Ο Ροδόλφο Βαλεντίνο: «ο Βαλεντίνος είναι ο καμβάς στον οποίο οι γυναίκες ζωγραφίζουν τα όνειρά τους» έλεγε... |
Protagon A περίοδος

Περί Βαλεντίνων

Υπήρχε και μια αρχαία θεώρηση που έλεγε ότι τα πουλιά άρχιζαν να ζευγαρώνουν στις 14 Φεβρουαρίου. Δεν ξέρω, δεν έχω δει ποτέ μπεκάτσα να το κάνει εκείνη τη μέρα...

Σπύρος Σεραφείμ

Βαλεντίνος (Valentinus) απ’ το επίθετο valeus (=ισχυρός).

Αιώνες προ Χριστού, οι Ρωμαίοι γιόρταζαν στις 14-15 Φεβρουαρίου μια ειδωλολατρική, αισθησιακή γιορτή, προς τιμήν του Λούπερκους, που ήταν κυνηγός λύκων, που την έλεγαν Λουπερκάλια. Τα έθιμα ανταλλαγής δώρων μεταξύ των αγαπημένων συνηθίζονταν από εκείνη την εποχή. Σύμφωνα με το «Λεξικό Ελληνικής και Ρωμαϊκής Βιογραφίας και Μυθολογίας» του Σμιθ, οι Ρωμαίοι ταύτιζαν τον Λούπερκους με το θεό Πάνα, που λατρευόταν ως θεός του φωτός. Έτσι, ο Πάνας ταυτίζεται με το φοινικικό θεό Βάαλ, που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη. Βάαλ, ωστόσο, ήταν κι ο τίτλος του Νεβρώδ, ιδρυτή της Βαβυλώνας. Όσον αφορά τη χρήση του συμβόλου της καρδιάς, εικάζεται ότι επειδή στη γλώσσα της Βαβυλώνας αυτή προφέρεται βαλ, απ’ την ομοιότητα στην προφορά με τ’ όνομά του, έγινε σύμβολο του Βάαλ. Έτσι, από τους λύκους, φτάσαμε στις ροζ καρδιές.

Υπήρχε και μια αρχαία θεώρηση που έλεγε ότι τα πουλιά άρχιζαν να ζευγαρώνουν στις 14 Φεβρουαρίου. Δεν ξέρω, δεν έχω δει ποτέ μπεκάτσα να το κάνει εκείνη τη μέρα.

Η 14η Φεβρουαρίου ήταν επίσημη γιορτή – μέχρι το 1969 που αφαιρέθηκε από το καθολικό εορτολόγιο – προς τιμή δύο Χριστιανών αγίων – Αγίου Βαλεντίνου και Αγίου Μάριου – που υποβλήθηκαν σε μαρτύρια, σε μια κρίση ανθρωπιάς, από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κλαύδιο τον 2ο.

Ο Άγιος Βαλεντίνος υπήρξε επίσκοπος του Τέρμι της Ιταλίας. Λατρεύεται από τον 4ο αιώνα στη Ρώμη, στο παρεκκλήσι της βασιλικής της Via Flaminia και θεωρείται προστάτης των επιληπτικών. Μαζί με τον Άγιο Μάριο, πάντρευαν ζευγάρια Xριστιανών την εποχή που ο Κλαύδιος το είχε απαγορεύσει γιατί δεν έβρισκε άνδρες για τις εκστρατείες του και πίστευε ότι ο λόγος ήταν πώς οι άνδρες δεν ήθελαν να αφήσουν τις οικογένειές τους και τις αγαπημένες τους. Ο Άγιος Μάριος, όμως, έμεινε στη λήθη, ο Βαλεντίνος ήτο πιο εμπορικός.

Σύμφωνα με ένα άλλο θρύλο, ο Άγιος Βαλεντίνος ήταν φυλακισμένος σε μια από τις ρωμαϊκές φυλακές όταν ερωτεύτηκε την κόρη του δεσμοφύλακά του, γεγονός που οδήγησε στην εκτέλεσή του. Όχι του δεσμοφύλακα, του Βαλεντίνου, έτσι, για να μάθει άλλη φορά να μην ερωτεύεται κόρες μπάτσων. Λέγεται ότι λίγο πριν τον θάνατό του, άφησε στην κόρη του δεσμοφύλακα ένα γράμμα αγάπης με την υπογραφή «from your Valentine».

Στη Μεγάλη Βρετανία η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου έγινε δημοφιλής το 17ο αιώνα. Αργότερα, τον 18ο αιώνα, η μέρα αυτή ήταν αφιερωμένη στον έρωτα και τη φιλία όλων των κοινωνικών τάξεων, όλοι το ίδιο είμαστε, λαός και Μπάκιγχαμ.

Στις αρχές του 1700 ξύπνησαν ερωτικά και οι Αμερικάνοι και ξεκίνησαν να ανταλλάσσουν χειρόγραφες κάρτες αγάπης. Το 1840 ο Esther A Howland άρχισε να πουλά τις πρώτες κάρτες αφιερωμένες στον Άγιο Βαλεντίνο.

Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι μια από τις μέρες που οι επιχειρήσεις περιμένουν να αυξήσουν τον τζίρο τους. Υπολογίζεται ότι ένας μέσος άνθρωπος θα ξοδέψει περίπου 50 ευρώ για να αγοράσει κάποιο δώρο ή για μια έξοδο με το έτερον ήμισυ. Οι επιχειρήσεις στην Αμερική βάζουν στα ταμεία τους, περίπου, 35 εκατομμύρια δολάρια εκείνες τις ημέρες. Για τους Αμερικάνους, η 14η Φεβρουαρίου είναι και η μέρα της Μαρμότας. Επειδή, όμως, η κτηνοβασία απαγορεύεται, δεν μπορείς να ερωτευτείς μαρμότα.

Το πιο σημαντικό δώρο έρωτα στον κόσμο είναι το Taj Mahal στην Ινδία. Χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Σαχ Γιαχάν ως δώρο στη γυναίκα του, η οποία όμως πέθανε στη γέννα του παιδιού τους. Κάθε χρόνο, στις 14 Φεβρουαρίου, υπάρχει κοσμοσυρροή στο εν λόγω σημείο, από γκαστρωμένες και μη.

Στη Σαουδική Αραβία απαγορεύεται ο εορτασμός του Αγίου Βαλεντίνου και λαμβάνονται μέτρα, ώστε να μην πωληθεί ούτε ένα δώρο που θα θυμίζει το ροζ, δυτικό άγιο. Οι ισλαμιστές στην Αίγυπτο έχουν προτείνει η 14η Φεβρουαρίου να καθιερωθεί ως «Ημέρα του προφήτη Μωάμεθ» και να εορτάζεται όχι με ανταλλαγή δώρων αλλά με την αγορά βιβλίων για τα ορφανοτροφεία της χώρας. Πρώτα, όμως, θα πρέπει να αδειάσουν την πλατεία Ταχρίρ. Την απαγόρευση της γιορτής έχουν ζητήσει και πολιτικά κόμματα στο Πακιστάν και στο Κουβέιτ, όπως στη Μαλαισία.

Στην Ελλάδα, ο εορτασμός της 14ης Φεβρουάριου, σαν ημέρα των ερωτευμένων, καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1977. Εκείνη τη χρονιά η Ελλάδα κατέκτησε το ρεκόρ υψηλότερης καταγεγραμμένης θερμοκρασίας στην Ευρώπη με 48.0 βαθμούς Κελσίου (Ελευσίνα και Τατόι) στις 10 Ιουλίου 1977. Θα μπορούσε κάποιος, λοιπόν, να ισχυριστεί, ότι μας βάρεσε η ζέστη…

Ένας άλλος Βαλεντίνο, ο Ρόσι, είναι Ιταλός επαγγελματίας οδηγός μοτοσικλέτας αγώνων και εννέα φορές παγκόσμιος πρωταθλητής. Σύμφωνα με το περιοδικό Sports Illustrated, είναι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους αθλητές στον κόσμο, με αμοιβή 34 εκατομμύρια δολάρια, το 2007. Οι ροζ καρδιές των απανταχού οπαδών του σπορ, του ανήκουν.

Ο Βαλεντίνος (ή Ουαλεντίνος) ήταν Αιγύπτιος γνωστικός του 2ου μ.Χ. αιώνα και ένας από τους κορυφαίους εκπροσώπους του χριστιανίζοντος Γνωστικισμού, ιδρυτής του συστήματος του Βαλεντινιανισμού.
Κατά τον Βαλεντίνο, στην αρχή προϋπήρχε ένας Αιών (που στη γλώσσα των γνωστικών είναι τα ενδιάμεσα πνευματικά όντα, που γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ Θεού και ανθρώπου), ο Προπάτωρ που συνυπήρχε με την Έννοια ή Σιγή αποτελώντας την πρώτη συζυγία, από την οποία προήλθε άλλη συζυγία, ο Νους και η Αλήθεια. Από αυτήν προήλθε ο Λόγος και η Ζωή και από αυτούς, ο Άνθρωπος και η Εκκλησία. Έτσι, πολύ απλά, κατάφερε να δημιουργήσει στους κόλπους της Εκκλησίας μία σημαντική κρίση.

Ο Ροδόλφο Αλφόνσο Ραφαέλο Πιέρ Φίλιμπερτ ντι Βαλεντίνα Ντ’ Αντογκιόλα Γκουλιέλμι (ουφ!), όπως είναι το πλήρες όνομά του, ήταν ηθοποιός που γεννήθηκε το 1895. Ήταν λιγότερο γνωστός για τις υποκριτικές του ικανότητες και περισσότερο για τη σεξουαλικότητά του, ενώ κατεγράφη ως το πρώτο σύμβολο του σεξ της μεγάλης οθόνης. Στις 15 Αυγούστου 1926 μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης με γαστρικό έλκος. Οι τελευταίες του λέξεις ήταν: «Μην κλείνετε τις περσίδες. Αισθάνομαι μια χαρά. Θέλω να με υποδεχθεί η λιακάδα». Πέθανε σε ηλικία μόλις 31 ετών, για να περάσει στη σφαίρα του μύθου.

Όπως ο ίδιος είχε πει, «ο Βαλεντίνος είναι ο καμβάς στον οποίο οι γυναίκες ζωγραφίζουν τα όνειρά τους»…

Χρόνια πολλά, βρε!…