Protagon A περίοδος

Όταν έχεις οργασμό

Πώς μοιάζει το πρόσωπό μας άραγε όταν έχουμε οργασμό; Σε αυτό το ερώτημα θέλησε να απαντήσει ο φωτογράφος Stuart Sandford, ο οποίος το 2007 δημιούργησε μία ανατρεπτική συλλογή από φωτογραφίες ανδρών την ώρα που εκσπερματίζουν.

Θανάσης Τρομπούκης

Το πρώτο βράδυ στο καινούργιο μου σπίτι, δύο χρόνια πριν, έπεσα κατάκοπος από τη μετακόμιση για ύπνο. Κι όμως, δεν τα κατάφερα διότι οι γείτονες είχαν όρεξη για περιπέτειες. Η κοπέλα ξύπνησε τη γειτονιά. Ο άνδρας έβγαζε έναν βαρύ ήχο, αντίστοιχο ζώου που επιτίθεται στο θύμα του. Το κλίμα που δημιουργήθηκε στον στενό δρόμο που μένω δεν ήταν διόλου ερωτικό. Βγήκα στο παράθυρο και είδα δυο – τρεις γείτονες στο μπαλκόνι να χαχανίζουν. Είμαι βέβαιος ότι και εκείνοι όπως κι εγώ καθόλου δεν είχαμε συγκινηθεί σεξουαλικά από το ερωτικό show του διπλανού διαμερίσματος. Είχαμε όμως την περιέργεια να δούμε τη φάτσα τους την ώρα που έβγαζαν αυτούς τους περίεργους ζωώδεις θορύβους.

Πώς μοιάζει το πρόσωπό μας, άραγε, όταν έχουμε οργασμό; Σε αυτό το ερώτημα θέλησε να απαντήσει ο φωτογράφος Stuart Sandford, ο οποίος το 2007 δημιούργησε μία ανατρεπτική συλλογή από φωτογραφίες ανδρών την ώρα που εκσπερματίζουν. Και ναι, πράγματι, η φάτσα μας εκείνη την καθοριστική στιγμή είναι τόσο μοναδική, όσο το δακτυλικό μας αποτύπωμα. Δεν μοιάζουμε σε κανέναν.

Όχι, δεν τους φωτογράφισε ο ίδιος, όπως λέει και στη συνέντευξή του στο Vice. Ζήτησε από άνδρες να του στείλουν φωτογραφίες τους την ώρα που έχουν οργασμό μέσω του myspace και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τους έδωσε και συγκεκριμένες οδηγίες, όπως για παράδειγμα ότι το κάδρο τους θα πρέπει να περιλαμβάνει ολόκληρο το κεφάλι και τους ώμους. "Περισσότερο σκηνοθέτησα τις φωτογραφίες από απόσταση", λέει ενώ χαρακτηρίζει "εξαίσιες" τις αντίστοιχες φωτογραφίες οργασμού που απεικονίζονται στα πόστερ της νέας ταινία του Lars von Trier, Nymphomaniac

Δύο χρόνια μετά, οι ερωτύλοι γείτονες έχουν σιωπήσει. Το πάθος τους μάλλον πνίγηκε στην καθημερινότητα, ή απλώς χώρισαν.

*Δείτε κι αυτό το τελευταίο έργο του Sandford. Είναι το γλυπτό ενός άνδρα την ώρα που αυτοφωτογραφίζεται (selfie).