351
|

Κάρλος Φουέντες: ο Μεξικανός ιδαλγός

Μαρία Χούκλη Μαρία Χούκλη 17 Μαΐου 2012, 06:39

Κάρλος Φουέντες: ο Μεξικανός ιδαλγός

Μαρία Χούκλη Μαρία Χούκλη 17 Μαΐου 2012, 06:39

Οταν ο Μάρκες ανοιξε διάπλατα τις πόρτες της λατινο-αμερικανικης λογοτεχνίας με τα εμβληματικα “Εκατό Χρόνια Μοναξιάς”, μπήκα περίεργη να δω τι συμβαίνει σ' αυτήν τη μακρινή γωνιά της γής. Τι ανθρωπους βγάζει, πώς σκέφτονται, τι τους πονάει, τι τους ρημάζει, με τι παθιάζονται. Αλλιώτικοι, πιο σκοτεινοί και χωμάτινοι μαζί, πιστοί σε άγνωστους θεούς, κοιμούνται και ξυπνούν με έρωτα και θάνατο. Ζουν παρέα με τα φαντάσματά τους. Ένας άλλος ο κόσμος οι “παραμυθάδες” της. 

Ξεχωρισα αμέσως εναν ωραίο Μεξικανό, με αγέλαστα μάτια, αριστοκρατικό παράστημα και στιβαρή αυρα. Ήταν ο Κάρλος Φουέντες. Μου συστήθηκε με το μπαρόκ μυθιστόρημα “Ο θάνατος του Αρτέμιο Κρους". Όλο το DNA της καταγωγής του συγγραφέα ξεχείλιζε από τις σελίδες του βιβλίου. Η ταραγμένη πορεία της χώρας του και όλης της Λατινικής Αμερικής. Δεν υπάρχει άλλη περιοχή που ανάθρεψε τόσους πολλούς και στυγνούς δικτάτορες, φλογερούς επαναστάτες και μεγάλους ποιητές, ζωγράφους, διαβόητα καρτέλ, το τάνγκο, αδιανόητη φτώχεια και εξοργιστικό πλούτο, ξένες επεμβάσεις και πολιτική διαφθορά, όμορφες γυναίκες και μυστηριώδεις άνδρες.

Ο Κάρλος Φουέντες συγγραφέας, διπλωμάτης, κοσμοπολίτης, παλμογράφος του καιρού του και της ανθρώπινης ψυχοσύνθεσης πέθανε στην πατρίδα του, το αινιγματικό Μεξικό που ακρωτηριάζεται από τον άγριο πόλεμο της μαφίας με τη νομιμότητα. Η ζωή του είχε χαρές, τιμές και τραγωδίες. Έχασε τα δυο του παιδιά, τον Κάρλος που ήταν αιμορροφιλικός και τη Νατάσα από καρδιακή προσβολή. Όταν τον ρωτούσαν “τι κάνει” , απαντούσε: “επέζησα” .

Πρόλαβε και έγραψε το προσωπικό αλφαβητάρι του, “Σε αυτά που πιστεύω”, ένα βιβλίο για τη φιλία, την αγάπη, την ευτυχία, τον  κινηματογράφο, την επανάσταση, την ομορφιά, τον Θεό, τον έρωτα, τον θάνατο… Μιλάει για τα αμέτρητα ταξίδια, για τον Όμηρο, τον Δον Κιχώτη, τον Βελάσκεθ, τον Βίτγκενσταϊν, τον Τόμας Μαν και τον Κούντερα (νομίζω πίστευε ότι ήταν ένας ισπανόφωνος Κούντερα), την Εβίτα Περόν, τον Φώκνερ και τον Κορτάσαρ.

Λάτρης του Θερβάντες και του Σαίξπηρ, όρισε το μυθιστόρημα ως τη σύγχρονη εκδοχή της αρχαιοελληνικής Αγοράς όπου ακούγονται πολλές φωνές,όολες οι φωνές όχι μόνο εκείνων που υπάρχουν μέσα στα βιβλία, αλλά και όλων εκείνων που κουβαλούν μέσα τους, ζουν στα όνειρά τους και στα όνειρα των ονειρεμένων… δίχως να έχει τέλος αυτή η παρτίδα. Έφυγε ένας σπουδαίος πολίτης του κόσμου μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News