Ήταν ένας παρίας του συστήματος που επιτέλους του δόθηκε βήμα να βγάλει από μέσα του την καταπίεση χρόνων. Φιμωμένος, αποκλεισμένος, περιθωριοποιημένος, το σύστημα τον φοβόταν και τον φοβάται γι’ αυτό τον πολεμά χρόνια. Ένας αναρχικός των μικροφώνων που δεν καταλαβαίνει από αφεντικά, ένας αντισυστημικός των εφημερίδων που πολεμά το κατεστημένο, ένας ασυμβίβαστος αντιεξουσιαστής που σπάει τη βιτρίνα των τηλεοράσεων.
Η ραγισμένη φωνή του συμπύκνωνε τις δεκαετίες των μοναχικών του μαχών, το υγρό του βλέμμα το παράπονο από τις αδικίες που έχει σωρεύσει η ρωμαλέα του πλάτη, η στάση του σώματος την αποφασιστικότητα του ατρόμητου αγωνιστή, οι μεγάλες λέξεις βγαλμένες από την βαθειά αισθαντικότητα του ευαίσθητου επαναστάτη. Ένας μοναχικός σταυροφόρος της ενημέρωσης απέναντι στους αδίστακτους ισχυρούς, ένας Ρομπέν των Ερτζιανών, ακάματος παραστάτης των αδύναμων της κοινωνίας.
Και φυσικά το σύστημα επιστρατεύει όλο το οπλοστάσιο που διαθέτει εναντίον του. Τον βομβαρδίζει με πολλά εκατομμύρια τα οποία εκείνος υποδέχεται χωρίς να λυγίζει όπως όλες τις άλλες επιθέσεις. Μόνο το 2007 – γράφτηκε και δεν διαψεύθηκε ότι – εξαπέλυσαν αλύπητα 3.400.000 ευρώ κρατική διαφήμιση στην φτωχική, λίγων δεκάδων κυκλοφορίας, πλην τίμια και αδούλωτη εφημερίδα του, τη στιγμή που οι μεγάλες εφημερίδες του συστήματος υπέστησαν επίθεση από τα μισά μόλις ευρώ. Κανείς δεν βύθισε την Χώρα. Εκείνος, ανυποχώρητος μέχρι τέλους στις επάλξεις υπομένει, όπως πάντα, αγόγγυστα την αδικία. Τα ευρώ βαραίνουν την τσέπη του αλλά έχει μάθει να δίνει μάχες με όλες τις συνθήκες.
Τώρα η θέση μάχης είναι απέναντι στο Μνημόνιο. Κι ας είναι αυτό που τον έχει απαλλάξει από την αδυσώπητη επίθεση με ευρώ που δεχόταν τα προηγούμενα χρόνια. Το συμφέρον του θα κοιτάξει ή τον κοσμάκη;
Εξάλλου δεν είναι μόνος. Στο πρόσωπό του τον άνθρωπό τους βλέπουν πολλοί από αυτούς που μας συνόδεψαν, συναγωνιστές.
• Σημείωση: Ο Γιώργος Τράγκας ήταν ο κεντρικός καλεσμένος ενημερωτικού πρωινού της 28ης Οκτωβρίου στο κρατικό κανάλι. Ο συμβολισμός της τριπλής επιλογής δεν είναι τυχαίος. Ξυπνάμε και βλέπουμε το πρόσωπό μας στον καθρέφτη. Εμείς, συνοδοιπόροι ή αρνητές.