333
| intimenews

Η σημασία του να είσαι έξω

Στάθης Παχίδης Στάθης Παχίδης 18 Απριλίου 2011, 06:08

Η σημασία του να είσαι έξω

Στάθης Παχίδης Στάθης Παχίδης 18 Απριλίου 2011, 06:08

Η σημασία του να ‘ σαι έξω, στη βόλτα, στη γύρα, στη συνεύρεση, στην επαφή. Η Ανωτάτη Τέχνη του περιδιαβαίνειν. Η παρέα χωρίς προκαθορισμένο ραντεβού αλλά με την αναφορά του κοινού στεκιού και το μουχαμπέτι και ο χουλιαμάς και προ πάντων το λειτούργημα του συμπότη, τι κι αν πέρασε η ώρα κι οι πολλοί κοιμούνται και το πρωί έρχεται πάντα γρήγορα….

Η σημασία του να ‘σαι έξω αλλά και  απ’ το Κουλέ Καφέ (ή Κουλέ ντε Καφιόν-συνοικία Ευγενών και Πριγκήπων ), την οδό Κασσάνδρου και τα Λεμονάδικα και να κουβαλάς συνάμα  το « Paint it black» των Stones  αλλά και το «Είν’ όλα μαύρα» του Γ. Μητσάκη.

Η σημασία του να’ σαι έξω από ετικέτες, βήμα βήμα πάνω στο σχοινί-λαικοέντεχνος για τις σχολές Σβάρνα των  γιαχνί ροκάδων και ροκάς για τους κολλημένους λαικούς. Το σολωμικό «μεικτό και νόμιμο» ήταν φυσικό επακόλουθο κι είχε το βάρος να εκφράζει το ελληνικό μεταίχμιο.

Η σημασία του να ‘σαι έξω, περιοδεία στο δρόμο με την μπάντα, η εμμονή και η αυτάρκεια της αυτοοργάνωσης, «έξω καρδιά» αλλά και μέσα στην καρδιά τόσων ακροατών υπαίθριων συναυλιών-τι κι αν χρειαζόταν αντοχές  το κουβάλημα των ηχείων ή η τρεχάλα σε γραφειοανάλγητους. Όταν ανάψει η σπίθα της επαφής με το κοινό, όλα ξεχνιούνται.

Η σημασία του να’ σαι έξω από το Κέντρο αλλά πάντα εντός στόχου-έστω κι αν νομίζουν ότι ταξινομείσαι μόνο με την εκτός των τειχών επιμονή. Οι νταλαβερτζήδες και οι επαγγελματίες παρακοιμώμενοι πού να ξέρουν από κιμπαριλίκι κι από μπαγιατλίκι. Τα φρέσκα δεν καλλιεργούνται στην Πλ. Συντάγματος, μόνο σε ίσκιους αγροτικούς βλασταίνουν.

Η σημασία του να ‘σαι έξω από γραμμές, μόδες κι αισθητικές της πιάτσας, δημόσιες αλλά τόσο «ιδιωτικές» σχέσεις-να παίζει το ενδεχόμενο «τραγουδιστής Α.Ε.» χρηματοδοτούμενο από εξουσίες κι εσύ να επιμένεις στην χειροποίητη βιοτεχνία, γιατί το μεράκι εκεί ανθίζει.

Η σημασία του να είσαι έξω…. Ο βίος των Ελλήνων ήταν και  είναι υπαίθριος – κι ας ελπίσουμε πως θα παραμείνει τέτοιος. Ο βίος και το έργο του Νίκου Παπάζογλου υπήρξε εξαίσια ελληνικός, γιατί έδωσε τόσες και τέτοιες εκδοχές στη σημασία του να ‘ σαι έξω…

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...