝΝΕΔ. Από εκεί και πέρα, τη μάχη μας για την Ευρώπη εμείς τη δίνουμε καθημερινά, όχι μόνο στην Ευρωβουλή. Μια μάχη για να πείσουμε κάθε νέο για τα οφέλη που αποκόμισε η γενιά μας από την Ευρώπη, επισημαίνοντας παράλληλα τα λάθη και τις αστοχίες και προτείνοντας λύσεις σε αυτά.
Σε συνέντευξή σας στο «Πρώτο Θέμα» είχατε δηλώσει ότι «Η ψήφος στις ευρωεκλογές θα πρέπει να είναι θετική και όχι διαμαρτυρίας. Στις 25 Μαΐου, επιλέγουμε αυτούς που μπορούν να μας εκπροσωπήσουν στο εξωτερικό, όχι αυτούς που εκτρέφουν τη μιζέρια και την ισοπέδωση στο εσωτερικό». Θεωρείτε ότι ο Θοδωρής Ζαγοράκης ή η Μαρία Σπυράκη είναι κάποιοι από αυτούς; Δεν πιστεύετε ότι εν μέρει το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας συγκροτήθηκε σε μια ψηφοθηρική βάση;
Όλα τα ψηφοδέλτια σε κάθε εκλογική διαδικασία, συγκροτούνται εκτός των άλλων και πάνω σε μια ψηφοθηρική βάση. Το ζητούμενο είναι όμως, ο κάθε πολιτικός οργανισμός να βρίσκει τους καλύτερους ανθρώπους για να στελεχώσει τα ψηφοδέλτιά του, περιλαμβάνοντας προσωπικότητες από ένα ευρύ κοινωνικό, επιστημονικό ή πολιτικό φάσμα. Αυτοί θα πρέπει να εκπροσωπούν. Όσον αφορά τους υποψηφίους που αναφέρατε, ακούμε συνέχεια ότι με τα κοινά πρέπει να ασχολούνται όσοι έχουν δουλέψει και είναι επιτυχημένοι στον τομέα τους. Οι συγκεκριμένοι είναι επιτυχημένοι στο τομέα τους. Ας αποφασίσουμε επιτέλους τι θέλουμε. Επιτυχημένους ανθρώπους στον τομέα τους, ή επαγγελματίες πολιτικούς; Από εκεί και πέρα, θέλω να σταθώ και σε κάτι άλλο, πολύ σημαντικό: Οι Αυτοδιοικητικές εκλογές, έχουν ως θέμα την εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών. Οι ευρωεκλογές την εκλογή ευρωβουλευτών και οι εθνικές εκλογές, την εκλογή κυβέρνησης. Με τρελαίνει λοιπόν, όταν για ψηφοθηρικούς λόγους, ορισμένοι επιλέγουν να μπλέκουν τις ατζέντες των εκλογών, θέλοντας να δώσουν άλλον χαρακτήρα στο αποτέλεσμα των εκλογών από αυτό που πραγματικά έχει. Την Κυριακή στις ευρωεκλογές, ψηφίζουμε εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο. Χαλαρή ψήφος ή ψήφος διαμαρτυρίας με βάση άλλη ατζέντα, θα κάνει ζημιά στη χώρα μας, στέλνοντας λάθος ανθρώπους σε θέσεις- κλειδιά.
Πείτε μου έναν υποψήφιο ευρωβουλευτή άλλου κόμματος που θα θέλατε να έχετε στη δική σας λίστα και γιατί.
Θα σας πω δύο που δεν τους γνωρίζω προσωπικά άλλα τους έχω παρακολουθήσει: Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά και ο Ανδρέας Παπαδόπουλος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη Δημοκρατική Αριστερά. Οι λόγοι είναι απλοί: Ανήκουν στην ίδια γενιά με εμένα, είναι παιδιά με σπουδές, με πορεία και έργο στο χώρο τους και ασχολούνται ενεργά με την πολιτική. Μπορεί ιδεολογικά να διαφωνούμε σε πολλά, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να υπερβούμε τα στενά κομματικά όρια, να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να κάνουμε ό,τι δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ να κάνουν οι προηγούμενοι: Να συζητήσουμε για το πως μπορεί ο καθένας από τη πλευρά του και όλοι μαζί, να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα του κόσμου και να υπηρετήσουμε την πατρίδα μας. Αυτό δηλαδή που άλλα χρόνια θεωρούνταν ταμπού, σήμερα είναι το ζητούμενο. Αυτή είναι η νέα κουλτούρα που θέλουμε να φέρουμε στο πολιτικό σύστημα για να το αλλάξουμε προς το καλύτερο.
Παρότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κέρδισε και φέτος στις φοιτητικές εκλογές, εντούτοις η πρότασή σας για ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ δεν υλοποιήθηκε. Γιατί θεωρείτε ότι συμβαίνει αυτό; Μήπως είναι προτάσεις απλώς για να γίνονται;
Μπορώ να σας πω για τις προτάσεις της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ διαχρονικά που έγιναν πράξη, όταν βγαίναμε όπως πάντα μπροστά από όλους, αντιμετωπίζοντας τον αριστερό συντηρητισμό στα πανεπιστήμια: Μεταπτυχιακά προγράμματα, Erasmus, αξιολόγηση, οικονομικός έλεγχος Πανεπιστημίου, κατάργηση του ασύλου. Οι προτάσεις λοιπόν, δε γίνονται απλώς για να γίνουν. Οι προτάσεις γίνονται για την ουσιαστική αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Πρόταση για ανασυγκρότηση ΕΦΕΕ έγινε πριν από 3 χρόνια, αλλά όπως λένε, για να χορέψεις ταγκό θέλει δύο. Η πρότασή μας σκόνταψε στον ίδιο αριστερό συντηρητισμό που κρατάει πίσω τα πανεπιστήμια και δεν θέλησε να συμμετέχει στο εγχείρημα της ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος. Για αυτό, φέτος το διακύβευμα των φοιτητικών εκλογών που βάλαμε δεν ήταν η ανασύσταση κάτι παλιού που έχει ουσιαστικά πεθάνει, αλλά η δημιουργία μιας νέας ΕΦΕΕ. Συνεχίζουμε λοιπόν τον διάλογο μέχρι εξάντλησης για τη δημιουργία αυτής της νέας φοιτητικής ένωσης, ώστε να μπουν πια θεσμοί και κανόνες στην λειτουργία του κινήματος και να εξαλειφθεί η ασυδοσία των παρατάξεων στα Πανεπιστήμια. Αν δεν μας ακολουθήσουν; Πολύ απλά θα προχωρήσουμε μόνοι μας, με σύμμαχο τους φοιτητές.
Ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ υποθέτω ότι σας απασχολεί πολύ το θέμα της ανεργίας. Η κυβέρνηση, παρά τις δηλώσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα, δείχνει να μην έχει καταρτίσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας. Εσάς, οι δικές σας προτάσεις ποιες είναι;
Η ανεργία πιστεύω είναι η μάστιγα της κοινωνίας μας. Ένα θέμα που και για εμάς ήταν πρώτο στην ατζέντα. Μόλις πριν λίγους μήνες, ολοκληρώσαμε το «Δούλεψέ το!», την καμπάνια μας πάνω στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων. Ας μη γελιόμαστε, η ανεργία στους νέους είναι ένα πρόβλημα που δύσκολα και σε βάθος χρόνου, μπορεί να επιλυθεί. Αυτό στο οποίο εστιάσαμε εμείς, είναι η βελτίωση των όρων εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας. Να αλλάξει η κουλτούρα στην παιδεία μας. Μέσα από αυτή, ήρθαμε σε επαφή με οργανώσεις νέων, εκπροσώπους της πολιτείας, θεσμικούς και κοινωνικούς παράγοντες, startuppers και άλλους και καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο προτάσεων. Για παράδειγμα, η θεσμοθέτηση της ελάχιστης εγγυημένης εργασίας για κάθε νέο, μέσα από προγράμματα πρακτικών ασκήσεων στα πανεπιστήμια και μαθητειών στα σχολεία. Η μετεξέλιξη του ΟΑΕΔ σε Αρχή Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού και η αντικατάσταση του επιδόματος ανεργίας με επίδομα απασχόλησης. Η θέσπιση «συμβολαίων νέας γενιάς» με χρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια για την πρόσληψη νέων έως 25 ετών στον ιδιωτικό τομέα. Πάνω από όλα όμως, την επανίδρυση των γραφείων διασύνδεσης με την αγορά εργασίας στα πανεπιστήμια. Με αυτά λειτουργικά, θα μπορέσουν όσοι τελειώνουν τις σπουδές τους,να βρουν καλύτερες και πιο άμεσες διεξόδους στην αγορά εργασίας. Βέβαια, δεν σπουδάζουν όλοι. Θα πρέπει να ενισχυθούν οι κλάδοι των τεχνικών επαγγελμάτων, ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, η αγροτική ανάπτυξη, ο τουρισμός. Αυτό είναι το περιβόητο «νέο παραγωγικό μοντέλο». Ας σταματήσουμε να το συζητάμε και πάμε να το δημιουργήσουμε.
