Στην κεντρική του ομιλία στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης την προηγούμενη Κυριακή, ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη Νέα Δημοκρατία, Σταύρος Καλαφάτης, είπε ότι ο χαρακτηρισμός «ανόρεχτος», που του είχε αποδώσει ο Γιάννης Μπουτάρης στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, ουσιαστικά ήταν «ευχή». «Ο ίδιος (Μπουτάρης) δεν είχε και δεν έχει όρεξη για τη δουλειά που συνεπάγεται ο ρόλος του δημάρχου», δήλωσε. Με τον νυν δήμαρχο να φαντάζει ως το απόλυτο φαβορί στις ερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και με τα περισσότερα στελέχη να αρνούνται την αναμέτρηση μαζί του, με την παρουσία του κόμματος σε έναν παραδοσιακά γαλάζιο Δήμο να είναι μηδαμινή -ο Κώστας Γκιουλέκας αποδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων-, και με την ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης στα πρόθυρα της διάσπασης, η Νέα Δημοκρατία βρήκε στο πρόσωπο του Σταύρου Καλαφάτη την ιδανική επιλογή για μια αξιοπρεπή ήττα.
Μέχρι στιγμής, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός του ΥΠΕΚΑ, φαίνεται ότι αντιμετωπίζει την υποψηφιότητά του διεκπεραιωτικά, επιβεβαιώνοντας ότι δεν είχε καμία όρεξη να ασχοληθεί με τον Δήμο. Ουσιαστικά, το όνομα του συνδυασμού του, «Εντάξει», που στειρείται οποιασδήποτε πολιτικής έμπνευσης, καθρεφτίζει και τις δικές του προθέσεις: ένας «εντάξει” προεκλογικός αγώνας για να είναι «εντάξει» απέναντι στο κόμμα του, που τον χρησιμοποίησε ως «καμένο χαρτί». Ωστόσο, ο δικηγόρος του ΑΠΘ, με τη μεταπτυχιακή ειδίκευση στη Διοίκηση Αθλητικών Οργανισμών, γνωρίζει ότι η εμπλοκή του με τον Δήμο μπορεί να του αποφέρει πολλά πολιτικά οφέλη, πέραν της προφανούς «θυσίας» που κάποια στιγμή θα εξαργυρώσει από τον Αντώνη Σαμαρά. Για την ακρίβεια, η στρατηγική του Σταύρου Καλαφάτη έχει πολλά κοινά σημεία με κείνη που ακολούθησε πριν οχτώ χρόνια ο Κώστας Σκανδαλίδης.
Οι ομοιότητες με τον Σκανδαλίδη
Το 2006 ο Κώστας Σκανδαλίδης ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων απέναντι στον Νικήτα Κακλαμάνη. Στην πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων, ο αντίπαλός του εμφάνιζε διπλάσια ποσοστά. Κι όμως, εκείνος δεν ανησυχούσε, αφού ήξερε εξαρχής ότι θα χάσει. Τι έκανε; Άδραξε την ευκαιρία κι έστησε το δικό του μηχανισμό στην Α’ Αθήνας, στοχεύοντας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές να έρθει πρώτος σε σταυρούς. Σύσφιξε τις σχέσεις του με την ΠΑΣΠ, δημιουργώντας καινούργιους θύλακες σε αρκετές σχολές, επισκέφτηκε όλες τις τοπικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, υποσχόμενος «μάχη μέχρι τελικής πτώσης», και επένδυσε σε βαρετές χαιρετούρες, που αργότερα θα του απέφεραν ψήφους. Στις 13 Σεπτεμβρίου του 2006 παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα, ισχυριζόμενος ότι θα αφοσιωθεί στα προβλήματα της πρωτεύουσας. Προτεραιότητα του; Να αποκαταστήσει την καθαριότητα της πόλης.
O Σταύρος Καλαφάτης, στα μέσα Φεβρουαρίου, παραιτήθηκε από το ΥΠΕΚΑ, δηλώνοντας αποφασισμένος να αγωνιστεί για να αλλάξει σελίδα η πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Κι επειδή ο στόχος του είναι ίδιος με εκείνον του Κώστα Σκανδαλίδη, η πρωτιά δηλαδή στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ξεκίνησε αμέσως να συσπειρώνει τον κομματικό μηχανισμό. Ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ως υποψήφιος δήμαρχος ήταν να πλησιάσει τις οργανώσεις της ΔΑΠ (κυρίως στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης) και να εντάξει ανθρώπους της ΟΝΝΕΔ στο ψηφοδέλτιό του. Ύστερα, πήρε σβάρνα όλες τις βαρετές για τον ίδιο εκδηλώσεις, από το πρόσφατο TEDxThessaloniki μέχρι το συνέδριο «Μια πόλη από το μέλλον» του περιοδικού “Παράλλαξη”, προσπαθώντας να χτίσει ένα «οικείο» προφίλ στους ψηφοφόρους της Α' Θεσσαλονίκης. Τέλος, σε όλες του τις συνεντεύξεις τονίζει ότι βασικό του μέλημα είναι η καθαριότητα της πόλης.
Η «επόμενη μέρα»
Τον Οκτώβριο του 2006, ο Νικήτας Κακλαμάνης κέρδισε πανηγυρικά από τον πρώτο γύρο. Ο Κώστας Σκανδαλίδης, απαλλαγμένος πλέον από το βαρίδι της υποψηφιότητας, έβαλε μπρος το αρχικό του σχέδιο. Στις βουλευτικές εκλογές, τον Σεπτέμβριο του 2007, ήρθε πρώτος σε «πράσινους» σταυρούς στην Α' Αθήνας, και λίγες μέρες αργότερα δήλωσε «παρών» για την προεδρία του κόμματος. Μπορεί να τερμάτισε τρίτος, αλλά οι 40.000 και πλέον ψήφοι που συγκέντρωσε τον κατέστησαν αυτομάτως ισχυρό παίκτη στις εσωκομματικές διεργασίες. Αν και βάσει των δημοσκοπήσεων είναι σχεδόν απίθανο να εκλεγεί ο Γιάννης Μπουτάρης από τον πρώτο γύρο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ο Σταύρος Καλαφάτης θα χάσει τη δημαρχία. Εντούτοις, δε θα είναι «χαμένος». Γιατί, όπως φάνηκε και από την πορεία του Σκανδαλίδη, αυτός που προθυμοποιείται να «χάσει» στο σήμερα, σίγουρα θα κερδίσει κάτι μεγαλύτερο στο μέλλον. Αναλόγως βέβαια τις φιλοδοξίες του… ε, κύριε Καλαφάτη;