• Πριν από πέντε χρόνια, ο παραπάνω τίτλος θα φάνταζε σουρεαλιστικό σενάριο για τα Αθηναϊκά θεατρικά ειωθότα. Με εξαίρεση το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, που καλούσε για σεμινάρια και παραστάσεις την αφρόκρεμα του παγκόσμιου θεάτρου, το θεατρικό τοπίο εδώ στην Αθήνα ήταν κλειστό έως και κλειστοφοβικό απέναντι στην αλλοδαπή θεατρική παραγωγή.
• Το τοπίο άλλαξε το 2005 με την έλευση και δραστηριοποίηση της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας με το «Θέατρο Πέρα από τα Όρια» –το Μάιο συνήθως- και με την ανάληψη της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ από τον Γιώργο Λούκο. Έτσι, τα τελευταία πέντε χρόνια το κοινό έχει μια σαφή εικόνα για το τι «παίζει» εκεί έξω, ενώ και οι έλληνες καλλιτέχνες έχουν πια εκτεθεί και σε ένα άλλο τρόπο καλλιτεχνικής παραγωγής και δημιουργίας, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
• Στον φετινό προγραμματισμό του Ελληνικού Φεστιβάλ έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενη ανάρτηση. Όσον αφορά την Αττική Πολιτιστική Εταιρεία και το φετινό «Θέατρο Πέρα από τα Όρια», θα διαρκέσει από τις 8 ως τις 26 Μαΐου, παρουσιάζοντας στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του ΙΜΕ και στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης συνολικά τρεις παραγωγές, με τους Robert Wilson, John Malkovich και Steven Berkoff.
• Η πρεμιέρα στις 8 Μαΐου (9.30 μμ) γίνεται στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του ΙΜΕ με τον Robert Wilson και την «Τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ» του Σάμιουελ Μπέκετ. Η παράσταση, που θα παιχτεί και την Κυριακή 9 Μαΐου (6.30 & 9.30 μμ), δίνει την ευκαιρία στο αθηναϊκό κοινό να δει για πρώτη φορά τον Wilson πάνω στη σκηνή, ως ερμηνευτή, καθώς τον είχε συνηθίσει στη θέση του σκηνοθέτη, σκηνογράφου, φωτιστή στις ως τώρα παραστάσεις του. Και η αλήθεια είναι ότι ο Αμερικανός πολυπράγμων καλλιτέχνης έχει να εμφανιστεί στη σκηνή ως ερμηνευτής εδώ και 10 χρόνια, από το 2000 με την παράσταση «Hamlet: A Monologue». Στο έργο του Μπέκετ, σκηνοθετεί, σχεδιάζει τους φωτισμούς και το σκηνικό αλλά και πρωταγωνιστεί. Ο ίδιος μάλιστα έχει δηλώσει γι’ αυτή του την εμφάνιση: «Πάντοτε ένιωθα στενά συνδεδεμένος με τον κόσμο του Μπέκετ. Σε σημεία βρίσκεται πολύ κοντά στο έργο μου. Τώρα όμως, 35 χρόνια μετά την προσωπική μας συνάντηση, αποφάσισα να αντιμετωπίσω την πρόκληση και να το επιχειρήσω».
• Δεύτερη παραγωγή, «Οι κακοί του Σαίξπηρ» με τον Steven Berkoff, 18-20 Μαΐου (9.30 μμ), στο Θέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης. Ο Βρετανός, πολυβραβευμένος συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης για πρώτη φορά στην Αθήνα μεταφέρει την προσωπική του επιτυχία από την Λονδρέζικη και διεθνή σκηνή. Οι μοχθηροί χαρακτήρες του Σαίξπηρ ερμηνεύονται και σχολιάζονται μέσα από τα πρωτότυπα κείμενα του Berkoff.
• Τρίτη και τελευταία παραγωγή του «Θεάτρου Πέρα από τα Ορια», η «Κολασμένη Κωμωδία» με τον John Malkovich, 25-26 Μαΐου (9.30 μμ) στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του ΙΜΕ. Πρόκειται για μια παράσταση μουσικού θεάτρου, στην οποία το διάσημο Αμερικανό ηθοποιό συνοδεύει η Ορχήστρα της Ακαδημίας της Βιέννης με έργα Beethoven, Gluck, Mozart, Boccherini, Weber, Haydn, Vivaldi. Ο Malkovich, που εμφανίζεται στο θέατρο για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υποδύεται τον Jack Unterweger, συγγραφέα και δημοσιογράφο, αγαπημένο πρόσωπο της Βιεννέζικης ελίτ, που κατηγορήθηκε για σειρά δολοφονιών. Ο ίδιος ο Malkovich ομολογεί για το ρόλο του κατά συρροήν δολοφόνου που ερμηνεύει: «Πάντα με προκαλούσε και με προκαλεί η αποπλάνηση και η γοητεία που μπορεί να ασκεί ένας δολοφόνος».
• Προπώληση και κρατήσεις εισιτηρίων: «ΘΕΑΤΡΟΝ» στο ΙΜΕ – Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, Τηλ. 212 254 0315 (διαθέτει δωρεάν στάθμευση). Κρατήσεις με χρέωση πιστωτικής κάρτας: 212 254 0315. Κρατήσεις μέσω ιστοσελίδας: www.theatron254.gr. Εισιτήρια προπωλούνται και στα PUBLIC: Συντάγματος τηλ. 210 324 6210, Πειραιά τηλ. 210 412 6400. Ολες οι παραστάσεις είναι με ελληνικούς υπέρτιτλους.