Ποιο θεωρείτε, μέχρι στιγμής, ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που έχει διαπράξει ο Αντώνης Σαμαράς ως πρωθυπουργός;
Όπως κάθε πολιτικός, ο πρωθυπουργός έχει πάρει σωστές και αποτελεσματικές αποφάσεις, έχει όμως κάνει και λάθη. Άλλο όμως κάνω λάθη και άλλο έχω λάθος πολιτική. Λάθος πολιτική δεν ασκεί και αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα που φέρνει. Από εκεί και πέρα, δύο είναι τα κομβικά ζητήματα για τα οποία ακούμε πολύ καιρό και από όλους, αλλά θεωρώ ότι ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να δώσει λύσεις: Η σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος και η αντιμετώπιση της ανεργίας. Πιστεύω ότι τώρα μπορεί, γιατί όσο η χώρα ήταν σε ύφεση, ήταν αδύνατο για οποιονδήποτε πολιτικό να δώσει λύσεις σε αυτά. Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε τα σταθερά βήματα ώστε να βγει η χώρα από την ύφεση. Αυτά που έβαλε στόχο σε αυτή την περίοδο τα πέτυχε. Στο σχέδιο ανάπτυξης που παρουσίασε, τα δύο αυτά θέματα βρίσκονται σε προτεραιότητα και είμαι σίγουρος ότι θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους.
Ο προκάτοχός σας στην ΟΝΝΕΔ, κύριος Ανδρέας Παπαμιμίκος, είναι τώρα γραμματέας του κόμματος. Ο κύριος Γιώργος Παπανικολάου ήταν ευρωβουλευτής και τώρα υποψήφιος δήμαρχος στη Γλυφάδα. Οι δικές σας βλέψεις ποιες είναι; Ακούγεται ότι ετοιμάζεστε για βουλευτής Δράμας.
Υπάρχει ένα γνωμικό που λέει, ότι όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο θεός γελάει. Είναι ξεκάθαρο ότι θέλω να συνεχίσω να ασχολούμαι με την πολιτική, όπως άλλωστε κάνω και τώρα, χωρίς όμως η εκλογή σε κάποιο αξίωμα να είναι αυτοσκοπός. Μην ξεχνάμε ότι έχω μπροστά μου άλλα δύο χρόνια θητείας στην προεδρία της ΟΝΝΕΔ, μιας οργάνωσης που αυτή τη στιγμή συσπειρώνει ένα πολύ μεγάλο μέρος της νεολαίας. Χαίρομαι που οι δύο προκάτοχοί μου προχωράνε πολιτικά, προσφέρουν και έχουν μια άλλη νοοτροπία από την παλιά. Προσωπικά δεν είναι όνειρό μου σώνει και καλά να εκλεγώ βουλευτής. Πιστεύω στον εαυτό μου και στις δυνατότητές μου όμως, όπως θα πρέπει να κάνει κάθε άνθρωπος που προσπαθεί να αποφύγει τη μιζέρια και τον ωχαδερφισμό. Θα συνεχίσω να ασχολούμαι με την πολιτική, όσο φυσικά αυτό δεν επηρεάζει την ακεραιότητα του χαρακτήρα και του ήθους μου. Για να τα λέμε όλα, πολλές φορές έχουμε δει ανθρώπους να καταλαμβάνουν μια θέση στην πολιτική και να αλλάζουν χαρακτήρα, να διαφθείρονται ή να νομίζουν ότι ξαφνικά, έγιναν κάποιοι. Προτιμώ λοιπόν να παραμείνω σταθερός στις θέσεις μου και συνεπής στις ιδέες μου. Δεν θέλω η ενασχόληση μου με την πολιτική να με κάνει να αλλάξω σαν άνθρωπος.